Det är enklare att laga läcker mat i uteköket, när grillgallrets avstånd till glöden kan varieras.

Det är enklare att laga läcker mat i uteköket, när grillgallrets avstånd till glöden kan varieras.

Drömmer du om ett utekök som kan bidra till att förlänga utesäsongen i trädgården, får du här en riktigt bra beskrivning på hur du kan bygga ett. Vårt utekök består av ett fundament med en bordsskiva, på vilken det finns en tegelmur, som delar av ytan. Den ena halvan blir då själva grillplatsen medan det är avställningsoch arbetsyta på den andra halvan.

Material som används är ”halvfabrikat”

Flera av materialen som används är egentligen avsedda för något annat, men här blir de något slags ”halvfabrikat”. De avlånga betongblocken till fundamentet används normalt för t ex markbeläggning. Längden 90 cm passar bra i höjd, när de ställs på högkant i en betongfylld ränna i marken. Och det går snabbt att bygga fundamentet, eftersom det används ett fåtal block som bara fogas ihop med murbruk.

Bordsskivan på fundamentet består av avlånga överliggare i lättbetong, som egentligen ska muras in i väggen över fönster och dörrar. Men de passar också alldeles utmärkt som en bordsskiva, som görs snabbt genom att mura tre överliggare vid sidan om varandra på fundamentet.

När du använder ”halvfabrikat” till fundamentet har du lite mer tid till att fixa med muren och mellanväggen, som görs av tegelsten, med plats för ett grillgaller i flera nivåer.

En del av materialet kan vara svårt att få tag på i Sverige - fråga i din lokala bygghandel eller kolla på Internet.

Ladda ner gör-det-självbeskrivningen

I den här gör-det-självbeskrivningen kan du se hur du bygger uteköket. Du får en materiallista och en ritning över projektet. Det är inte svårt att göra uteköket, men du måste vara noggrann när du gjuter fundamentet, så att de lodräta betongplattorna står helt rakt.

Vi visar, hur du:

  • bygger fundamentet
  • gör utekökets bordsskiva

Du får också se hur du enkelt pimpar uteköket med en snygg finish eller "extrautrustning" så att det blir som du vill ha det.