Rejält utekök murat av tegel och betong

Med ett murat utekök är det enkelt att laga mat utomhus när vädret så tillåter. Det är också enkelt att bygga när du använder ”halvfabrikat” som t ex avlånga betongblock, så att du snabbt får upp fundamentet. Och bordsskivan kan göras av överliggare av lättbetong som muras på grunden.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 dagar
Pris
1.800 kronor
Det är enklare att laga läcker mat i uteköket, när grillgallrets avstånd till glöden kan varieras.

Det är enklare att laga läcker mat i uteköket, när grillgallrets avstånd till glöden kan varieras.

Intro

Drömmer du om ett utekök som kan bidra till att förlänga utesäsongen i trädgården, får du här en riktigt bra beskrivning på hur du kan bygga ett. Vårt utekök består av ett fundament med en bordsskiva, på vilken det finns en tegelmur, som delar av ytan. Den ena halvan blir då själva grillplatsen medan det är avställningsoch arbetsyta på den andra halvan.

Material som används är ”halvfabrikat”

Flera av materialen som används är egentligen avsedda för något annat, men här blir de något slags ”halvfabrikat”. De avlånga betongblocken till fundamentet används normalt för t ex markbeläggning. Längden 90 cm passar bra i höjd, när de ställs på högkant i en betongfylld ränna i marken. Och det går snabbt att bygga fundamentet, eftersom det används ett fåtal block som bara fogas ihop med murbruk.

Bordsskivan på fundamentet består av avlånga överliggare i lättbetong, som egentligen ska muras in i väggen över fönster och dörrar. Men de passar också alldeles utmärkt som en bordsskiva, som görs snabbt genom att mura tre överliggare vid sidan om varandra på fundamentet.

När du använder ”halvfabrikat” till fundamentet har du lite mer tid till att fixa med muren och mellanväggen, som görs av tegelsten, med plats för ett grillgaller i flera nivåer.

En del av materialet kan vara svårt att få tag på i Sverige - fråga i din lokala bygghandel eller kolla på Internet.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Världens enklaste pizzaugn - så här bygger du själv pizzaugn

Läsa gör-det-självbeskrivningen

I den här gör-det-självbeskrivningen kan du se hur du bygger uteköket. Du får en materiallista och en ritning över projektet. Det är inte svårt att göra uteköket, men du måste vara noggrann när du gjuter fundamentet, så att de lodräta betongplattorna står helt rakt.

Vi visar, hur du:

 • bygger fundamentet
 • gör utekökets bordsskiva

Utekökets viktigaste galler

För att få glädje av ditt utekök ska du ha ett ordentligt galler som kan flyttas upp och ned över glöden. Så det är viktigt att du tänker på grillgallret från början.

Om du har ett grillgaller som du gärna vill använda i ditt utekök, är det enkelt att ordna. Du kan också välja att anpassa ditt utekök efter grillgallret, det vill säga bygga ”mellanväggen” i halvmuren, så att den stämmer med bredden på ditt grillgaller.Vill du ha ett grillgaller med bestämda mått kan du måttbeställa ett galler på nätet. Det kan du t ex göra på www.grillrost.com. Här kan du också beställa ett extra grillgaller, så att du kan grilla flera olika saker på grillen samtidigt.

Gör spår till gallret i de tegelstenar som du bygger tegelmuren av. Mät hur högt gallret är och kapa av den ena kanten på några av stenarna så att det bildas ett spår när stenarna muras upp, med plats för grillgallret. Tegelstenarna kan kapas med en vinkelslip.

Instruktion

01
Fundamentet 8 Steg

Innan du börjar gräva ut rännan till fundamentet, är det en bra idé att göra en placering på prov, så att du är helt säker på var köket ska stå. Lägg t ex märke till hur vinden blåser och om det finns tillräckligt med plats runt om köket.

Fundamentet byggs av avlånga betongblock, som vanligtvis används för markbeläggning och trappor. De placeras i en ränna med betong och fogas ihop med murbruk. Använd vattenpass hela tiden, så att det blir helt rakt.

Om du inte hittar dessa block, kan du mura upp fundamentet med lecablock.

1

Gräv ut, så att de långa betongblocken kan ställas lodrätt i marken. Stenarna ska gå ner i marken ca. 34 cm, så rännan ska vara lite djupare än så, omkring 40 cm.

2

Häll betong i botten av rännan, så att blocken gjuts fast. Kolla så att rännan har det rätta djupet innan du häller i betongen. En torrbetong, som bara ska blandas med vatten, passar bra till ändamålet.

3

Placera nu stenarna i betongen. De ställs på högkant och fogas med murbruk, så att de bildar ett stabilt fundament. Murbruket rörs ut i vatten och fästs på sidorna med en murslev.

4

Var noga med placeringen av de lodräta blocken. De ska tryckas ned lite i betongen och stå helt rakt, både i lod och i våg. Så var flitig med vattenpasset, så att du har ett rejält fundament att bygga vidare på.

5

Knacka blocken på plats med en gummiklubba, om det behövs, så att de står i exakt samma höjd och bildar en vågrät kant överst. Här är det viktigt med precision, eftersom det ska byggas vidare ovanpå.

6

Fyll med betong runt omkring stenarna när de står rätt placerade i rännan. Se till att packa betongen med t ex en bit läkt, så att du är säker på att den kommer ner i rännan och du blir av med eventuella luftbubblor.

7

Tvätta av stenarna efterhand när du har tagit bort det överflödiga murbruket, så att du får en snygg och jämn yta. Du sparar dig själv mycket omak när du gör det innan bruket har torkat helt.

8

Ta bort eventuella ojämnheter på betongblockens överkant, så att du får en helt jämn yta. Gör det med hammare och eventuellt mejsel..

Det har sågats ut ett spår i två av de teglade skiftena, så att det går att flytta grillgallret upp och ner.

På fundamentet muras avlånga överliggare fast som en bordsskiva, där det byggs upp en mellanvägg med inbyggd grill.

Med en stötta mitt i betongfundamentet finns det utrymme att sätta ett par hyllor under bordsskivan med plats för förvaring.

Det grävs ut en ränna för utekökets fundament, som består av avlånga betongblock. Rännan ska vara ca 35 cm djup och 20 cm bred, med plats att fylla på betong runt om betongblocken.

02
Bordsskivan 9 Steg

Utekökets bordsskiva består av en ”överbyggnad” som görs av rejäla överliggare av lättbetong. De muras mot fundamentet.

Längs kanten byggs en mellanvägg av tegelsten med fyra skift sten på varandra. Tegelstenarna muras i förband, så att skarvarna blir lite förskjutna i förhållande till varandra - då blir konstruktionen stark.

Kanterna på några av stenarna kapas med en vinkelslip, så att det bildas ett spår för grillgallret när muren är färdig.

Även här kan andra komponenter användas, om du inte hittar just dessa.

1

Överliggarna muras fast på fundamentet. Blanda till cementbruk enligt instruktionerna på paketet, och stryk på den översta kanten. Tryck fast överliggarna i bruket, och kolla så att de är i våg.

2

Lägg ut tegelstenarna på prov innan du börjar mura. Då får du en bra överblick över hur det bäst passar ihop och vilka stenar som behöver kapas.

3

Kapa av kanten på de tegelstenar som ska användas för grillgallret. När kanten kapats av med ett vinkelrätt snitt, kan du göra ett spår som passar till grillgallret. Använd vinkelslip och säkerhetsutrustning.

4

Bygg upp tegelmuren längs kanten. Kolla med vattenpass så att varje sten du lägger är rätt placerad. Det första skiftet tegelsten läggs 3 cm från kanten.

5

Sätt murarvinklar på de yttersta stenarna och spänn ett murarsnöre emellan. Då har du något att rätta dig efter, så att stenarna hamnar i våg och samtidigt ger en rak och jämn framsida.

6

Bruket läggs på lite varje gång, så att det räcker till en, max två stenar. Det ger dig gott om tid att lägga stenen på plats innan bruket hunnit torka för mycket.

7

Stenen trycks på plats i bruket. Kolla hur den ligger i förhållande till murarsnöret. Skaftet på mursleven lämpar sig väl för att finjustera stenen.

8

Kolla med en rätskiva när du är färdig med ett skift sten, så att de ligger jämnt. Rätski-van läggs både på och längs med stenarna. Rätta eventuellt till stenarna med skaftet på mursleven.

9

Använd en smal fogslev för att jämna till fogarna när du är färdig med ett skift. Fogarna fylls först grovt med bruk och jämnas därefter till så jämnt som möjligt, så att du får en snygg yta.

Material

 • 11 betongblock, 8 x 30 x 90 cm
 • 3 överliggare i lättbetong, 10 x 26 x 171 cm
 • Tegelstenar
 • Vattenfast plywood till hyllor
 • Torrbetong (till fundamentet)
 • Murbruk
 • Cementbruk
 • Grillgaller

Tidsförbrukning

Pris

Kostnaden beror på vilket material du använder.

Svårighetsgrad

Projektet är inte svårt, men du ska vara noggrann vid gjutningen av grunden, så att de lodräta betongblocken står helt rakt.

Ritning

Så här byggs uteköket

Uteköket består av ett fundament av avlånga betongblock som ställs på högkant, en bordsskiva av avlånga överliggare och en murad tegelvägg, med spår för grillgallret. Under bordsskivan sätts det upp hyllor.

Så här byggs uteköket

3D-modell

3D-modell

Utekök av betongsten

De stora betongstenarna limmas ihop med kakellim.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Grillgallret passar

Det har frästs ett spår i två av tegelstensskiften, så att grillgallret går att flytta upp och ner.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Hyllor för avlastning

Du kan i princip göra hur många hyllor du vill. Här har man gjort fyra.

Öppna 3D-modell

Video

TIPS: Blanda tunt bruk

TIPS: Smart verktyg till lodräta fogar

TIPS: Spara på bruket

VERKTYG: Så här använder du vinkelslipen

I den här videon kan du se vad vinkelslipen klarar av och hur du använder den. Slipen ger dig mycket kraft när du ska kapa i järn, betong och sten. Och med rätt kapskiva kan du såga exakta snitt i allt från aluminium och plast till hårdbränd klinker. Du lär dig också allt om inställningar och skyddsutrustning, så att du kan arbeta säkert.

SE BYGGBESKRIVNINGEN: Bygga vindskydd

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Utekök