4 bänkskivor till ditt utekök

Det finns flera material att välja mellan när det gäller bänkskiva till uteköket, och valet beror på flera faktorer, t ex på krav på underhåll och om den ska tåla värme.

4 bänkskivor till ditt utekök

Bänkskivan är kökets viktigaste val.

I denna artikel ger vi dig förutsättningar att kunna välja det som är viktigast för ditt nya utekök, nämligen valet av bänkskiva.

Vi bedömer hur lätta eller svåra de är att underhålla och hålla rena. Och vi tittar också på prisnivå och hur känsliga de är för syra, värme och vatten.

När du har läst denna artikel har du kanske redan bestämt dig för vilken bänkskiva du ska välja. Om inte så har du bättre möjligheter att undersöka andra sorters bänkskivor genom att fråga samma saker.

Det finns många olika slags bänkskivor, som var och en har olika för- och nackdelar.

I denna artikel tittar vi på fyra passande sorter; trä, komposit, betong och stål:

Trä

Det enklaste materialet att bygga bänken av är trä. Det kan också vara det klart billigaste materialet, om du nöjer dig med ett lager brädor. Väljer du en riktig bänkskiva med korta eller långa stavar, så blir priset högre, men materialet är fortfarande lättarbetat och därför kan du enkelt anpassa både nya och begagnade bänkskivor till ditt nya kök.

Träskivor kräver dock en del underhåll, särskilt om köksbänken inte står under tak, och tyvärr rekommenderas många träskyddsmedel att inte komma i kontakt med livsmedel. Det gäller även tryckimpregnerat trä.

Fördelar

  • En väldigt billig lösning, om du använder brädor.
  • Lätt att kapa och montera.
  • Skonsamt mot knivar och andra köksredskap.
  • Trä innehåller bakteriehämmande kemikalier som bidrar till god kökshygien.
  • Ger köket en varm och ombonad känsla.
  • Kan enkelt slipas fint igen.

Nackdelar

  • Kräver löpande underhåll.
  • Värmekänsligt.
  • Tål inte vatten.
  • En dyr lösning, om du vill ha långa stavar eller exotiskt hårdträ.
  • Är känsligt för färg från t ex rödbetor.

Pris:

Ca 200-8.000 kr/m²

Komposit

Komposit består till mer än 90 procent av natursten blandat med t ex glas eller sten och bindemedel.

Resultatet är ett hållbart, snyggt och billigare alternativ till t ex solid granit eller marmor.

Komposit kräver relativt lite underhåll och tål väder och vind bättre än exempelvis trä, men kan precis som natursten som marmor vara känsligt för syra. Om du köper en kompositskiva kan du beställa den med inbyggd vask och utsågningar gjorda för grill, spishäll m m. Komposit är nämligen, precis som sten, besvärligt att såga i, och köper du bänkskivan begagnat så måste nog resten av köket utformas runt skivan.

Fördelar

  • Enkelt att hålla rent med urvridan trasa.
  • Billigare än natursten.
  • Tål vatten.
  • Exklusivt utseende.
  • En slät yta som är gjord för kontakt med livsmedel, t ex att knåda en pizzadeg.

Nackdelar

  • Inte 100 procent syrafast.
  • Relativt dyrt.
  • Svårt att såga i.
  • Sårbart mot hög värme.
  • Kompositskivor är tunga.
  • Kan skada knivar vid kontakt.

Pris:

Ca 5.000 kr/m²

Betong och flytspackel

Bänkskivor av betong och cementbaserat flytspackel hör till de billigare alternativen, och så kan du göra dem själv.

Betongbänkskivor är enkla att underhålla. De kan dock suga åt sig fukt, men om de behandlas med ett vattentätt membran så kan de mycket väl stå ute och går lätt att rengöra. Precis som sten- och kompositbänkskivor är betong känsligt för syra, som lämnar tydliga märken på ytan.

Betongbänkar tål relativt hög värme och kan fungera som t ex avställningsplats vid sidan om grillen eller som underlag för ett gasolkök.

Fördelar

  • Mycket starkt.
  • Billigt att arbeta med.
  • Kan gjutas på stället.
  • Tål hög värme.
  • Kan slipas.
  • Kan färgas.

Nackdelar

  • Tungt.
  • Känsligt mot syra.
  • Suger fukt och är ohygieniskt, om det inte får ett vattentätt membran.
  • Kan skada knivar vid kontakt.
  • Är sårbart för färg från t ex rödbeta.

Pris:

Ca 300-2.000 kr/m²

Rostfritt stål

En rostfri stålbänkskiva är praktisk, nästan underhållsfri och i det närmaste outslitlig. Det kan dock bli lite repor på ytan med tiden. Stålbänkskivor är enormt hygieniska och varken känsliga mot syra eller vatten. Det är därför som de är så vanliga i storkök och inom livsmedelsindustrin.

Stålbänkskivor finns i massiva versioner, vanligare är de i form av att en träskiva har klätts in i en stålskiva. Båda sorterna är väldigt värmeresistenta och finns med inbyggd vask.

Ytan passar bra för uppgifter där livsmedel är i direkt kontakt med bänkskivan, t ex pizzabakning.

Fördelar

  • Väldigt hygienisk bänkskiva, som är lätt att hålla ren.
  • Tål värme.
  • Tål syra.
  • Är inte känslig mot färg från t ex rödbetor.
  • Kräver väldigt lite underhåll.
  • Någorlunda billigt, om du väljer en träskiva inklädd i stål.
  • Svår att slita ut.

Nackdelar

  • Dyrt, om du väljer en massiv stålskiva.
  • Svår att kapa, om du köper en begagnad bänkskiva.
  • Blir snabbt synliga repor.

Pris:

Upp till ca 3.000 kr/m²

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Utekök