Bygga rök

Bygga rök: Gör Det Självs rök är gjord av skorstenssektioner av pimpsten.

Det är inte helt fel att påstå att vi var före vår tid, när vi 1989 byggde en rök av fyra skorstenssektioner. Vi tryckte artikeln i nr 8/1989 och satte röken hos en av våra fiskande kollegor. Även om det under dessa 25 år har dykt upp en hel del rökar av stål och andra metaller, så är det ingen som ens kan jämföras med den rök vi byggde 1989.

Bygga rök: Så här gör du

Det är därför som vi med både stolthet och glädje publicerar en förbättrad variant av den hembyggda röken. Vi har nämligen fått många brev och samtal från läsare som önskar en rök. Många har frågat efter färdiga lösningar, men de flesta har önskat bygga rök själv.

Det bästa sättet att uppfylla dessa önskemål är att visa hur vi byggde röken och att berätta om de erfarenheter vi har gjort och på vilket sätt man kan komplettera röken.

Vår kollega fiskar framför allt i Blekinge och sydöstra Småland samt på Bornholm, och det innebär att röken har fått ta hand om en hel del laxar, öringar, makrillar och sill. Men vi har även rökt kött i den, främst vilt och fläskfilé.

Pimpstenssektioner perfekt till rök

Det är pimpstenens isoleringsförmåga som gör röken överlägsen alla av metall. Du kan använda röken hela året. Det är billigare att värma upp den och det är lättare att reglera temperaturen i vår rök än i en metallrök, som mera grillar eller bakar i stället för att röka.

Vi kan bevisa att vår pimpstensrök håller i många år. En metallrök dukar snabbt under för rökningens aggressiva miljö med temperaturförändringar, fukt och syra som kan förstöra en plåt på ett par månader om oturen är framme.

Slutligen rymmer vår pimpstensrök betydligt mer än de flesta metallvarianter och den kan lätt göras ännu större. Det blir du glad för när du upptäckter hur lätt det är att röka.

Lättare att kontrollera rökningen i röken

Röken står i dag nästan som den byggdes, med ett litet undantag. Uppvärmningen sker i dag med en elektrisk kokplatta (som vår kollega köpte för 150 kr).

Kokplattan har ersatt grillkolen, eftersom det är lättare att reglera värmen – och därmed rökningen – med plattan. Men det är absolut inte nödvändigt med en kokplatta. Det går lika bra med grillkol fast sådan kräver större uppmärksamhet och värmen kan inte regleras lika lätt. Med grillkol får fisken eller köttet dessutom lite extra röksmak.

Ladda ned hela artikeln och få en utförlig byggbeskrivning och se hur du bygga rök.

GODA RÅD om rök

Det är sågspånen Det är sågspånen som är avgörande för smaken. Sågspån köps i stora påsar i bland annat zoologiska affärer eller på maskinsnickerier om du vill ha sågspån av särskilda träslag. Välj gärna spån av bok, björk eller en.När sågspånen hettats upp så mycket att de brinner minskar du lufttillförseln och röken bildas. Eftersom det gäller att hålla röken inne i din rök sprids det ingen rök till grannarna – endast doft.

GODA RÅD om rökning

Rökning: Rökt kött och fisk har god smak, men rökningen var länge ett sätt att konservera maten på. När sedan djupfrysningen hade uppfunnits blev rökerierna snabbt färre. Och om du tror att den rökta korven eller skinkan har rökts i en riktig rök, så blir du ofta lurad. Man använder helt enkelt kryddor som ger röksmak. Den smak du får fram när du röker själv skiljer sig väsentligt från den som vakumpackade varor har! Du kan röka nästan vad som helst. Det är mest en fråga om att prova sig fram med t.ex. fisk, kyckling, fläskkött, oxkött, fiskrom, ost, vilt. I Sverige känner de flesta till rökt renstek, fårfiol, lax och böckling. Den österrikiske bonden röker korvar och saltat späck, den danske ostmästaren röker ost och i Thailand röker fiskarna musslor, ostron och räkor över kokosskal, men först har delikatesserna marinerats i lime, chili och vitlök.
Bygga rök

Bygga rök: Allt som läggs eller hängs i röken skall ha rensats, tvättats och torkats. Om t.ex. fiskarna är fuktiga när de hängs in så kokar de istället för at bli rökta. Fiskarna får inte röra varandra – då röks inte alla sidor.

RECEPT: Läckra böcklingar

Så här gör du rökt böckling i din rök

Man kan inte besöka Bornholm utan att smaka den bornholmska böcklingen – det kan hundratusentals svenskar skriva under på. »Sol over Gudhjem» (som är Bornholms nationalrätt) består av en böckling på rågbröd, serverad med rå äggula, hackad lök (eller gräslök) och ett par rädisor.

Vi har fått en infödd bornholmare att tipsa om hur man lyckas när man röker sill. Här har du 7 enkla steg till säker succé med böcklingen:

1. Rensa och skölj den nyfångade sillen noga. Torka fiskarna svalt och ventilerat tills skinnet nästan blir läderliknande. Stick spettet genom ögonen.

2. Sätt kolplåten på några stenar och fyll på briketter. Häll på lite tändvätska och tänd. När briketterna glöder sätts plåten i ugnen med öppen ventil. Luckan och taket skall stå på glänt.

3. När briketterna förvandlats till ren glöd häller du 2 liter sågspån, helst bok, i sågspånsbrickan. Häll lite tändvätska i framkanten, sätt in brickan och tänd på.

4. När tändvätskan har brunnit upp, öppnas taket och spetten med fiskarna hängs in. Stäng lucka, ventil och tak.

5. Temperaturen justeras med skjutventilen och taket, som öppnas endast om det blir allt för varmt i röken.

6. Rör lite i sågspånen cirka varje kvart så att rökutvecklingen blir bättre. Efter ungefär en timme är det cirka 70 grader i röken.

7. Efter 1,5–2 timmar har sillen blivit till böckling. Då har de öppnat sig i buken och fettet droppar av dem. Ta ut böcklingarna, lägg dem på rygg och strö dem med grovt salt.

Bygga rök

Redaktörens kallrökta öring

RECEPT: Redaktörens kallrökta öring

Kallrökning i lång i rök tid ger ett klart kött

Det finns i stort sett endast två sätt som man kan röka på.Varm- respektive kallrökning.

Vid varmrökning får den höga temperaturen proteinet att koagulera, ungefär som när man kokar ägg. Köttet blir ljust, lite torrare och hårdare. Böckling är varmrökt på klassiskt sätt.

Vid kallrökning försöker man hålla temperaturen i röken under 28 grader så att proteinet inte koagulerar. Köttet blir klart och spänstigt precis som i en rökt lax

En nyfångad havsöring (den på fotot togs i Blekinge skärgård) röks så här:

1. Rensa och tvätta fisken. Blanda 3 delar salt och 1 del socker, fördela blandningen på fisken och lägg denna i en plastpåse som töms på luft och försluts. Vänd påsen var 3:e timme. Efter ett dygn hälls vätskan i påsen ut och fisken läggs på tork.

2. Häll en 10 cm bred sträng av sågspån längs tre sidor på brickan och tänd i ena sidan. Sätt in brickan i ugnen där fisken redan hänger. Stäng tak och ventil. Tänd plattan endast om det inte blir 10–12 grader i röken.

3. Efter 12–14 timmar har sågspånen brunnit upp och öringar på 2 kg är klara. Större fiskar kräver en omgång till i röken.

Det nappade! Ett spett med nyrökta böcklingar är klart. Med fyra block som på bilden klarar röken fiskar på upp till 60 cm.

Det nappade! Ett spett med nyrökta böcklingar är klart. Med fyra block som på bilden klarar röken fiskar på upp till 60 cm.