Bygg din egen rök

Med den här röken – byggd av skorstenssektioner – kan vi garantera perfekta rökvaror året runt. Se hur du bygger den själv.

Intro

Det är inte helt fel att påstå att vi var före vår tid, när vi 1989 byggde en rök av fyra skorstenssektioner. Vi tryckte artikeln i nr 8/1989 och satte röken hos en av våra fiskande kollegor. Även om det under dessa 25 år har dykt upp en hel del rökar av stål och andra metaller, så är det ingen som ens kan jämföras med den rök vi byggde 1989.

Bygga rök: Så här gör du

Det är därför som vi med både stolthet och glädje publicerar en förbättrad variant av den hembyggda röken. Vi har nämligen fått många brev och samtal från läsare som önskar en rök. Många har frågat efter färdiga lösningar, men de flesta har önskat bygga rök själv.

Det bästa sättet att uppfylla dessa önskemål är att visa hur vi byggde röken och att berätta om de erfarenheter vi har gjort och på vilket sätt man kan komplettera röken.

Vår kollega fiskar framför allt i Blekinge och sydöstra Småland samt på Bornholm, och det innebär att röken har fått ta hand om en hel del laxar, öringar, makrillar och sill. Men vi har även rökt kött i den, främst vilt och fläskfilé.

Pimpstenssektioner perfekt till rök

Det är pimpstenens isoleringsförmåga som gör röken överlägsen alla av metall. Du kan använda röken hela året. Det är billigare att värma upp den och det är lättare att reglera temperaturen i vår rök än i en metallrök, som mera grillar eller bakar i stället för att röka.

Vi kan bevisa att vår pimpstensrök håller i många år. En metallrök dukar snabbt under för rökningens aggressiva miljö med temperaturförändringar, fukt och syra som kan förstöra en plåt på ett par månader om oturen är framme.

Slutligen rymmer vår pimpstensrök betydligt mer än de flesta metallvarianter och den kan lätt göras ännu större. Det blir du glad för när du upptäckter hur lätt det är att röka.

LÄS OCKSÅ: Bygg själv en pizzaugn ute

Lättare att kontrollera rökningen i röken

Röken står i dag nästan som den byggdes, med ett litet undantag. Uppvärmningen sker i dag med en elektrisk kokplatta (som vår kollega köpte för 150 kr).

Kokplattan har ersatt grillkolen, eftersom det är lättare att reglera värmen – och därmed rökningen – med plattan. Men det är absolut inte nödvändigt med en kokplatta. Det går lika bra med grillkol fast sådan kräver större uppmärksamhet och värmen kan inte regleras lika lätt. Med grillkol får fisken eller köttet dessutom lite extra röksmak.

Goda råd om rökning

• Det är sågspånen som är avgörande för smaken. Sågspån köps i stora påsar i bland annat zoologiska affärer eller på maskinsnickerier om du vill ha sågspån av särskilda träslag. Välj gärna spån av bok, björk eller en.

• När sågspånen hettats upp så mycket att de brinner minskar du lufttillförseln och röken bildas. Eftersom det gäller att hålla röken inne i din rök sprids det ingen rök till grannarna - endast doft.

• Rökt kött och fisk har god smak, men rökningen var länge ett sätt att konservera maten på. När sedan djupfrysningen hade uppfunnits blev rökerierna snabbt färre. Och om du tror att den rökta korven eller skinkan har rökts i en riktig rök, så blir du ofta lurad. Man använder helt enkelt kryddor som ger röksmak. Den smak du får fram när du röker själv skiljer sig väsentligt från den som vakumpackade varor har!

• Du kan röka nästan vad som helst. Det är mest en fråga om att prova sig fram med t.ex. fisk, kyckling, fläskkött, oxkött, fiskrom, ost, vilt. I Sverige känner de flesta till rökt renstek, fårfiol, lax och böckling. Den österrikiske bonden röker korvar och saltat späck, den danske ostmästaren röker ost och i Thailand röker fiskarna musslor, ostron och räkor över kokosskal, men först har delikatesserna marinerats i lime, chili och vitlök.

RECEPT: Läckra böcklingar

Så här gör du rökt böckling i din rök

Man kan inte besöka Bornholm utan att smaka den bornholmska böcklingen – det kan hundratusentals svenskar skriva under på. »Sol over Gudhjem» (som är Bornholms nationalrätt) består av en böckling på rågbröd, serverad med rå äggula, hackad lök (eller gräslök) och ett par rädisor.

Vi har fått en infödd bornholmare att tipsa om hur man lyckas när man röker sill. Här har du 7 enkla steg till säker succé med böcklingen:

1. Rensa och skölj den nyfångade sillen noga. Torka fiskarna svalt och ventilerat tills skinnet nästan blir läderliknande. Stick spettet genom ögonen.

2. Sätt kolplåten på några stenar och fyll på briketter. Häll på lite tändvätska och tänd. När briketterna glöder sätts plåten i ugnen med öppen ventil. Luckan och taket skall stå på glänt.

3. När briketterna förvandlats till ren glöd häller du 2 liter sågspån, helst bok, i sågspånsbrickan. Häll lite tändvätska i framkanten, sätt in brickan och tänd på.

4. När tändvätskan har brunnit upp, öppnas taket och spetten med fiskarna hängs in. Stäng lucka, ventil och tak.

5. Temperaturen justeras med skjutventilen och taket, som öppnas endast om det blir allt för varmt i röken.

6. Rör lite i sågspånen cirka varje kvart så att rökutvecklingen blir bättre. Efter ungefär en timme är det cirka 70 grader i röken.

7. Efter 1,5–2 timmar har sillen blivit till böckling. Då har de öppnat sig i buken och fettet droppar av dem. Ta ut böcklingarna, lägg dem på rygg och strö dem med grovt salt.

RECEPT: Redaktörens kallrökta öring

Kallrökning i lång i rök tid ger ett klart kött

Det finns i stort sett endast två sätt som man kan röka på.Varm- respektive kallrökning.

Vid varmrökning får den höga temperaturen proteinet att koagulera, ungefär som när man kokar ägg. Köttet blir ljust, lite torrare och hårdare. Böckling är varmrökt på klassiskt sätt.

Vid kallrökning försöker man hålla temperaturen i röken under 28 grader så att proteinet inte koagulerar. Köttet blir klart och spänstigt precis som i en rökt lax

En nyfångad havsöring (den på fotot togs i Blekinge skärgård) röks så här:

1. Rensa och tvätta fisken. Blanda 3 delar salt och 1 del socker, fördela blandningen på fisken och lägg denna i en plastpåse som töms på luft och försluts. Vänd påsen var 3:e timme. Efter ett dygn hälls vätskan i påsen ut och fisken läggs på tork.

2. Häll en 10 cm bred sträng av sågspån längs tre sidor på brickan och tänd i ena sidan. Sätt in brickan i ugnen där fisken redan hänger. Stäng tak och ventil. Tänd plattan endast om det inte blir 10–12 grader i röken.

3. Efter 12–14 timmar har sågspånen brunnit upp och öringar på 2 kg är klara. Större fiskar kräver en omgång till i röken.

Varm makrill och kall lax

När vi röker makrill i ugnen med hjälp av kokplatta gör vi så här:

1. Makrillen rensas, tvättas, strös med salt och läggs undan i 3 timmar.

2. Saltet sköljs av och fisken läggs på tork under myggnät. Har du nät över ventilen och takluckan kan fisken torka i den kalla ugnen. Är det fuktigt och småkallt kan du sätta på svag värme. När skinnet blivit torrt och lite skrynkligt tänder du. Minsta lilla fukt på skinnet så lyckas inte rökningen.

3. Häll ett 2 cm tjock lager spån på brickan, sätt brickan på plattan och tänd plattan. Stäng röken.

4. Efter 2-2,5 timmar har spånen brunnit upp. Mindre fiskar är klara medan en stor fisk kanske behöver en omgång rök till.

Instruktion

Skjutventilen (R) skall placeras i den nedre sektionen och därför börjar du med att ta bort betong till ett lufthål. Borra fyra 14 mm hål - ett i varje hörn - och såga sedan ut mellan hålen med elektrisk sticksåg.Till jobbet behövs ett bågfilsblad eller specialblad för pimpsten. Skruva fast ventilen med pluggar.

I den nedre sektionen (A) monterar du sedan två stänger på 30 cm avstånd. Placera stängerna 5 cm från ovankanten. Det är dessa stänger som du hänger plåten med grillbriketterna på. Det är lätt att montera stängerna inuti sektionen om du följer anvisningarna i den mittersta bildtexten till ritningen. Samma teknik används även när du fäster stänger i sektionerna B och D.

Kolplåten (H) bockas av en kraftig hålplåt. Det går rätt lätt att bocka plåten om du bockar längs en hålrad. Kolplåten skall hängas på stängerna (E), se även ritningen.

Om du vill värma upp sågspånen med hjälp av kokplatta behöver du varken kolplåt eller stänger utan lägger i stället en lecakloss eller liknande i botten som plattan kan stå på. Sätt nu bottensektionen på plats på underlaget (se bild 1) och kontrollera att det står vågrätt.

Beställ en sågspånsbricka

Brickan (J), som du lägger sågspån på, görs av 3-4 mm tjock järnplåt enligt bild 2. Beställ den av en plåtslagare eftersom det är svårt att jobba i så tjockt material. Du får inte fuska och välja tunnare plåt. Den håller inte i längden.

Luckan i nästa sektion (B) sågas ut med sneda spår i sidorna. Se även detaljritning. Fasa av spåren upp- och nertill så att luckan kan stängas ordentligt.

Vi har valt två enkla gångjärn (S), ett upptill och ett nertill på luckan. Gångjärnstappen har ersatts av maskinskruvar (T), som kapas till lagom längd.

Gångjärnen fästs med genomgående maskinskruvar enligt bild 3. Markera för gångjärnen, 2 cm från ovankant och 6 cm från underkant på luckan.

För att hålla luckan stängd används här ett en bit av ett vinkeljärn (X) och ett snäpplås (Y). Såga bort ena sidan av vinkeljärnet så att endast en bit på 1 cm är kvar. Sätt det i sidan på luckan så att det sticker ut en bit. Fäst med skruvar och pluggar.

På sidan av sektionen fästs snäpplåset så att luckan kan hållas stängd. Fäst även ett handtag på luckan.

Lyft sektionen med luckan på plats på bottensektionen. Se till att de sluter tätt. Se även bild 5. När sektionen ligger som den skall monterar du två stänger (F) längst upp. På dessa skall du lägga en plåt (K) som fångar fett och köttsaft så att sådant inte hamnar i sågspånen. I vår gamla rök användes ett nät, men det är bättre med en plåt. Såga till plåten så att det är luft i hörnen.

Nät till fisk och kött

Lägg nästa sektion (C) på plats och täta skarven mot den undre sektionen.

Den översta sektionen (D) förses med två stänger (på samma sätt som stängerna F). Sätt dem 10 cm från ovankant och med inbördes avstånd på 36 cm.

På stängerna kan du sedan lägga spett som du har trätt fisk eller kött på. Du kan hänga krokar på dem med råvaror och du kan lägga nät eller galler (Q) på dem.Vill du röka mycket på en gång kan du komplettera med fyra skruvar idragna till hälften en bit ner i sektionen. Då kan du lägga ett galler även på skruvarna. Borra hål till termometern (U) 5 cm från underkanten och stick in givaren.

Längst upp läggs tak enligt bild 6 och det får inte behandlas med träskyddsmedel eller olja invändigt.

Så här bygger du en egen rök

1

Gräv bort gräs och lite jord där röken skall stå. Fyll på lite grus och stampa underlaget innan bottensektionen (A) sätts på plats. Checka med vattenpass att sektionen står vågrätt.

2

Brickan till sågspånen är här en 3 mm tjock järnplåt på 50 x 50 cm. Såga bort en bit på 5 x 5 cm i varje hörn och vik upp sidorna. Det enklaste är att beställa plåten av en plåtslagare.

3

Luckan i sektion B sågas ut och gångjärnen limmas fast med tvåkomponent lim (raspa baksidan på gångjärnen först). Fäst gångjärnen med genomgående maskinskruvar och muttrar.

4

När vi byggde röken första gången la vi ett nät för att fånga kött-eller fiskbitar som lossnat. Erfarenheten visar att det är bättre med en plåt (K på ritningen). Denna samlar bättre upp fett och köttsaft och förhindrar därmed sågspånen att få en bismak.

5

Det skall vara absolut tätt mellan de olika sektionerna. Innan du är van att röka kött och fisk är det vara en fördel att använda mineralull. Då kan du du ev. plocka bort sektionerna och ändra konstruktionen. När du är nöjd kan du mura ihop de olika sektionerna.

6

Som du ser på bilden sluttar taket en aning. Såga ut sidorna av en bräda och fram- och bakkant av en annan. Kapa en bit av de två gångjärnen och skruva sedan fast dem som på bilden. Gångjärnen fästs med maskinskruvar i taket och med skruvar och pluggar i röken.

Material

Isokern 58 x 58 cm skorstenssektioner:
• 4 st. (A, B, C och D)

12 mm gängade stänger:
• 6 st. (E, F och G) à 50 cm med muttrar (används kokplatta behövs endast 4 stänger)

1,5 mm hålplåt:
• 1 kolplåt (H), 20 x 50 cm (behövs ej om du använder kokplatta)

1,5 mm järnplåt:
• 1 skyddsplåt (K), 44 x 44 cm

Ståltrådsnät, t.ex. 50 x 50 mm hål:
• 1 röknät (Q) till fisk och kött

3 mm järnplåt:
• 1 sågspånsbricka (J), 50 x 50 cm

5 mm rostfri rundstång:
• 6 spett à 45 cm (spetsas i ena änden)

22 x 120 mm hyvlat trä:
• 1 bräda, 58 cm, till takets 2 sidor (L)
• 1 bräda, 53,6 cm, till takets framkant (M) och bakkant (N)

19 mm vattenfast plywood:
• 1 tak (P), 62 x 64 cm

Dessutom:
• 4 x 50 mm skivskruvar
• 6 mm pluggar
• 1 skjutventil (R) av rostfritt stål (finns i båttillbehörsbutiker)
• 4 st. gångjärn (S) à 40 cm utan gångjärnstapp
• 2 st. M12 x 80 mm maskinskruvar (T)
• 8 st. M8 x 70 mm vagnsbultar med muttrar och stora brickor
• 1 handtag (V)
• 1 vinkeljärn (X)
• 1 snäpplås (Y)
• Vattenfast lim
• Tvåkomponent lim
• 1 röktermometer (U), 0–120°C (finns i vvs-affärer)
• 2 kantgångjärn (Z)
• 2 st. M6 x 40 mm maskinskruvar med muttrar och brickor
• 1 skjutbeslag
• Drevremsor (murbruk)
• Ev. 1 elektrisk kokplatta

Ritning

Grundkonstruktionen i röken är fyra skorstenssektioner på 58 x 58 cm från Isokern. Bottensektionen (A) har plats för värmekällan och en plåt med sågspån. I den näst nedersta sektionen (B) sitter en skyddsplåt mot både värme och köttsaft, som annars skulle droppa ner till sågspånen och ge bismak åt röken. Genom luckan i sektionen kan du passa sågspånen. I de två öve sektionerna röker du fisk och kött.

Stängerna, som skall kunna tas ut, monteras inuti röken på ett fiffigt sätt. På genomskärningen av sektion B nedan ser du hur. Borra först med 14 mm borr ett 3,5 cm djupt hål i ena sidan av sektionen och sedan ett 1,5 cm djupt hål i den andra sidan. Sätt en mutter på stången, skjut in den i det djupa hålet först och skjut tillbaka stången så att den går in i de grunda hålet. Dra nu fast muttern mot väggen med det djupa hålet så fixeras stången.

Sågspånen hettas upp med värmen från grillkol (eller en elektrisk kokplatta). Denna rök är byggd för briketter som läggs i kolplåten (H). Denna hängs sedan i de två stängerna (E) och plåten (J) med sågspån sätts ovanpå stängerna. Om du använder kokplatta kan du hoppa över stängerna och hållaren samt sätta plåten direkt på plattan.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Utekök