Snyggt utekök klätt med ribbor

När köket ska matcha trädäcket är det ingen tvekan om att det ska kläs med träribbor och utrustas med en snygg kompositbänkskiva.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3dagar
Pris
10.000 kronor

Intro

I denna artikel får du inspiration till hur du kan bygga ett läckert utekök av plywoodskivor klädda med träribbor sommatchar trädäcket som det står på. Köket är uppbyggt runt en bänkskiva av komposit och är dessutom utrustat med en gashäll och en inbyggd grill som fungerar som kökets hjärta.

Vi visar dig steg för steg hur köket är uppbyggt, och så får du en lista över de material som har använts i projektet.

I detta projekt har använts en lyxgrill, men du kan använda vilken inbyggnadsgrill som du vill, precis som du också mycket väl kan använda en annan bänkskiva än komposit, som är dyrare än de flesta andra material.

Instruktion

01
Så här gör du 8 Steg

Det här projektet har, förutom grill, spishäll och bänkskiva, byggts av trä. Från sockeln, som består av reglar, och skåpsstommarna av plywood till ribbpanalen, handlar det om bara trä, vilket ger en skön sammanhållen känsla.

Köket döljer flera fina detaljer, t ex specialbyggda lådor och en fin, dold plats till gasflaskan.

Eftersom köket står ute har det naturligtvis behandlats med träskydd, så att det kan tåla väder och vind. Valet av träskydd i två olika nyanser bidrar dessutom till att behålla det enhetliga intrycket.

1

Köket består av fem moduler. Grundstenarna är fem skåpstommar byggda av konstruktionsplywood ihopskruvade i dolda så kallade pocketholes. På så sätt maximeras utrymmet i modulerna.

2

Står på en sockel av reglar. De fem stommarna står på en sockel av 45 x 95 mm reglar. Reglarna är tryckimpregnerade och står direkt på trallbrädorna.

3

Stommarna har satts ihop med skruvar. Stommarna står bredvid varandra på sockeln och har skruvats ihop med rostfria skruvar och har även fästs i sockeln med rostfria skruvar.

4

En billig, bättre begagnad bänkskiva. Utekökets ägare har haft turen att få tag på en använd kompositbänkskiva med inbyggd vask, som kan tåla det nordiska klimatet.

5

Stommarna har strukits med ett lager färg på ytan på de råa byggskivorna. Dessutom har det satts en lodrät stötta under grillbänken. Det har även satts stående reglar bakom stommarna.

6

Vindskärm och lådor. Till vänster om vasken har satts tre specialbyggda lådor som ger gott om förvaring. Dessutom har en vindskärm av svarta brädor satts bakom bänken.

7

Gasflaskor ska förvaras med ventilation. Det ser ribbpanelen till. Kom ihåg att eftersom gas är tungt, sipprar det ut där nere medan frisk luft kommer in ovanifrån.

8

Ett kompakt utekök. I den högra änden av bänken finns vasken och en blandare som kan kopplas till en vattenslang. Även om köket inte är så stort, så uppfyller det alla normala köksfunktioner förutom att kunna kyla livsmedel. Ribborna döljer luckor med gångjärn, så det är enkelt att få tillgång till utrymmena under bänken.

Material

  • 45 x 95 mm tryckimpregnerade reglar till sockel
  • 15 x 43 mm ribbor
  • 18 mm plywood till köksstommar
  • Rostfria träskruv
  • Färgat träskydd
  • Klart träskydd eller träolja

Tillkommer en bänkskiva, gashäll och inbyggnadsgrill.

Tidsförbrukning

2-3 dagars arbete.

Pris

Ca 10.000 kronor.

Svårighetsgrad

En enkel uppgift, om du är flink med vattenpass, cirkelsåg och skruvdragare.

Video

Smart markering med tumstocken

Så här använder du cirkelsågen

I den här videon lär du dig allt om cirkelsågens möjligheter, klingor och funktioner. Cirkelsågen är urstark och kan med rätt inställning klara av allt från grova till riktigt fina snitt – med både raka snitt och olika vinklar. Och med rätt klinga kan du använda sågen i både trä, metall, lättbetong, tegel och plast.

Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Utekök