Inspiration: 14 fina, olika utekök

Det finns inte en formel för ett bra utekök. Det finns många olika utekök. Vissa står under bar himmel medan andra har uppstått i en tillbyggnad eller på ett helt nytt trädäck. Det finns kök av sten, trä och stål och vissa som bara handlar om funktion. I den här artikeln åker vi Skandinavien runt och tittar på alla slags utekök.

För vissa är en liten möbel som rymmer en grill och döljer en gasflaska allt vad utekök man behöver. För andra krävs det grill, rök, gasspis, kylskåp, el och rinnande vatten. Och en inbyggd pizzaugn, så klart.

Bänkutrymme först, grill därefter

Oavsett vad som annars finns i ett utekök, så är utgångspunkten en bänkskiva att arbeta på. Utan bänk, inget utekök. Därefter kommer grillen, som är mittpunkten i de allra flesta utekök. Sedan är det fantasin som sätter gränserna.

Ute, inne eller mitt emellan

Det är stor skillnad på gränserna för vad som är ett utekök. De flesta av de utekök som vi visar här har himlen som tak, eller snedtak, men det finns många exempel på utekök med väggar och till och med tak.

Oavsett vilket kök du drömmer om, så kan du få inspiration i den här artikeln där vi visar exempler och detaljer från utekök i hela Skandinavien.

Ett uteköks-allrum designat från grunden

Det finns två kategorier utekök. Vissa uppstår bit för bit, medan andra har byggts efter en tydlig idé. Här är ett exempel på ett drömprojekt som har byggts för att matcha ett nytt trädäck. Här är köket inte begränsat till bänkskiva, grill och pizzaugn. Man har också tänkt på vindskärm, matbord och bänk i projektet.

När litet räcker

En möbel på hjul som höjer grillen och döljer gasflaskan, är ett helgjutet exempel på ett minimalistiskt utekök.

Uteköket blir till ett rum

Även om det är öppet mot himlen, kan det här köket skapa ett riktigt rum med hjälp av två stora ribbväggar som samtidigt fungerar som vindfång.

Återvinningstegel

Tegelstenar är dyra men ger en varm och livfull glöd till det här uteköket, som är uppbyggt runt en imponerande, vedeldad ugn.Her er der overskydende tekst.

Rostskyddat

Cortenstål är ett ovanligt men smart materialval som skyddar sig självt mot rost med hjälp av ett lager rost.

Användbart året runt

Det har tagit längre tid att bygga taket än köket, som är funktionellt och samtidigt blygsamt. Resultatet är ett utekök som fungerar alla årstider.

Köksbänken är viktigast

Det krävs inte mer än en bänk där man kan arbeta, skära och ställa en grill.

Ett ute-i-naturen-kök

Hemmagjutna betongskivor är spännande, eftersom de lätt kan formas. Här följer de konturen
av en stor sten som står mitt i uteköket.

Gillar att grilla

Den vanligaste inredningen ser ungefär ut så här. En bänkskiva, en grill och en bänkskiva. Det råder inga tvivel om att det är grillandet som inspirerar de flesta utekök.

Ribborna gör köket lätt och läckert

Köket har byggts av tunga 10 x 10 cm trästolpar, men panelen av långa, horisontella ribbor gör att köket känns lätt, och så låter
panelen gasflaskorna under grillen stå ventilerat.

Världsmästarköket

Här står funktionen i centrum. Ägaren av köket, som rymmer flera rökar, sex grillar, en gashäll och ett kylskåp m m, är internationellt känd för sin BBQ.

En uterestaurang

Uteköket måste inte vara designat för gemensam matlagning. Här har man tänkt på service och servering, komfort och torrväder istället.

För pizzaentusiasten

Ett isolerat rum byggt enligt konstens alla regler och inrett med kylskåp, pizzaugn, degblandare och kylda fack för pizzafyllning.

Lätt att hålla rent

Det läckra med stål och trä är att köket är lätt och billigt att sköta och att hålla rent, och så matchar det gaveln på huset.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Utekök