Bygg en pizzaugn av överblivet material

Gör en enkel liten pizzaugn av överblivet material från trädgården. En ugn som den här är klar på en förmiddag och kräver inte mycket material. Det enda som har köpts för att göra den här pizzaugnen är en eldfast sten som separerar två kammare.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
En förmiddag
Pris
1.000 kronor

Intro

Principen är enkel, men det fungerar! Ugnen kan t ex byggas av gamla tegelstenar eller av marksten som här.

Den håller kanske inte så länge. Däremot kan den göras billigt av återvinningsmaterial på några timmar.

Det är en bra idé att köpa en eldfast sten som kan tåla eldens värme - och så ska du akta dig för granit, flinta och sandsten. Har du koll på det så är det bara att sätta i gång.

Se hur vi har gjort och gör din egna återvinningsugn.

LÄS OCKSÅ: Bygg världens enklaste pizzaugn

I den här byggbeskrivningen får du:

 • Steg-för-steg-beskrivning
 • Ritning
 • Komplett materiallista

Instruktion

01
Så här byggs ugnen 8 Steg

Den här enkla pizzaugnen måste nödvändigtvis inte hålla många säsonger. Det betyder att du inte måste fokusera speciellt mycket på ugnens utseende och finish. Du ska däremot försöka göra den så tät som möjligt för att få ut så mycket värme som möjligt ur den. Ugnen kan muras upp med eldfast bruk eller bara med helt vanligt murbruk. Ett annan alternativ är att sätta stenarna så tätt som möjligt för att till sist täcka över hela ugnen med jord. Läs vidare här och se vårt förslag på en enkel, billig och rolig återvinningsugn.

1

Börja med att gräva bort 5 cm där ugnen ska stå. Ugnen kan mycket väl göras högre, men det kräver att du gjuter en bottenplatta och att du gör ett stadigt fundament till den förhållandevis tunga ugnen.

2

Fyll hålet med sättgrus, stenmjöl eller liknande och jämna till det. Lägg därefter en betongplatta som kan bilda ugnens botten.

3

Det första skiftet läggs ut så att fogarna mellan stenarna blir någorlunda lika breda. Det är inte viktigt att det blir exakt. Försök att få det att passa med hela stenar, så att du måste kapa så lite som möjligt.

4

Stapla 3-4 skift sten ovanpå varandra. Se till att det blir rakt, och kom ihåg att varje skift skal förskjutas, så att stenarna ligger stadigt i förband.

5

Markera stenarna löpande när ugnen provbyggs. Det gör det mycket enklare om den sedan ska tas ner och muras upp.

6

Den eldfasta stenen läggs på. Mellan ugnens bakre vägg och den eldfasta stenen görs ett mellanrum på ca 10 cm som bildar en kanal mellan de två kamrarna.

7

Ytterligare två lager sten läggs ovanpå den eldfasta stenen, innan du avslutar med ännu en betongplatta. Den övre kammaren är omkring 30 % mindre än den nedre.

8

Låt ugnen stå som den är och fyll otätheter med bruk. Du kan också plocka ner den för att mura upp den. Det finns också en möjlighet att täcka över hela ugnen med jord för att täta den.

Material

 • Ca 60 st marksten
 • Betongplattor, 40 x 40 cm
 • 1 eldfast sten, 46 x 46 x 6,5 cm
 • 15 l sättgrus

Specialverktyg

 • Vinkelslip med diamantkapskiva.

Tidsförbrukning

En förmiddag.

Pris

0-1.000 kronor

Svårighetsgrad

Denna ugn är superenkel att göra. Det går att utveckla den, men det är inte nödvändigt för funktionen.

Ritning

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Pizzaugn