Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Utekök med fem smarta detaljer

Skriv ut Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Detta utkök är verkligen en lyxvariant, där man har tänkt på allt! Grillen har perfekt arbetshöjd, och det finns massor av förvarings- och bänkplats på bägge sidor. Och så finns det dessutom plats för kyld dryck och en nedfälld skärbräda med inbyggd skräphink.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 dagar
Pris
5.000 kronor
Utekök

Udekøkkenet er spækket med fede detaljer. Der er både plads til kolde øl, skraldespand og opbevaring.

Intro

Se alla fem smarta detaljer här

Utekök

NEDSÄNKT KYLHINK
I den gjutna betongskivan finns ett hål som passar för en kylhink. När den fylls med is har du alltid kall dryck nära till hands under varma dagar.

Utekök

UTRYMME FÖR FÖRVARING
Under betongskivan finns det förvaringsutrymme, för t.ex. drickabackar, som döljs bakom luckan. Då är de inte i vägen, men ändå lätta att ta fram.

Utekök

UPPHÄNGNING FÖR REDSKAP
Vid sidan av grillen sitter en stång och en hållare, där det finns plats för grillredskap. Då har du dem alltid inom räckhåll.

Utekök

DOLD SKRÄPHINK
Under skärbrädan sitter en papperskorg, så att avfallet kan skrapas ned direkt i den. Den hänger på ett par trälister och är enkel att tömma.

Utekök

SKÄRBRÄDA MED ÖPPNING
I den andra sidan av bänkskivan finns hål för en skärbräda. Den har ett litet lock som kan öppnas, så att du kan skrapa ned matavfall.

Instruktion

Gjut bänkskivan

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Utekökets bänkskiva gjuts i betong, och den är det första du ska tillverka eftersom betongen tar ett par veckor på sig att härda.

Gjutformen byggs av en skiva av formplywood med reglar runt kanterna. Betongen ska förstärkas med armeringsnät, så att bänkskivan inte riskerar att knäckas. Det ska även göras hål i bänkskivan, så att det blir plats för skärbräda och kylhink. Hålen utformas med hjälp av polystyren (frigolit), som skärs till i rätt mått.

När betongen härdar är det viktigt att den täcks över, och fuktas under tiden, så att den inte torkar för snabbt.

1

Placera en skiva i formplywood på en plan yta, som du kan gjuta bänkskivan på. Det är viktigt att skivan ligger helt plant. Kontrollera med vattenpasset, och klossa ev. upp skivan om det behövs.

2

Skruva fast reglarna i skivan hela vägen runt med 4 x 50 mm skruvar. Reglarna markerar bänkskivans storlek. Såga till ett armeringsnät som passar innanför reglarna, så att bänkskivan armeras och blir stark.

3

Kanterna vid reglarna tätas när alla reglar har skruvats fast. Använd silikon- eller akrylfogmassa. Fogen säkerställer att betongen inte kan rinna in under reglarna, och att kanterna blir fina.

4

Klipp till armeringsnätet och placera det ramen. Lägg sedan frigolit där det ska vara hål i bänkskivan. Nätet binds fast med ståltråd i ett par tvärreglar, så att det hamnar mitt i betongskivan.

5

Fyll betong i gjutformen. Blanda först betongen noggrant enligt anvisningarna, och fördela den så jämnt som möjligt. Slå på formen under tiden, så att betongen kommer ut i alla hörn och kanter.

6

Gör ytan så jämn som möjligt när formen är fylld. En murslev fungerar bra till detta. Nu ska betongen vibreras så att ev. luftbubblor försvinner. Det kan du göra genom att slå på formen med en hammare t.ex.

7

Fukta betongen medan den härdar. Ytan penslas med vatten ungefär varannan dag, så att betongen inte torkar för snabbt. Det kan ge sprickor. Efter en vecka tas reglarna bort och skivan härdar en vecka i det fria.

8

När betongskivan är helt torr slipas kanterna. När skivan har kommit ut ur gjutformen vänder du på den, så att du kommer åt att slipa hela ytan. Kanterna slipas med grovt slippapper.

Bygg trästommen

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Trästommen byggs av reglar i tre lika stora moduler, så att de bildar ett underskåp, där bänkskivan med grillen vilar ovanpå.

Stommen måste vara stabil, så att den håller för den tunga bänkskivan. En tvärgående sarg förbinder alla de lodräta delarna. Alla fogningar blir både limmade och skruvade, och de horisontella delarna stöttas med vinkelbeslag.

Trästommen skyddas mot värmen från grillen med hjälp av brandsäkra gipsskivor.

1

Mät ut var tvärreglarna (B och C) ska placeras. De nedersta reglarna ska placeras 10 cm från underkanten.

2

Gör fast tvärreglarna (B). Lägg först på trälim för att göra fogen extra stark, innan du skruvar fast den med 4,5 x 70 mm skruv. En skruv i varje ände räcker.

3

Montera vinkelbeslag vid varje ben för att stärka fogen. Skruva fast dem underifrån, så kommer de inte att synas. Vinkelbeslagen skruvas fast med 4 x 40 mm skruv.

4

Skruva fast överliggarna (E och F) på trästommen. De görs fast med 4 x 70 mm skruv hela vägen runt kanten, förutom på den främre mittsektionen, där det måste finnas plats för grillen.

5

Såga till de tre brandsäkra gipsskivorna, som ska göras fast längst upp i mittsektionen. Dessa skivor ska skydda trästommen mot värmen från grillen.

6

Skruva fast de brandsäkra gipsskivorna med 4 x 40 mm skruv. Du ska först montera tre tvärreglar (D och B) överst på de mittersta benen, som skivorna kan skruvas fast i.

Gör beklädnaden

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Uteköket ska kläs in med träribbor. De sätts upp med lite mellanrum i botten och i sidorna, så att utrymmena under bänken stängs igen, och konstruktionen avstyvas.

Brädorna görs fast i lister monterade på insidan av ramarna, för att beklädnaden ska linjera med framkanten av ramarna. Till de två utrymmena bredvid grillen ska det göras två luckor som kan stängas.

Det är en god idé att ge träverket träskydd, så att det kan stå emot väder och vind och hålla längre.

1

Förborra i listerna (G), som beklädnaden ska göras fast i. Såga först till dem på längden, och borra sedan fyra hål i varje list med ett 4 mm borr.

2

Montera listerna (G) på insidan av trästommen med 4 x 50 mm skruvar. Listerna placeras så att de linjerar med underkanten av de tvärgående sargerna, och med den kant som vänder inåt på de lodräta benen.

3

Gör fast ribborna (H och K) i botten och sidorna. De klyvs på längden och skruvas fast med 3,5 x 30 mm skruvar i listerna (G). Mellanrummet mellan ribborna ska vara lika stort, så att det ser harmoniskt ut.

4

Bygg de två luckorna. Varje lucka består en ram byggd av fyra lister. Listerna fogas samman i hörnena med 4 x 50 mm skruv i förborrade hål, så att träet inte spricker. Varje lucka monteras med pianogångjärn.

5

Skruva fast beklädnadsribborna (M) i luckans ram. Mät först ut var ribborna ska sitta. Var noggrann med att de hamnar med samma mellanrum. För detta kan du använda en avståndskloss.

6

Såga ut en träskiva, så att den passar i bänkskivan. Den ska användas som skärbräda. Såga en liten öppning i träskivan med sticksåg, och borra hål med en hålsåg så att du lätt kan skrapa ned ditt avfall.

Material

 • 18 mm formplywood
 • Armeringsnät, maskstrl. 5 x 5 cm
 • Polystyren
 • Betong, färdigblandad
 • 10 mm brandskyddad gipsskiva
 • Vi använde 38 x 57 mm reglar (till formen), men 45 x 45 mm går bra, 7 m.

45 x 45 mm reglar (till stommen):

 • 8 ben (A) à 81,5 cm
 • 10 tvärreglar (B) à 61 cm
 • 4 tvärreglar (C) à 53,5 cm
 • 3 tvärreglar (D) à 63 cm
 • 1 överliggare (E) à 190 cm
 • 2 överliggare (F) à 62,5 cm

Vi har använt 19 x 30 mm lister (till anslag och karmar), ca. 17 m:

 • Lister (G), kapas på längden

21 x 43 mm salningslister (till beklädnad och botten):

 • 42 ribbor (H) à 61 cm
 • 6 ribbor (J) à 63 cm
 • 24 ribbor (K) à 53,5 cm
 • 8 ribbor (L) à 60,2 cm
 • 8 ribbor (M) à 52,7 cm
 • 2 ribbor (N) à 57 cm

Dessutom:

 • Vax
 • Silikon eller akrylfogmassa
 • Ståltråd
 • Slippapper, korn 120
 • Skruvar: 3,5 x 30, 4 x 40, 4 x 50 och 4,5 x 70 mm
 • 16 vinkelbeslag: 60 x 60 x 40 x 2,5 mm
 • 4 pianogångjärn och 2 magnethållare (till luckorna)
 • Köksbänkskiva (till skärbräda)

Specialverktyg

 • Visp till borrmaskinen
 • Murslev

Tidsförbrukning

2-3 dagar, exkl. torktid.

Pris

Ca. 5.000 kr.

Svårighetsgrad

Du måste alltid vara noggrann med vibreringen när du gjuter betong, för att inte riskera att den knäcks.

Ritning

Så bygger du uteköket

Den tunga betongskivan kräver en rejäl trästomme att ligga på. Den är byggd av reglar med fogningar som är förstärkta med lim och vinkelbeslag. Båda hyllorna i botten av uteköket samt beklädnaden tillverkas av brädor som är monterade med lite mellanrum.

logga in eller köp tillgång

3D-modell

3D-modell

logga in eller köp tillgång för att se 3D-modellen

Utekök

Utekök med perfekt arbetshöjd och förvaring

Öppna 3D-modell

3D-modell

logga in eller köp tillgång för att se 3D-modellen

Gjutform till bänkskivan

Gjutformen görs av formplywood med läkt runt kanten och cellplast i alla öppningar.

Öppna 3D-modell

3D-modell

logga in eller köp tillgång för att se 3D-modellen

Trästommen

Trästommen görs av reglar i tre lika stora moduler med en bänkskiva på vardera sida om grillen.

Öppna 3D-modell

3D-modell

logga in eller köp tillgång för att se 3D-modellen

Inklädningen

Brandhämmande skivor monteras runt grillen och brädorna monteras med gott om luft emellan.

Öppna 3D-modell

Video

TIPS: Betong utan luftbubblor

TIPS: Laga hål i betong

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

TIPS: Stoppkloss för kapsågen

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Byggbeskrivningar: Utekök med fem smarta detaljer
Totalt pris: null kronor
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
  • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
  • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
  • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka