Pizzaugn ved - så här eldar du i din pizzaugn

Ska du baka läckra pizzor i din nybyggda pizzaugn men funderar på hur du ska elda? Här får du en guide till hur du eldar i en vedeldad pizzaugn och vilket som är den bästa veden till pizzaugn. Vi ger dig också tips och tricks på hur du gör dig av med askan från din pizzaugn.

Vilken ved till pizzaugn ska jag elda med?

Det finns nästan inte något så gott som hembakad pizza från din egen pizzaugn.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Bygg själv världens enklaste pizzaugn

Om du har byggt din egen pizzaugn med bra isolering kan den hålla värmen riktigt länge, men det kräver så klart att du eldar med rätt pizzaugn ved.

Det är t ex viktigt att du inte använder tryckimpregnerat trä eller trä med färg- och lackrester på.

Den bästa veden till pizzaugn är ved som är torr och som inte heller innehåller alltför mycket kåda.

Många pizzaugnsentusiaster är överens om att den bästa pizzaugn veden är av bok eller ek, eftersom det är hårda träslag som brinner bra och länge.

Bok- och ekved är riktigt bra för att elda en vedeldad pizzaugn, eftersom veden ger en bra, jämn värme i pizzaugnen. Dessutom ger veden pizzorna en bra och rökig smak.

Andra träslag som t ex ask eller björk är också bra som ved till pizzaugn.

Du bör undvika helt att elda med ved från barrträd eftersom det brinner för snabbt och kådan i veden kan ge pizzorna en dålig bismak.

Din pizzaugn temperatur ska helst ligga på minst 300 grader, och därför måste veden också kunna brinna länge om du ska använda ugnen länge och baka pizzor till hela familjen.

LÄS OCKSÅ: Recept på hembakad pizza

Så här eldar du i en vedeldad pizzaugn

När du ska baka pizza tänder du eld i ugnen en halvtimme innan du ska sätta in pizzan.

Använd helst rätt små vedklampar eftersom de brinner bättre och då blir ugnen snabbare varm. Du kan också använda speciella pizzaugn pellets gjorda för att elda i stenugn eller pizzaugn.

Du kan mycket väl använda ett par små tändblock eller liknande, men du ska inte använda tändvätska eller liknande brännbara vätskor.

Lämna inte elden och se till att den inte slocknas. När den lilla elden brinner bra, kan du lägga på några större vedträn för att pizzaugnen ska bli varm. Du ska dock undvika att använda för stora vedträn, eftersom det då blir svårare att reglera värmen i ugnen.

Ugnen har rätt temperatur när det svarta sotet i ugnen bränns av och försvinner.

Nu kan glöden borstas ut åt sidorna och pizzan sättas in.

Vad ska jag göra med askan?

Det kan kanske låta besvärligt att elda i en vedeldad pizzaugn jämfört med en gas pizzaugn, som tänds på några få sekunder. Men det finns många fördelar med en vedeldad pizzaugn.

Läs mer om för- och nackdelarna med en vedeldad pizzaugn här.

Du behöver inte rengöra din pizzaugn särskilt noga, men aska och sot måste naturligtvis tas bort efter varje gång.

Är din pizzaugn vedeldad har du faktiskt tur, för då har du alltid lite gödning till trädgården liggande.

Du kan nämligen använda askan att gödsla dina växter med.

Det är dock viktigt att du bara använder det i små mängder, eftersom för mycket aska på jorden eller vid dina växter kan förstöra ph-värdet och mineralbalansen i jorden, så att dina växter inte växer.

Du kan också lägga askan på din komposthög, så att näringsvärdet höjd. Du ska dock bara göra det om du inte använder komposten för att gödsla din köksträdgård. Kom återigen ihåg att bara använda små mängder aska.

Om du har ett hönshus i trädgården där dina höns kan gå runt och ha det bra, kan du använda lite av askan från din pizzaugn ved för att göra ett härligt dammbad till dina höns.

Blanda askan med lite torr, fin sand och lägg det hela i en balja. Vedaskan innehåller en massa K-vitamin, kalcium och magnesium, vilket är bra vitaminer för alla fåglar.

Dina höns kommer att älska ett dammbad, och det kommer samtidigt hjälpa till att hålla parasiter och ohyra borta.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Pizzaugn