Enkelt grillbord av betong

Betong är snyggt, starkt och billigt, och det kan användas på en massa olika sätt. Vi har använt det till att gjuta ett grillbord, som inte bara är fint och robust, utan även smart byggt. Vi använder nämligen samma gjutform till både bänkskiva och ben. Det innebär att du sparar tid, pengar och material.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
8 timmar
Pris
1.500 kronor

Det smarta med vårt grillbord är att du kan använda samma form till både benen (gavlarna) och skivan. På det viset sparar du trä. Men det innebär också en hel del väntetid när först gavlarna och sedan skivan ska härda.

Intro

At gjuta betong är ett ganska lätt, men tidskrävande arbete. Medan betongen härdar måste du vara tålmodig, och det kan vara en prövning när du är ivrig och vill se det färdiga resultatet. Men det är värt väntan eftersom betong är ett snyggt och allsidigt material som ger riktigt många möjligheter för kreativitet och finess.

Bordsbenen till vårt grillbord gör vi i en klassisk gjutform som är byggd av formplywood. Samma form används sedan även till bordsskivan, som klotgrillen ska vila i.

Läs också: Läckert grillbord av återvunnet trä

Hålet för grillen är lite trixigare att få till, men när du hittat en passande form och storlek är det egentligen bara att blanda betong, hälla den i formen och vänta på att betongen härdar.

Innan du går på jakt efter en gjutform för hålet ska du mäta dig fram till en diameter som passar din klotgrill. Mät omkretsen på din grill en eller två centimeter under handtagen. Resultatet dividerar du med pi (3,14). Så får du fram diametern på den form du behöver. Lycka till!

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Bygg själv en pizzaugn ute

Instruktion

01
Så bygger du gjutformen 7 Steg

Formen för grillbordet byggs av en speciell gjutskiva, som har ett ytskikt som betongen inte fastnar i. Du kan även använda vanlig, billigare plywood, men det kräver att du smörjer formen noggrannt innan varje gjutning.

Formen byggs som en så kallad negativ form, där det som blir bordets övre och yttre sida, vänder ner i botten av gjutformen. Det smarta med den här formen är att den används till både gavlar och själva skivan för grillbordet.

1

Såga till bottenskivan (A). Skivan ska vara minst 5 cm större på bägge sidor än den största betongytan du ska gjuta. Använd sänk- eller cirkelsåg med skena.

2

Såga lister av gjutskivan. Den delen av gjutskivan (A), du har sågat på längden sågas till lister (B-C-D-E). De ska vara lika breda som bordsskivan ska vara tjock. Vi har i det här fallet valt 4 cm.

3

Förborra för skruvarna. I sidolisterna (B) och ändlisten (C) förborras det för skruvar. Hålen placeras med 30-40 cm avstånd. Hålen försänks så mycket att skruvhuvudena hamnar under ytskiktet.

4

Skruva samman listerna. I den justerbara ändlisten skruvas två listdelar (D) samman med 30 mm skruvar. Överliggaren (E) skruvas fast i överkanten av den list som har synliga skruvhuvuden.

5

Sidolisterna (B) skruvas på. Mät upp och fäst listen (B) i ena långsidan och i änden (ändlisten C). Använd skivkanten för att få listerna raka och vinkelräta, och skruva fast dem med 4,5 x 50 mm skruvar.

6

Skruva fast den sista sidolisten (B). Använd den flyttbara listen (D+E) som avståndsmått. Den säkrar att bordsskivan blir lika bred över hela ytan.

7

Mät upp och märk. Nu får du längden på den första gjutformen till bordsbenen (H och J). Skivans längd ska vara 2 gånger bordsbenens höjd.

02
Bordsskiva och ben gjuts i samma form 3 Steg

När formen är byggd är du redo att gjuta. Men utöver den fyrkantiga gjutformen ska du ha ett runt hål att placera grillen i. Samma hål använder vi till att göra konstruktionen lättare och ge bordets gavlar två “ben” på varje sida.

Hålet ska passa din klotgrill. Vår grill är 54 cm i diameter, och hålet görs med en rund murarhink monterad med bandstål. Ringen av bandstål ger vertikala sidor i hålet och gör det lätt att avlägsna gjutformen igen.

1

Mät upp för din grillform. Hitta en balja eller en annan rund form som passar i diameter till hålet.

2

Märk upp på bandet. Lägg bandstålet runt om baljan, och spänn det så att botten inte kan nå helt genom ringen. Sätt ett streck så att du vet var ringen ska sättas ihop.

3

Kontrollera att bandstålet passar. Placera ringen mitt på gjutformen som är till skivorna med bordsben. När den står precis där den ska kan du hålla den på plats genom att fylla hinken med sand.

03
Gjut benen till bordet 5 Steg

Betongmixen du använder är alltid baserad på cement. Använd därför ansiktsmask när du öppnar påsen.

Det är viktigt att du blandar all betong till en hel skiva på en gång, särskilt när du använder färg. Annars blir det lätt synliga övergångar mellan de olika blandningarna. Räkna ut mängden betong med den här formeln: längd i meter gånger bredd i meter gånger tjocklek i meter gånger 2.200. Exempel: 1,5 x 0,7 x 0,04 x 2.200 = 92,4 kilo betong.

1

Häll torrbetong i en murarhink. Tillsätt fibrer och pigment i önskad mängd, och blanda det hela så att det blir jämnt innan du tillsätter vattnet.

2

Tillsätt vatten och blanda. Häll 3,5 liter vatten per. 25 kg torrbetong i en spann, och tillsätt vatten i flera omgångar. Blanda nog-grannt med en visp i en kraftig borrmaskin i minst 3 minuter.

3

Dra ut betongen. Fördela blandningen jämnt i gjutformen och pressa ihop den med en murslev. Dra av överskottsbetongen med kanten av en bit list eller en bräda med raka kanter.

4

Skruva isär formen. Efter ungefär en vecka är betongen tillräckligt stark för att tas ut ur formen. Skruva ut skruvarna och banka försiktigt loss kanterna.

5

Dela skivan i två. Avlägsna hinken och ringen. Mät upp och markera skivans mitt på bägge sidor av hålet. Dela skivan i två med en kraftig vinkelslip.

04
återanvänd formen till grillbordet 2 Steg

Samma form används till bordsskivan (K). Rengör skivan (A), listerna (B-CD+E) och ringen, innan du sätter igång. Enda skillnaden är längden på formen och placeringen av hålet. Dessutom armerar vi de smala sidorna mellan hålet och kanten lite extra med två armeringstänger.

Vi har valt ett 120 cm långt bord och sätter hålet i ena änden, men det är mer eller mindre valfritt, upp till 150 cm.

Formen är lätt att göra ren, men du måste vara noggrann med rengöringen.

1

Placera hinken. Ställ hinken och ringen på skivan och rikta in den så att du får hålet där du vill ha grillen. Se till att det är lika stort avstånd i bägge sidor, och att det hamnar minst 12 cm från kortsidan.

2

Glöm inte armeringen. Blandnings- och gjutarbetet är precis som vid den första skivan. Du ska bara armera skivan lite extra på sidorna av hålet. Lägg två armeringsjärn mitt i betonglagret.

05
Skruva på benen på bordet 3 Steg

Nu är det återigen dags att vänta. Efter en vecka kan du ta ur skivan ur formen så att du kan montera grillbordet.

Bordet är tungt och robust, och det är faktiskt inte helt nödvändigt att skruva fast det i gavlarna. För säkerhets skull använder vi dock två vinklar för att sammanfoga gavlar och bord. Skruva ihop dem med 4,5 x 30 mm skruv i en plugg, och förborra innan. Avslutningsvis limmas skarven mellan bordsskivan (K) och gavlarna (H och J) med kakelfix eller fogmassa.

1

Frigör skivan från lister och stålring. Vicka upp skivan på högkant så att du kan se bordsskivans ”fina” sida, som ligger ner mot formskivan. Förborra för vinklarna.

2

Sätt en vinkel på båda gavlarna. Vinkeln placeras på insidan (den som vände uppåt i formen) ca. 2-3 cm från bakkanten, så att den långa delen linjerar med toppen av gaveln. Kom ihåg att de ska spegelvändas.

3

Sätt gavlarna under bordsskivan. Rikta in skivan och skruva fast vinklarna på undersidan av bordsskivan. Kom ihåg att förstärka skarvarna med kakelfix eller fogmassa vid den slutgiltiga uppställningen.

Material

18 mm formplywood 120 x 250 cm:

  • Bottenskiva i gjutform (A), 70 x 160 cm
  • 2 sidolister (B) à 4 x 160 cm
  • 1 ändlist (C), 4 x 70 cm
  • 2 justerbara lister (D) à 4 x 70 cm
  • 1 överliggare (E), 4 x 80 cm

Färdigblandad torrbetong 0-4:

  • Bordsskiva (K), 3 x 25 kg
  • Gavlar (H och J), 3 x 25 kg

Tillsatser:

  • Fibrer för betong, 240 g
  • Färgpigment, svart, ca. 4 dl
  • 6 mm rostfritt armeringsjärn, 4 stk. à 50 cm.

Dessutom:

  • Murarhink (Ø 54 cm i botten)
  • Bandstål (förstärkningsstål för gips), ca. 200 cm
  • Stark tejp
  • Spånskruv, 4,5 x 50 mm
  • Plåtskruv, 4,5 x 30 mm
  • 5 mm pluggar
  • 2 vinklar à 30 x 50 cm
  • Fogmassa eller kakelfix

Specialverktyg

  • Betongvisp för borrmaskinen
  • Murslev
  • Plåtsax

Tidsförbrukning

Sätt av ca. 14 dagar till projektet, men det är faktiskt bara ca. 8 timmars arbete. Det mesta är väntetid medan betongen härdar.

Pris

Ca. 1.500 kr.

Svårighetsgrad

Både uppbyggnaden av formen och gjutarbetet är enkelt. Å andra sidan är det tungt jobb när delarna ska flyttas och byggas ihop.

Ritning

3D-modell

Grillbord av betong

3D-modell

Vinkelbeslag förstärker grillbordet

Man kan inte se dem uppifrån men de två vinkelbeslagen förstärker betongplattan på grillbordet.

Öppna 3D-modell

Tips & Tricks

Så blir betongen stark

När du blandar betong till ditt grillbord, eller vilket annat projekt som helst, är det en god idé att tillsätta fibrer i betongblandningen. De extra fibrerna gör den redan starka betongen ännu mer motståndskraftig mot krympsprickor och andra skador som kommer av väder och vind. Utöver att tillsätta fibrer i betongblandningen kan du även använda armeringsjärn, som ger extra styrka till de svagare partierna, t.ex. runt hålet för grillen, där vi har två armeringsjärn.

Betong är ett fast material, och du kan göra den ännu starkare med fibrer eller armeringsjärn.

Sätt färg på ditt grillbord

Det är kul att färga betong, och det blir väldigt snyggt. Du ska bara vara uppmärksam på att färgen suger till sig en del vätska.

Betongfärg i pulverform kallas oxidpigment, ett namn som kommer från att färgerna innehåller järnoxid. Med järnoxid får du nästan obegränsade möjligheter när du färgar ditt projekt, och färgen håller riktigt bra. Ett kilo pigment kostar ca. 150 kr. Blan-dingsförhållandet ska vara fem procent pigment och 95 procent torrbetong om färgen ska hålla.

Det innebär att du behöver 1 kilo pigment per 20 kilo torrbetong. När du blandar din betong får den gärna vara lite tunn innan du till sist tillsätter färgpulvret, då det suger en del vätska. Det kan också vara nödvändigt att tillsätta mer vatten medan du blandar.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.