Bra att veta innan du bygger pizzaugn

Oavsett ambitionsnivå kan du göra din helt egna pizzaugn! Det är det perfekta trädgårdsprojektet som varken behöver vara dyrt eller svårt. Här går vi igenom teori och material för dig som funderar på att bygga en pizzaugn.

Du kan baka dina egna pizzor på kupolen. Den varma luften pressas upp många olika sätt. Du kan köpa en pizzasten till ugnen, köpa pizzatillbehör till kolgrillen eller till och med köpa en gaspizzaugn. Men om du ska baka en äkta italiensk pizza så får du dra på dig arbetskläderna och bygga din helt egna vedeldade pizzaugn.

En av de unika sakerna med en pizzaugn är att den kan bli RIKTIGT varm – utan att pizzabotten bränns på ett kick. Det beror på att kall luft sugs in nederst i ugnen och därefter värms upp av en eld inne i själva mot toppen på kupolen, varefter den slung- as tillbaka mot ugnens botten och därmed mot pizzans ovansida. Den här processen gör att en bra pizzaugn kan bli varmare än 500 grader!

Så här fungerar en kupolugn

Principen i en pizzaugn är att värmen främst kommer uppifrån.

I en kupolformad ugn sker det genom att den kalla luften som sugs in i förkammaren träffar insidan på kupolens topp, där den värms upp och slungas ner mot ugnens botten igen – innan den till sist far ut genom skorstenen.
Denna process gör att ugnen blir riktigt varm och att en pizza kan bakas färdig på ett par minuter.

LÄS OCKSÅ: Recept på hembakad pizza

Beroende på ugnens konstruktion kan du till och med laga mat på eftervärmen efter eldning. Är ugnen byggd av sten och välisolerad så går det faktiskt att laga mat på eftervärmen i flera dagar.

Uppbyggnad av en kupolugn

En kupolformad ugn består i regel av 5-6 lager.

Först görs en isolerad botten som påförs ett lager eldfasta stenar. Själva kupolen byggs av eldfast tegel eller perlit. Därefter kan kupolen isoleras med keramisk isolering innan den putsas. För att förbättra putsens vidhäftning kan du sätta ett lager hönsnät på isoleringen innan det avslutande putslagret påförs.

3D-modell

Ugnens olika lager

Bottenplatta av betong, botten av perlit, eldfasta stenar, kupol av perlit, isolering, hönsnät, putslager, skorsten.

Öppna 3D-modell

Isolering håller värmen

För att hålla värmen i ugnen så bra som möjligt kan kupolen isoleras innan den putsas.

Det är viktigt att du isolerar med keramisk ull som kan tåla värmen. Vanlig isolering faller nämligen isär och då förstörs isoleringsförmågan.

Kupolugnens princip

Den höga värmen bildas genom att den kalla luften sugs in längst ner i ugnen, där den värms upp av elden och slungas ner i kupolen innan den till sist går ut genom skorstenen.

Hur stor ska ugnen vara?

Det högsta punkten inne i kupolen ska som utgångspunkt vara 35 % högre än förkammarens högsta punkt.

En “dom” eller en “kupol” är en halvcirkel. Det betyder att breddmåttet alltid är dubbelt så stort som höjdmåttet.

Förkammarens bredd bestäms av vad som ska tas in och ut i ugnen. Det är dock viktigt att komma ihåg att ju större öppningen är, desto större är värmeförlusten också.

En ugn med en invändig diameter på 90-100 cm är tillräckligt stor för de allra flesta.

Elda i ugnen

När du tänder eld i ugnen de första gångerna ska temperaturen ökas gradvis. Det görs för att slippa få sprickor, eftersom ugnen torkar helt först när den värms upp.

Arbetsmetoden kan vara så här:

  • Tänd eld i mitten av ugnen och låt det bli max 100 grader varmt.
  • Lägg på lite ved efterhand, så att temperaturen runt 100 grader hålls ett par timmar.
  • Släck sedan elden (utan vatten) och låt ugnen svalna av.
  • Upprepa processen när ugnen blivit kall igen, men den här gången med en maxtemperatur på ca 200 grader.
  • Upprepa sedan ännu en gång – nu med en maxtemperatur på 300 grader.

Därefter bör ugnen ha torkat helt och vara redo för högre temperaturer.

När pizzorna ska bakas flyttas elden bakåt eller åt sidan inne i ugnen.

LÄS MER: Vilken ved till pizzaugn ska jag elda med?

6 lämpliga material när du bygger pizzaugn

1. Perlit

Beskrivning:
Perlit är ett material som är gjort av en vulkanisk sten. Det krossas och värms upp, så att det expanderar till små vita korn.

Pris:
Ca 5 kronor/liter.

Användning:
Perliten gjuts så att den bildar själva kupolen och förkammaren på ugnen. Perlit används även i ugnens botten.

Blandningsförhållande:

  • 5 delar perlit
  • 1 del cement
  • Vatten blandas i så att det får en grötig konsistens.

2. Mursand 0-4 mm

Beskrivning:
Mursand är en blandning av sand och sten.

Pris:
Ca 3 kronor/kg.

Användning:
Mursanden används för att putsa kupolen och ugnen med.

Blandningsförhållande:

  • 4 delar mursand
  • 1 del cement
  • Vatten blandas i så att det får en grötig konsistens.

3. Skorsten

Beskrivning:
Vi rekommenderar ett skorstensrör på Ø 150 mm.

Pris:
500-1.500 kronor.
En stålskorsten med spjäll för att justera draget i skorstenen kan köpas för 1.000- 2.000 kronor.

Användning:
Används helt enkelt som skorsten i ugnen. Skorstenen kan också göras av ett isolerat rör.

4. Keramisk isolering

Beskrivning:
Keramisk ull, som det också kallas, kan motstå värme på upp till 1.200 grader utan att smälta eller falla isär.

Pris:
Från ca 200 kronor/m2 och uppåt.
Den keramiska isoleringen är oftast mellan 13 och 50 mm tjock och levereras på rulle.

Användning:
Ullen läggs runt om ugnen och täcks med hönsnät innan det putsas.

5. Eldfast tegel

Beskrivning:
Absorberande eldfast tegel, som används här, är en keramisk produkt som avger den tillförda värmen långsamt.

Pris:
40-150 kronor/st – allt beroende på storleken.
Eldfast tegel kan köpas i många olika storlekar. Från små stenar på 23 x 11,5 cm, som inte är mer än 2,5 cm tjocka, till plattor på 45 x 45 cm med en tjocklek på 6,5 cm.

Användning:
Används i olika storlekar till både kupol, botten, förkammare och valv.

6. Eldfast bruk

Beskrivning:
Eldfast bruk är ett cementbaserat torrbruk med stor värmetålighet.

Pris:
Ca 30 kronor/kilo.

Användning:
Används för att mura upp kupol och förkammare. Skorstenen monteras också med eldfast bruk.

Blandningsförhållande:

  • 2 delar eldfast bruk
  • 1 del kalk
  • 2 delar mursand
  • 1 del cement
  • Vatten

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Pizzaugn