Bygg ett enkelt utekök

Det finns många sätt att bygga utekök på. Här är ett exempel på en billig och effektiv lösning, byggt av material som blivit över efter tidigare projekt och lite nytt från byggmarknaden, kompletterat med några snygga ytbehandlingar, som får det hela att glänsa.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 dagar
Pris
5.000 kronor
Bygg ett enkelt utekök

Du kan enkelt bygga ett utekök av material som du redan har eller köper billigt.

Intro

Det behöver varken vara dyrt eller besvärligt att bygga ett utekök. I denna artikel ger vi dig inspiration till hur du kan bygga ett funktionellt och billigt kök, med utgångspunkt från en grill som du redan har och en föresats att använda det utrymme som finns att tillgå.

Vi bygger av trä, fibercement och betong, så att köket blir tåligt och inte kräver mycket underhåll.

Vi visar dig ett enkelt sätt att bygga en stomme av trä, som kläs med fibercementskivor som både skärmar av och förstärker kökets två plan, och så kan du se hur du kan kombinera brädor och betong i en bänkskiva.

Instruktion

01
Så här är köket uppbyggt 6 Steg

Det här köket har byggts med tre målsättningar. Det skulle vara fint, funktionellt och så billigt som möjligt och byggt av överblivna material.

Köket består av en stomme som har byggts av reglar, stolpar och OSB-skivor.

Köket har byggts in med fiber-cementskivor som putsats med infärgat cementputs.

Bänkskivan har gjorts ovanpå en OSB-skiva och består av ekbrädor och betong. Bänkskivan har behandlats med linolja. Resten av träet har tjärats.

1

Stommen består av 90 x 90 mm stolpar och 45 x 90 mm reglar. Konstruktionen hålls uppe av tio stående stolpar som har fästs i trädäcket. Mellan dem står nio ramar som ska användas som underlag för bänkskivan och vindskärmen. Avståndet mellan ramarna har gjorts så att det stämmer med storleken
på familjens grill.

2

Stommen har klätts in i fibercement som skyddar köket från väder och vind. Fibercementskivorna har satts direkt på trästommen med skruvar som passar till fibercement.

3

Det har lagts OSB-skiva ovanpå de liggande reglarna så att köket får två nivåer. Dessutom har träet behandlats med tjära.

4

För att göra köksbänken lite spännande har det satts okantade ekbrädor på det översta OSB-lagret. Brädorna har behandlats med linolja.

5

Utrymmena mellan brädorna har fyllts med finkornig betong, som har jämnats till så att det ligger perfekt i nivå med ekbrädorna.

6

Grillen har satts på plats. Köket har byggts så att det passar till den grill som redan stod på trädäcket. Och vindskärmen är precis så hög att grillen inte syns från baksidan. Vindskärmen av fibercement har dessutom putsats med infärgat cementputs som både ger struktur och en varm känsla på båda sidor om köket.

Material

 • 90 x 90 mm tryckimpregnerade stolpar, ca 12 m
 • 45 x 95 mm reglar till ramar, ca 30 m
 • 18 mm OSB-skiva (120 x 244 cm), ca 1,5 skiva
 • 230/310 mm ekskiva, ca 3 x 4 m
 • Fibercementskruv
 • Infärgat cementputs
 • Trätjära
 • Linolja
 • Finkornig betong, t ex Skalflex finbetong 0-4 mm.

Tidsåtgång

2-3 dagar.

Pris

Ca 5.000 kronor.

Svårighetsgrad

Projektet är enkelt att utföra, om du kan reda ut att borra och såga i fibercement.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Utekök