Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Inomhusklimat

Ett bra inomhusklimat ser till att du bland annat slipper fukt och mögel i bostaden. Med våra vägledningar kan du se hur du kan säkra ett bra inomhusklimat i din bostad.

Bra inneklimat

Vi vistas inomhus många av dygnets timmar. Därför kan inneklimatet ha stor betydelse på vår hälsa och välmående.

Vill du säkra ett gott inneklimat i ditt hem så finns det en rad saker du kan göra. Det handlar särskilt om att minska fukten och därmed även risken för mögel/svamp i hemmet. På denna sida har vi samlat några goda råd och en massa gör-det-självbeskrivningar som kan hjälpa dig att säkra ett gott inneklimat i ditt hem.

Mätning av inneklimat

Luftfuktigheten är en viktig faktor för ditt inneklimat. Du kan kontrollera med en hygrometer, som är billig att köpa. Mätningen ska göras tre gånger om dagen över en längre period. Hur hög luftfuktigheten bör vara beror på årstiden.

Inneklimat luftfuktighet

Den relativa luftfuktigheten bör:

  • ligga mellan 25% och 65%
  • ligga under 65% om sommaren
  • ligga under 45% om vintern.

Torrt inneklimat

Är ditt inneklimat för torrt kan det ge torr hud, torra ögon och slemhinnor. För ditt hem kan ett torrt inneklimat innebära att trägolv och trädörrar drar ihop sig. Det enklaste sättet att påverka fuktnivån är att tillföra mer fukt till luften. Detta görs med en s.k. luftfuktare.

Fukt i hemmet

Genom matlagning, diskning, dusch/bad och andra vanliga göromål i hemmet avger en vanlig familj med två vuxna och två barn ca 10 liter vatten om dagen. Det är viktigt att ditt hem kan göra sig av med vattnet, så det inte sätter sig i möbler, väggar och regelverk och med tiden utvecklar sig till ex. mögel.

LÄS OCKSÅ: 15 myter om mögelsvamp

Slipp fukt i hemmet

Villl du förbättra ditt inneklimat ska fukten transporteras ut. Det finns flera sätt du kan hjälpa ditt hus att bli av med fukten. Det enklaste och mest effektiva, om du vill förbättra ditt inneklimat, är att vädra grundligt. Det bör göras tre gånger om dagen i fem till tio minuter. Du kan också välja att att installera en ventilationsanläggning. Hur du gör det kan du läsa mer om i vår gör-det-självbeskrivning här på sidan.
LÄS OCKSÅ: Installera en fläkt i badrummet och få frisk luft

Fukt i källaren

Ofta är källaren ett av de ställen där det är svårast att bli av med fukten. Därför har vi samlat en rad artiklar om hur du får ett bättre inneklimat i din källare. De hittar du här: Slipp fukt i källaren

LÄS OCKSÅ: Så farlig är äkta hussvamp

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka