Inomhusklimat

Tung och fuktig luft! Immiga rutor! Svartmögel! Köldbryggor! Fukt i källaren! Allt detta är hot mot ett bra inomhusklimat i bostaden. På de här sidorna hittar du många bakgrundsartiklar och steg-för-steg-beskrivningar, så att du kan få ett bättre inomhusklimat hemma hos dig.

Alla artiklar om Inomhusklimat

Bra inneklimat

Vi vistas inomhus många av dygnets timmar. Därför kan inneklimatet ha stor betydelse på vår hälsa och välmående.

Vill du säkra ett gott inneklimat i ditt hem så finns det en rad saker du kan göra. Det handlar särskilt om att minska fukten och därmed även risken för svartmögel och hussvamp i hemmet.

På denna sida har vi samlat några goda råd och en massa gör-det-självbeskrivningar som kan hjälpa dig att säkra ett gott inneklimat i ditt hem.

Mätning av inneklimat

Luftfuktigheten är en viktig faktor för ditt inneklimat. Du kan kontrollera med en hygrometer, som är billig att köpa.

Mätningen ska göras tre gånger om dagen över en längre period. Hur hög luftfuktigheten bör vara beror på årstiden.

Inneklimat luftfuktighet

Den relativa luftfuktigheten bör:

  • ligga mellan 25% och 65%
  • ligga under 65% om sommaren
  • ligga under 45% om vintern

Torrt inneklimat

Är ditt inneklimat för torrt kan det ge torr hud, torra ögon och slemhinnor.

För ditt hem kan ett torrt inneklimat innebära att trägolv och trädörrar drar ihop sig. Det enklaste sättet att påverka fuktnivån är att tillföra mer fukt till luften. Detta görs med en s.k. luftfuktare.

Fukt i hemmet

Genom matlagning, diskning, dusch/bad och andra vanliga göromål i hemmet avger en vanlig familj med två vuxna och två barn ca 10 liter vatten om dagen.

Det är viktigt att ditt hem kan göra sig av med vattnet, så det inte sätter sig i möbler, väggar och regelverk och med tiden utvecklar sig till ex. mögel.

LÄS OCKSÅ: 15 myter om mögelsvamp

En köldbrygga skapar drag i hemmet, höjder värmekostnaden och kan orsaka kondens och mögel. Se här hur du avslöjar och förbättrar en köldbrygga: Så här slipper du köldbryggor i bostaden

Slipp fukt i hemmet

Villl du förbättra ditt inneklimat ska fukten transporteras ut. Det finns flera sätt du kan hjälpa ditt hus att bli av med fukten.

Redaktionen rekommenderar: Så här slipper du kondens på fönster

Det enklaste och mest effektiva, om du vill förbättra ditt inneklimat, är att vädra grundligt. Det bör göras tre gånger om dagen i fem till tio minuter.

Du kan också välja att att installera en ventilationsanläggning. Hur du gör det kan du läsa mer om i vår gör-det-självbeskrivning här på sidan.

LÄS OCKSÅ: Installera en fläkt i badrummet och få frisk luft

Fukt i källaren

Ofta är källaren ett av de ställen där det är svårast att bli av med fukten.

Därför har vi samlat en rad artiklar om hur du får ett bättre inneklimat i din källare. De hittar du här: Slipp fukt i källaren

Sida 1 / 2