Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Laga fuktskador på rätt sätt

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Det kan vara svårt att få en fuktskadad vägg snygg igen. Men om du använder en specialputs, som på samma gång är både vattentät och diffusionsöppen, så lyckas du lättare samtidigt som väggen blir mer hållbar.När källarväggen är fuktig är risken stor att putsen lossnar eller att tapeten släpper. Resultatet är en vägg med nakna fläckar, och det ser både fult och irriterande ut. Får du inte genast bukt med skadan, kan du räkna med att problemet ständigt återkommer.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 timmar/3 m2
Pris
200 kr/m2

Intro

När källarväggen är fuktig är risken stor att putsen lossnar eller att tapeten släpper. Resultatet är en vägg med nakna fläckar, och det ser både fult och irriterande ut. Får du inte genast bukt med skadan, kan du räkna med att problemet ständigt återkommer.

Orsaken till problemet kan vara att dräneringen i grunden inte fungerar eller att den utvändiga behandlingen under mark är otät. I så fall måste detta åtgärdas innan skadorna på insidan repareras. Ett annat skäl kan vara att den invändiga behandlingen är för tät så att-väggen inte kan torka ut på insidan. Är luftväxlingen inte tillräckligt hög kan det bildas kondens på insidan av väggen. Risk finns då även för mögelbildning.

Fukt som vandrar inåt kan även föra med sig vattenlösliga salter från väggen som kan spränga loss putsen och bilda blåsor på färgen om den är för tät. Vill du bespara dig onödigt arbete ska du alltså först undersöka orsaken till fuktskadan. När den har funnits kan du putsa med Multiputs Vattentät som förhindrar vattengenomträngning, men är samtidigt diffusionsöppen så att väggen kan andas. Precis som andra Multiputs-typer har den stor vidhäftningsförmåga och fäster i stort sett överallt. Men även om putsbruket är starkt håller det inte i evighet, men längre än andra bruk.

Fuktskador kan se skrämmande ut, men när du har åtgärdat problemet till skadan och sedan putsar med Multiputs Vattentät, så får du en snygg vägg som dels är vattentät, dels har möjlighet att andas. Men en behandling med puts kan aldrig ersätta en riktig dränering eller ett utvändigt fuktskydd.

Instruktion

Gör så här

Låst innehåll

logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

1

Först ska all lös puts och flagande färg tas bort. Om du är noggrann redan från början så håller lagningen längre. Skrapa med t.ex. en spackel, skrapa eller slev. Var inte rädd för att ta för mycket. Allt som är löst ska bort.

2

Tvätta hela väggen med målarsoda. Använd svamp och tvätta både målade och avflagade ytor. När du har tvättat hela väggen ska du skölja den med hjälp av svamp.

3

Blanda putsbruket med vatten. Rör ner cirka 1 liter vatten i 5 kg torrbruk (se anvisningar på förpackningen). Använd omrörare och borrmaskin.

VIKTIGT! All puts är etsande så därför ska du använda handskar och skyddsglasögon.

4

Fortsätt att blanda tills putsbruket blir mjukt, nästa fluffigt. Då hänger bruket lättare ihop och kan läggas på 3 mm tjockt. Kom ihåg att det blandade bruket ska användas inom två timmar.

5

Putsen läggs på med stålbräda, som sakta dras uppåt. Dra nerifrån och uppåt i en enda lång rörelse. Om ytan som här är målad suger den inte vatten, och då tar det rätt lång tid innan bruket blivit så fast att du kan putsa.

6

Putsbruket ska nu putsas med svamp eller putsbräda. Här är väggen relativt ojämn och då är det lättare att använda en svamp att putsa med. Om ytan är slät väljer du filtklädd putsbräda.

7

Lagningen ska ha samma struktur som resten av väggen, för meningen är ju att man inte ska kunna se lagningen. Om väggen är ojämn och teglet syns genom putsen får du arbeta med svampen tills du blir nöjd med resultatet.

8

Den putsade väggen ska torka minst 8 dagar innan den kan målas. Du kan lägga på upptill 5 mm puts i sänder utan att den sjunker eller spricker. Hål och skador fylls igen i omgångar med ett dygn mellan varje putsning.

Måla väggen med en diffusionsöppen färg som dessutom tål att du torkar den med fuktig trasa.

Material

Till putsningen:

  • Skalflex Multiputs Vattentät
  • Målarsoda
  • Diffusionsöppen akrylatfärg

Specialverktyg

  • Stark borrmaskin med omrörare
  • Kakelslev
  • Stålbräda
  • Svamp

Närmaste återförsäljare av Multiputs Vattentät anvisas av Murma, tel. 031-99 20 45, www.murma.se

Tidsförbrukning

3 m2 tar cirka 2 timmar

Pris

150-200 kr per m2

Svårighetsgrad

Det går både snabbt och lätt

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka