Undvik fuktfällorna och få bättre inomhusklimat

Fel uppvärmning och dålig ventilation skapar fukt i din bostad. Och för mycket fukt ger ett dåligt inomhusklimat. Se hur du upptäcker fällorna och hur du undviker dem.

Fukt i sig själv är inte så farligt, men i fukt trivs kvalster som kan ge allergi, och mögel som kan ge allvarliga allergiska reaktioner. När du vädrar ur huset blir du av med fukten och gör livet svårt för kvalster. Du blir samtidigt av med eventuella skadliga partiklar från målarfärg, lim, plastmaterial och liknande. Problemet är bara att de flesta av oss inte vädrar tillräckligt.

Undersökningar visar nämligen att många av oss tycker att vi vädrar ofta, trots det är det ytterst sällan vi vädrar så mycket som krävs för att det ska vara optimalt, vilket är fem till tio minuters korsdrag tre gånger om dagen. Helst ska vädringen ske med öppna fönster på bägga sidor av huset. Men oavsett hur mycket du vädrar, kan det inte rädda en fuktig krypgrund eller lösa problemet med kondens på kalla ytor.

Det finns många orsaker till att det kan bildas fukt i ditt hem. Din egen och din familjs andning avger åtskilliga liter vatten till luften. Detsamma gäller för klädtorkning, diskning och alla möjliga andra dagliga göromål. Därför krävs det flera åtgärder för att du ska slippa fukten och få ett bra inomhusklimat. Som tur är kan du åtgärda allt detta själv.

Försäkring vid mögelangrepp?

Mögelsvamp täcks fakstisk sällan av hemförsäkringen. Svampen bryter nämligen varken ned träverk, murar eller golv, men gör bostaden mindre beboelig. Ibland kan försäkringen täcka mögelangrepp, om angreppet har uppstått som en följdskada av t.ex. ett otätt vattenrör.

Ställ diagnos

Det är faktiskt ganska lätt att se om luften i ditt hem är för fuktig. Utöver att mäta kan du ganska enkelt lukta dig fram.

En enkel hygrometer (fuktmätare) kan visa hur hög luftfuktigheten är. Hygrometrar är ofta inbyggda i digitala väderstationer, men kan köpas som separata mätare, ofta kombinerade med skeppsur o.dyl.

Har du stora fuktproblem kommer du, eller dina gäster som inte bor i huset till vardags, att känna en lukt av fuktig källare.

Mekanisk fläkt i badrummet

Det räcker inte att bara öppna fönstret efter att du har tagit en dusch. Därför ska det installeras en mekanisk fläkt i badrummet i alla nybyggen, och vi rekommenderar att du installerar en om du inte redan har en. Kom ihåg att det måste komma in luft för att du ska kunna suga ut luft. En glipa på 1 cm under dörren är den enklaste lösningen.

1

Borra hål i taket eller väggen till utsidan.

2

Sätt in fläkten och anlita en elektriker som kan koppla in den.

3

Låt fläkten göra resten, gärna med hjälp av automatisk fuktstyrning.

Friskluftsintag i väggen

Du kan inte suga ut luft ur ett rum om det inte samtidigt kommer in ny luft. Ett simpelt friskluftsintag, alltså ett hål i fasaden täckt av ett öppningsbart spjäll, löser uppgiften. Särskilt i källare eller andra ställen där det inte finns så många fönster är det en bra lösning. Du kan installera friskluftsintag som kan öppnas eller stängas efter behov. Under de varmaste timmarna under soliga sommardagar bör du stänga friskluftsintagen för inte skapa fukt när den varma luften sugs ned i den svala källaren.

1

Borra hål genom fasaden.

2

Sätt ett galler i fasaden.

3

Sätt en ventil invändigt, så att du kan reglera hur mycket luft som kommer in i huset.

Soldriven ventilation

En panel, där luften värms upp av solen och sedan blåses in i källaren t.ex., kan både värma upp och ventilera. En strålande lösning för källare, förråd och sommarstugor.

1

Sätt upp panelen, gärna på en vägg i söderläge.

2

Sätt upp fläkten i ett borrat hål i fasaden, och anslut den till panelen.

3

Montera styrenheten, och anslut den till solpanelen.

Köksfläkt

När du lagar mat bildas fuktig och dålig luft. Här löser en effektiv köksfläkt problemet - kom ihåg att slå på den några minuter innan du ställer grytorna på spisen, så att den hinner bilda ett undertryck i köket.

Ventilationsanläggning

Det mest effektiva sättet för att säkerställa ett bra inomhusklimat är en ventilationsanläggning som byter ut använd luft mot frisk luft.

Vill du bli kvitt problemet med dåligt inomhusklimat en gång för alla kan du investera i en ordentlig ventilationsanläggning.

Den “förorenade”, varma inneluften sugs ut, och på vägen ut värmer den upp den friska, svala utomhusluften utan att luftströmmarna blandas.

Anläggningen ser till att du alltid har frisk luft utan för mycket fukt. En komplett anläggning kostar från cirka 40.000 kronor och uppåt.

Det ska dras många rör till en ventilationsanläggning, men det är en effektiv lösning.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Inomhusklimat