Fukt i källare

Luktar det fuktigt och tungt i din källare? Har färg eller puts flagnat av från källarväggarna? Eller stiger det upp fukt i betonggolvet? I de allra flesta fall kan du som tur är enkelt själv få bukt med fukt i källaren. Få hjälp och vägledning på de här sidorna.

  Få bort fukt i källaren

  Det kan vara svårt att undvika fukt i en äldre källare. För det första är källaren placerad under jord, där det är fuktigt redan på förhand och för det andra är källaren inte utrustad med stora fönster för att vädra ut..

  Fukten i källaren kommer ofta in utifrån genom väggar och golv – från regnvatten, jordfukt eller från grundvatten som står högt. Men merparten av alla fuktproblem går att få bort eller att få ner till en acceptabel nivå.

  Redaktionen rekommenderar: Bli av med källarfukten

  Är fukt i källaren ett problem?

  Innna du börjar att sätta in ventiler eller andra hjälpmedel för att slippa fukt i källaren bör du ta ställning till om det är ett problem att din källare är fuktig.

  En fuktig källare är bara ett problem om fukten blir kvar där. Men kan fukten tränga helt igenom väggen, avdunsta från insidan och luftas ut igen – ja, då gör den ingen skada.

  LÄS OCKSÅ: Håll fukten ute - från insidan

  Fukt i källarvägg?

  Du kan på ett relativt enkelt sätt få klarhet i om fukten i källaren kommer utifrån eller om det handlar om dålig ventilation i källare.

  Tejpa en bit plast på källarväggen. Är där efter två veckor fukt på sidan mot väggen kommer fukten utifrån. Är insidan våt beror det på fuktig luft och kalla väggar, och lösningen är ventilation för att slippa fukt i källaren.

  LÄS OCKSÅ: Stoppa fukten i källarväggen

  Så ventilerar du en fuktig källare

  En av nycklarna till att slippa fukt i källaren är ventilation. Har du källarfönster kan du förse dem med ventiler för att slippa fukt i källaren. Ska du sätta in nya fönster, se då till att köpa några med inbyggda ventiler.

  Läs mer om: En fönsterventil avlägsnar imma

  Om du inte har fönster i din källare så kan en annan metod till att få mer ventilation i en fuktig källare vara att göra en rad utluftningshål med ventiler. Hyr en kraftig borrhammare med ett tillhörande borr, så kan du borra hål in till källaren, så att den fuktiga luften byts ut, och du kan få bort fukt från källaren.

  LÄS MER: Borra hål för frisk luft

  Undvik fukt utifrån

  Handlar det om fukt som utgör ett problem för själva huset, och fukten kommer utifrån så ska du i första hand undersöka vad som kan vara orsaken till att du har fukt i källaren. Uppstår det akuta fuktproblem i källaren – som ofta hänger ihop med kraftigt oväder, är något fel i det system som ska föra bort regnvattnet från huset.

  Ta noga reda på var problemet har uppstått. Kanske är det ett stuprör som täppts till eller så är det stopp i dem. Det kan också vara sättningssprickor i husgrunden, som är orsak till fukt i källaren.

  LÄS OCKSÅ: Laga fuktskador på rätt sätt

  Högt grundvatten ger fukt i källaren

  Är det på grund av att grundvattnet går för högt upp som du har fukt i källaren, så ska du gör en dränering runt huset, som ser till att grundvattnet sänks och att huset står torrt och fukten i källaren försvinner.

  Det är faktiskt ett mycket enkelt arbete, men det är även ett mycket omfattande arbete. Men lyckligtvis går mycket av arbetet att göra själv. Kom bara ihåg att kolla upp vart avloppet går och om detta måste säkras av sakkunnig.

  LÄS MER: Inget vatten i källaren