Så här förebygger och tar du bort svartmögel

Du kan inte undvika att få svartmögel i fuktiga utrymmen i bostaden. Men du kan lyckligtvis göra mycket för att förebygga att det uppstår. Är skadan redan skedd kan du mycket väl själv ta bort svartmögel. Här kan du läsa mer om hur du förebygger och tar bort svartmögel.

Förebygg och ta bort svartmögel

Du ska aldrig ignorera svartmögel i din bostad - men å andra sidan behöver du inte heller få panik.

Det går inte att undvika att det bildas svartmögel i fuktiga utrymmen i bostaden, men du kan lyckligtvis själv göra något för att förebygga att det bildas svartmögel.

Är skadan skedd kan du också enkelt ta bort svartmögel i de flesta fall.

LÄS OCKSÅ: Det här ska du veta om svartmögel

Hur tar man bort svartmögel?

Det finns många missuppfattningar när det handlar om svartmögel och hur man blir av med det. Här kan du t ex läsa 15 myter om svartmögel.

I denna artikel lär vi dig hur du enkelt själv kan ta bort svartmögel och hur du framöver förebygger att du får svartmögel i bostaden.

Ta bort svartmögel – så här gör du

En dammsugare med HEPA-filter är ett viktigt hjälpmedel när du bekämpar svartmögel. Men du ska inte bara ta bort svampen utan också hitta orsaken till att den finns där.

 • Eliminera orsaken. Annars blir du inte kvitt problemet. Vanliga orsaker till mögelangrepp är dålig ventilation, felaktiga åtgärder, oupptäckta vattenskador och långsamt växande fuktskador på grund av felkonstruktioner.

 • Kolla omfattningen. Om det är ett mindre område som angripits kan du själv ta bort möglet.

 • Tvätta stället. På tvättbara ytor tvättar du bort möglet.

 • Dammsug. Börja med att dammsuga den angripna ytan med en dammsugare med HEPA-filter. Det tar bort de flesta svampsporerna. Använd ansiktsmask och skyddsglasögon.

 • Ta bort svartmögel. Möglet kan tvättas bort med något mögelmedel. Det finns flera att välja mellan i handeln. Ofta går det bra med vanligt rengöringsmedel, eftersom möglet sitter löst på materialets yta. Använd gummihandskar. Vi kan inte rekommendera Klorin eftersom denna produkt bleker.

 • Dammsug igen. När du har tvättat färdigt bör du dammsuga rummet en extra gång, eftersom svampsporerna också kan växa på den lösa smutsen och i dammet.

8 tips för att förebygga svartmögel

 1. Vädra. Flera gånger om dagen med korsdrag.
 2. Starta köksfläkten. Använd köksfläkten när du lagar mat.
 3. Torka tvätten ute. Torka aldrig tvätt i rum utan fläkt.
 4. Minst 18 grader. Håll om möjligt samma temperatur i alla rum. Även i sovrummet bör det vara minst 18 grader.
 5. Stäng dörren. Stäng dörren och starta fläkten när du badar.
 6. Torka upp. Torka av väggar och golv när du badat.
 7. Kolla ventilationen. Om badrummet inte är torrt en timme efter att du har badat behöver badrummet en kraftigare fläkt.
 8. Kolla ventilationskanalerna. Gallren ska rensas regelbundet.

LÄS OCKSÅ: Svartmögel test: Så här testar du om du har svartmögel

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Inomhusklimat