Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Slipp kallras

Skriv ut Spara artikel

Kallras kan vara otrevligt och beror ofta på dålig isolering. Därför är det viktigt att man undersöker orsakerna till ett kallras.

Kallras från fönster är ett vanligt problem i hemmet
Kallras från fönster är ett vanligt problem i hemmet

Vad är kallras?

Kallras uppstår när varm luft stiger uppåt, och på det sättet tränger kall luft ner. Därför är det även kallt på golvet i ett rum med mycket kallras. Ofta uppstår ett kallras i samband med större, kalla ytor. Kallraset beror på att varm luft träffar den kalla ytan, blir nerkylt och sjunker ner. Det kan vara större fönster eller kalla ytterväggar, som kan orsaka ett kallras. Men ett kallras kan även bero på dåliga eller söndriga tätningslister eller liknande. En vindslucka är ett typiskt ställe där det kan vara kallras på grund av att tätningslisterna är dåliga.

Slipp kallras från dina fönster

Kallras uppstår ofta vid fönster, där den kalla fönsterytan orsakar kallras. Har du ett fönster av äldre typ kan du ofta motverka kallraset genom att montera moderna lågenergifönster. De moderna fönstren isolerar långt bättre än äldre termofönster, och därför kan du undvika kallras genom att montera nya lågenergifönster. Ett annat sätt att slippa kallras vid fönster är att montera en radiator under fönstret. Värmen från radiatorn kommer motverka kallraset. Det är en effektiv lösning, men inte riktigt lika miljövänlig som att montera lågenergifönster.

Se över tätningslisterna om du vill slippa kallras

En annan orsak till kallras är dåliga eller saknade tätningslister. Är dina lister slitna eller förstörda fungerar de inte som de ska, och det är ofta orsaken till ditt kallras. Kallras pga saknade lister hittar du överallt i hemmet. Det kan vara från en vindslucka, ett fönster eller andra ställen där du inte kan stänga den kalla luften ute med hjälp av tätningslister. Därför är det en bra idé att gå igenom bostadens tätningslister, om du vill slippa ett kallras. Om du hittar söndriga lister i din bostad, ska de bytas ut.

Hitta råd till hur du byter tätningslister: Så byter du ut tätningslister

Är ditt fönster utrustat med en fönsterhasp, kom ihåg att stänga alla hasparna när du stänger fönstret. Många nöjer sig med att stänga den nedersta haspen, men gör man det sluter listerna inte riktigt tätt och det kommer med stor sannolikhet orsaka ett kallras.

Kontrollera om fönstren är täta

Är du osäker på om dina tätningslister sluter tätt så kan du använda en bit papper, som du sätter i kläm i fönstret, om du har en misstanke om att det inte sluter tätt. Om du kan dra ut pappret när du har fönstret stängt, så sluter listerna inte tätt, och det finns därför risk för ett kallras från fönstret.

Andra råd mot kallras

Har du fönster som är försedda med ventiler så använd dessa med försiktighet. Kyla kan ta sig in via ventilerna och orsaka ett kallras. Samtidigt ser ventilerna också till att du får frisk luft in i hemmet, så det kan vara problematiskt att stänga alla dina fönsterventiler. Du kan därför fundera över om du kan nöja dig med att låta en ventil stå öppen, så du kan begränsa kallraset till ett fönster.

Ett annat medel mot kallras är att dra för gardinerna på kvällarna, och dra dem åt sidan på morgonen. Gardinen isolerar en smula, och kan ta bort toppen på kallraset.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Artikel: Slipp kallras
Totalt pris: 149 kr
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka