Små angrepp av mögelsvamp förekommer överallt, också i bostaden. Om du tittar längst ner på ditt duschförhänge eller på fogarna mellan glas och trä i fönstren hittar du säkert små svarta fläckar.

Det är mögelsvamp, och den försvinner nästa gång du tvättar fönstren eller duschförhänget.

De sporer som bildar mögelsvamp finns överallt, även i den luft vi andas in. En höstdag kan en kubikmeter utomhusluft innehålla upp till 60 000 små sporer.

Att hålla dessa sporer utestängda från bostaden är en omöjlig uppgift. Men du kan förhindra att sporerna förökar sig genom att åstadkomma en så låg luftfuktighet som möjligt.

Luddig yta

Så länge luftfuktigheten är mindre än 60 procent är det ingen fara. Sporerna kan bara växa när luftfuktigheten under en längre tid är 75 procent eller högre. Och de växer bara på material som innehåller organiska ämnen, t.ex. trä, tapeter, gipskartong, silikon och tyg.

När sporerna börjar växa bildar svampen en luddig yta. Ofta uppstår svarta fläckar, men färgen beror både på svamparten och det material den växer på. Därför kan du också stöta på vita, ljusröda, bruna och gröna svampangrepp.

Få är giftiga, alla kan ge allergi

I naturen finns det flera tusen olika arter mögelsvamp. Bara 12–14 av dem kan växa i våra bostäder. Och bara tre av dem är direkt giftiga. De utsöndrar toxiner – giftiga ämnen – så dem ska man inte röra.

Men alla mögelsvampar kan ge dåligt inomhusklimat och allergiska reaktioner. Folk reagerar mycket olika på möglet. En del kan vistas i åratal i rum med mögelangrepp. Andra reagerar på mycket lite mögel, t.ex. genom att få andningsbesvär, huvudvärk, en näsa som rinner, kliande hud och irriterade slemhinnor.

Bara 1–3 procent av oss är allergiska mot mögelsvamp. Men antalet ökar då mycket tyder på att även friska människor kan utveckla allergi om de utsätts för kraftiga angrepp.

Så uppstår mögelsvamp

Sporer som kan utvecklas till mögelsvamp finns överallt. Utomhus gör svamparna stor nytta. De bryter ner allt det organiska materialet i trädgården – och i naturen i övrigt – där livet skulle dö ut om inte svamparna gjorde det möjligt för de nya växterna att återanvända material från de gamla och döda.

Inomhus finns det också tusentals sporer. De flesta torkar eller är inaktiva. Men om en spor hittar en fuktig yta på ett organiskt material vaknar den upp och börjar fortplanta sig.

Sedan sänder den ut nya sporer. Och det rör sig om många tusen sporer som förstör inomhusklimatet. Sporerna växer bara om ytan på det organiska materialet har en fuktighetsprocent på minst 75 och är fuktig i flera veckor

Så här tar du bort mögelsvamp

En dammsugare med HEPA-filter är ett viktigt hjälpmedel när du bekämpar mögelsvampar. Men du ska inte bara ta bort svampen utan också hitta orsaken till att den finns där.

Eliminera orsaken. Annars blir du inte kvitt problemet. Vanliga orsaker till mögelangrepp är dålig ventilation, felaktiga åtgärder, oupptäckta vattenskador och långsamt växande fuktskador på grund av felkonstruktioner.

Kolla omfattningen. Om det är ett mindre område som angripits kan du själv ta bort svampen.

Tvätta stället. På tvättbara ytor tvättar du bort svampen.

Dammsug. Börja med att dammsuga den angripna ytan med en dammsugare med HEPA-filter. Det tar bort de flesta svampsporerna. Använd ansiktsmask och skyddsglasögon.

Ta bort mögelsvampen. Möglet kan tvättas bort med något mögelmedel. Det finns flera att välja mellan i handeln. Ofta går det bra med vanligt rengöringsmedel, eftersom möglet sitter löst på materialets yta. Använd gummihandskar. Vi kan inte rekommendera Klorin eftersom denna produkt bleker.

Dammsug igen. När du har tvättat färdigt bör du dammsuga rummet en extra gång, eftersom svampsporerna också kan växa på den lösa smutsen och i dammet.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: VIDEO: Kan du inte få de svarta silikonfogarna i duschkabinen rena måste de bytas. Se hur!

Så får du ett sunt inomhusklimat

 • Vädra. Flera gånger om dagen med korsdrag.
 • Starta köksfläkten. Använd köksfläkten när du lagar mat.
 • Torka tvätten ute. Torka aldrig tvätt i rum utan fläkt.
 • Minst 18 grader. Håll om möjligt samma temperatur i alla rum. Även i sovrummet bör det vara minst 18 grader.
 • Stäng dörren. Stäng dörren och starta fläkten när du badar.
 • Torka upp. Torka av väggar och golv när du badat.
 • Kolla ventilationen. Om badrummet inte är torrt en timme efter att du har badat behöver badrummet en kraftigare fläkt.
 • Kolla ventilationskanalerna. Gallren ska rensas regelbundet.

15 myter om mögelsvamp

Är rött mögel farligare än svart? Och är mögel farligare för barn? Hämta hela artikeln och få reda på om dessa 15 myter om mögel överensstämmer med verkligheten:

 1. ”Rött mögel är farligare än svart”
 2. ”Mögel kan inte växa i ett torrt rum”
 3. ”Mögelsvamp är värst för barnen”
 4. ”Vädra bara 2–3 gånger om dagen”
 5. ”Fläckar på fogar i badrummet är bara skönhetsfel”
 6. ”Kasta bort kläder som legat i ett rum som angripits av svamp”
 7. ”Mögel i badrum försvinner om du vädrar mer”
 8. ”Mögelsvamp kan brännas bort”
 9. ”Mögelpåväxt kan övermålas”
 10. ”Man behöver inte skyddsdräkt under arbetet”
 11. ”Mögel kan tas bort med Ajax”
 12. ”Mögelangrepp ska alltid tas på allvar”
 13. ”Man kan känna mögel på lukten”
 14. ”Mögel bryter ner bostaden”
 15. ”Gipsskivor ska bytas ut om de angripits”