Sätt en spaltventil och få bort imma från rutan

Imma på dina fönster är tecken på för hög luftfuktighet och för dålig ventilation. Det kan du avhjälpa med en spaltventil i fönsterramen. Se här hur enkelt du monterar den.

Intro

För hög luftfuktighet ger ett fuktigt inneklimat i din bostad. Ett dåligt inneklimat är inte bara dåligt för dig. Fukten kan nämligen även sätta sig i möbler, väggar och annat och med tiden leda till röta eller i värsta fall svampangrepp. Därför ska du vara uppmärksam på problemet, hålla ögonen på om det blir fukt på insidan av dina fönster och göra något åt det så fort det uppstår.

Lösningen är mer ventilation eller mer värme, och det mest effektiva är en kombination av båda delar.

LÄS MER: 4 tips för att slippa kondens

Du kan självklart öppna dina fönster och vädra ut grundligt varje dag. Men ett enklare sätt att säkra god luftning är att installera friskluftsventiler i fönsterramarna.

Detta behöver du

För att montera en spaltventil i ditt fönster behöver du dessa verktyg:

  • Borr-skruvdragare
  • Tumstock
  • 10 mm borr
  • Penna

Instruktion

01
Så här monteras en spaltventil 6 Steg

Det är relativt lätt att montera en spaltventil. Du behöver bara använda lite olika borr, och så är det enklast om du använder en mall att borra efter. Vissa tillverkare bifogar en mall. Med andra måste du själv rita upp spaltventilens form på en bit papp, som du kan klistra upp på fönstret och borra efter.

I den här gör-det-självbeskrivningen visar vi, steg för steg, hur du monterar en spaltventil. Det tar ca en timme och kostar från blygsamma 100 kronor. Ett lätt litet gör-det-självprojekt som såväl huset som alla som bor där får glädje av på både kort och lång sikt.

Fönsterventil: Märk upp för spaltventilen på mitten av fönsterramen. 1

Märk upp för spaltventilen på mitten av fönsterramen. Lägg fönstret på ett bord, och spänn fast en läkt på baksidan av fönstret med tvingar, så träet inte spricker när du borrar rakt igenom det.

Fönsterventil: Fäst borrmallen på ramen 2

Fäst borrmallen på ramen med dubbelhäftande tejp. Se upp, så att borrhålen inte kommer för nära inpå glaset. Mallen följer med när du köper ventilen.

Spaltventil: Borra hål med ett 10 mm borr. 3

Borra hål med ett 10 mm borr. Det är viktigt att borrmaskinen hålls helt rakt, eftersom hålen ska gå att täcka både inifrån och utifrån spaltventilen.

Spaltventil: Sätt på den utvändiga spaltventilen 4

Sätt på den utvändiga spaltventilen, så den täcker hålen helt. Dessförinnan ska du se till att rengöra noga i hålen, ex. med tryckluft. Du kan också, som här, ta bort avståndet mellan hålen med ett stämjärn. Det ger ett större hål och högre luftgenomströmning.

Fönsterventil: Fäst den utvändiga spaltventilen. 5

Fäst den utvändiga spaltventilen. Eftersom den inte ska användas efteråt är två små dyckert tillräckligt.

Spaltventil: Den invändiga delen av spaltventilen fästs. 6

Den invändiga delen av spaltventilen fästs. Den ska hålla för att öppnas och stängas många gånger. Därför ska den skruvas fast.

Video

VERKTYG: Så här använder du skruvdragaren

I den här videon lär du dig allt om det mest populära gör-det-själv-verktyget. Förutom att skruva i skruvar och borra hål i många olika material, finns det massor av tillbehör som gör att du kan borra stora hål, skruva i franska skruv och spänna muttrar, försänka skruvar, slipa, polera och mycket mer.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Ventilation