Vad är svartmögel?
Svartmögel är små svampar som växer på alla material som innehåller organiska ämnen, dvs till exempel på trä, tapet, gipskartong, silikon och ull.
Svartmögel bildas av sporer som via luften kan sprida sig överallt. Sporerna finns även i luften som vi andas in.
Det är helt omöjligt att helt hålla sporerna från svartmögel utanför bostaden.
I de flesta fall kan du själv ta bort svamptillväxten om du bara ser till att hitta orsaken och åtgärda den också. Läs hur du ska göra här: Så här förebygger och tar du bort svartmögel
Så uppstår svartmögel
Sporer som kan utvecklas till svartmögel finns överallt. Utomhus gör svamparna stor nytta. De bryter ner allt det organiska materialet i trädgården – och i naturen i övrigt – där livet skulle dö ut om inte svamparna gjorde det möjligt för de nya växterna att återanvända material från de gamla och döda.
Inomhus finns det också tusentals sporer. De flesta torkar eller är inaktiva. Men om en spor hittar en fuktig yta på ett organiskt material vaknar den upp och börjar fortplanta sig.
Sedan sänder den ut nya sporer. Och det rör sig om många tusen sporer som förstör inomhusklimatet.
LÄS OCKSÅ: 15 myter om svartmögel
Hur ser svartmögel ut?
Så länge luftfuktigheten är mindre än 60 procent är det ingen fara. Sporerna kan bara växa när luftfuktigheten under en längre tid är 75 procent eller högre.
När sporerna börjar växa bildar svampen en luddig yta.
Ofta uppstår svarta fläckar, men färgen beror både på svamparten och det material den växer på. Därför kan du också stöta på vita, ljusröda, bruna och gröna svampangrepp.
Svartmögel symtom
Mögelsvampar upptäcker vi ofta för att det bildas mörka områden eller fläckar på en vägg, ett tak eller kring fönsterna.
Vissa sorters mögelsvamp luktar lite jordigt eller “källare”, så den lukten kan också vara ett tecken på svartmögel.
Ofta kan mögelsvamparna växa till bakom möbler eller andra saker som står mot en yttervägg. Här bildas det nämligen fukt, som mögelsvamparna älskar.
Hittar du missfärgningar i bostaden, t ex på fuktiga och kalla ställer, eller luktar det som fuktig jord, är det alltså sannolikt att det handlar om svartmögel.
Om du tvekar huruvida du har svartmögel i din bostad kan du undersöka det genom att leta efter det i hörnor, bakom möbler och i källaren.
Runt fönster som immar igen är det också bra att leta. En köldbrygga som t ex kan bero på en dålig konstruktion, där en byggnadsdel är genomgående ute från kylan och in till insidan av väggen, kommer också kunna bilda kondens (fukt) och därmed mögel.
Om du fortfarande tvekar så kan du testa det. Läs mer här: Svartmögel test: Så här testar du för svartmögel
Svartmögel - hälsa
I naturen finns det flera tusen olika arter mögelsvamp. Bara 12–14 av dem kan växa i våra bostäder. Och bara tre av dem är direkt giftiga. De utsöndrar toxiner – giftiga ämnen – så dem ska man inte röra.
Men alla mögelsvampar kan ge dåligt inomhusklimat och allergiska reaktioner. Folk reagerar mycket olika på möglet. En del kan vistas i åratal i rum med mögelangrepp. Andra reagerar på mycket lite mögel, t.ex. genom att få andningsbesvär, huvudvärk, en näsa som rinner, kliande hud och irriterade slemhinnor.
Bara 1–3 procent av oss är allergiska mot mögelsvamp. Men antalet ökar då mycket tyder på att även friska människor kan utveckla allergi om de utsätts för kraftiga angrepp.
Är svartmögel farligt?
Det kan vara farligt, särskilt om det får möjlighet att sprida sig, så att det uppträder i stora mängder. Och upptäcker du mögel i din bostad, ska du ALLTID reagera och göra något åt det.
Om mögelsvamp får chansen att breda ut sig, t ex under ett golv där ett vattenrör sprungit läck, så kan det bli nödvändigt att totalrenovera både golv och delar av själva konstruktionen. Det är en uppgift för proffs. Och då kan det krävas att du och din familj flyttar ut och att möbler, böcker, kläder och så vidare saneras.
LÄS OCKSÅ: Så farlig är äkta hussvamp!