Borra hål för ventiler och få frisk luft i källaren

Luktar källaren för mycket källare, och är luften där nere alltid tung och fuktig? Borra då hål i väggen eller sockeln och sätt in ventiler. Se här hur du ska göra.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1/2 timme/hål
Pris
500 kronor

Intro

Källarluft behöver inte vara unken eller kvav. Men om den är det, så kan du snabbt byta ut den mot en betydligt behagligare luft. Lösningen är att släppa in frisk luft och helst från flera ställen. Om det inte finns ventiler i källarytterväggarna borrar du hål för dem. Arbetet är relativt enkelt men det krävs en viss styrka att hantera borrmaskinen. Du kan klara dig med en borrhammare och passande borr, men det är förstås allra bäst om du använder en proffsmaskin med hålsåg (beroende på hur tjock väggen är).

Man ska borra flera ventilationshål så att luften kan cirkulera i hela källaren. I alla hål monteras justerbara ventiler, så att du kan styra hur mycket luft som kommer in. Sätt gärna ventiler i innerväggarna – det underlättar luftcirkulationen.

Den inre delen av ventilen kan justeras och därmed kan du bestämma hur mycket luft som ska komma in.

Instruktion

01
Borra hål i väggen 5 Steg

Med en borrhammare i proffsklass, som du kan hyra för ett par hundralappar inklusive lämplig hålsåg, kan du lätt borra igenom en tjock vägg. Men om denna är av betong krävs rejäla don. Fråga vad man rekommenderar i hyraffären.

Det är viktigt att du borrar hålet med en smula lutning inifrån och ut. Annars finns risk att smältvatten eller regn rinner in i källaren via ventilerna. Borrar du utifrån ska du med andra ord borra en aning snett uppåt. Men bara en aning! Borrar du i för brant vinkel blir det svårt att fästa både den inre och yttre delen av ventilen plant med väggen.

Håll den tunga borrmaskinen stadigt!

1

Mät från t.ex. ett fönster till ventilens placering. Du bestämmer förstås var ventilen ska sitta, men måttet behöver du när du är utanför. Här väljer vi ett avstånd på 15 cm från fönstersmygen.

2

Avståndet från fönstret markeras på ytterväggen. Nu markerar du också för centrum av ventilen. När du sedan borrar med sökborr från insidan ska du helst hamna på centrumpricken.

3

Borra inifrån med lång sökborr genom väggen, så kan du se om du har mätt rätt. Det är också bästa sättet om du inte har t.ex. ett fönster som fixpunkt.

VIKTIGT! Borra en aning snett neråt så att det inte rinner in vatten via ventilen.

4

Borra sedan hålet från utsidan och inåt. Luta borrmaskinen en aning uppåt så att smältvatten, kondens och regn inte kan rinna in i huset. Stoppa borrningen när borrspetsen precis går igenom.

5

Borra nu från insidan och utåt. Sätt spetsen på centrumborren i det hål du nyss har gjort och borra hål genom de sista centimetrarna av innerväggen. Ta hand om allt borrdamm.

02
Montera ventilen 5 Steg

1

Kolla att ventilröret är tillräckligt långt. Här använder vi ett teleskoprör, men du kan naturligtvis också använda ett enda rör i hela väggens tjocklek.

2

Lägg en sträng montagelim runt hålet på insidan. Limmets uppgift är att hålla ventilen på plats och att täta så att det inte blir tjuvdrag och luft slipper in mellan ventilen och väggen.

3

Sätt röret på plats. Här trycks den invändiga delen av röret först in och sedan pressas själva ventilen fast i limmet. Röret kan ev. också skruvas fast.

4

Sätt fast den yttre delen av ventilen på utsidan. Skjut in röret så att den glider in i det andra röret.

VIKTIGT! Om limmet på insidan inte har torkat ska du be en medhjälpare hålla emot så att ventilen inte trycks ut.

5

Nu kan du bestämma hur mycket luft du vill släppa in i källaren. Prova dig fram men låt ventilerna aldrig vara helt stängda, inte ens på vintern. De ska ju skapa luftcirkulation i hela källaren.

Material

Tidsförbrukning

En halvtimme per hål.

Pris

Hyra av maskin och borr cirka 250-300 kr. Ventiler finns till priser från 200 kr.

Svårighetsgrad

Det krävs en viss styrka för att hantera den tunga maskinen. Tekniskt sett är det annars ett lätt jobb.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Fukt i källare