Ventilation

Ventilation och frisk luft är viktigt för din bostads inomhusklimat. Vi ger dig råd och instruktioner för hur du kan se till att din bostad får rätt mängd frisk luft.

Ventilation i hemmet är nyckeln till ett bra inneklimat

Ventilation är viktigt för ett bra och sunt inneklimat i bostaden. Husets ventilation och ventiler ser till att det hela tiden tillförs frisk luft till bostaden. Om huset inte har ordentlig ventilation kommer luften snabbt bli tung och fuktig, och det kan medföra fuktskador och mögel i hemmet. Så det finns all anledning att ta ventilationen i huset seriöst.

Husets ventilation - i nyare hus

I takt med att våra hem energioptimeras blir de bättre på att hålla kvar värmen, men det betyder också att de blir “bättre” på att hålla kvar fukten. Så det är särskilt viktigt att ha koll på ventilationen i nyare, energioptimerade hus. I äldre hus och byggnader sker det oftast en spontan ventilation genom sprickor och otätheter, s.k. självdrag. Det finns därför inte samma behov av ventilation i sådana hus. Dock rekommenderar vi att man dagligen luftar och ser till att man har en bra ventilation genom att öppna fönstren i korta perioder.

Behovet av ventilation i huset

Det är alltid en bra idé att ta reda på vilket behov du har av ventilation i ditt hus. Hur många bor i huset, hur lång tid duschar/badar ni, sker matlagning varje dag i huset, finns det en spisfläkt i köket, hur tätt eller otätt är huset osv. Allt detta avgör hur ditt behov av ventilation är.

Installera ventiler

Börja med att montera en eller flera friskluftsventiler för att säkra en god ventilation. En friskluftsventil ser till att det kan komma in frisk luft i huset. Det finns flera olika sorters friskluftsventiler. Både friskluftsventiler som installeras direkt i ytterväggen, men även friskluftsventiler du kan installera i dina fönster, eller friskluftsventiler till vinden som kan skapa bra ventilation.

Börja med ventilation i badrummet

De värsta syndarna när det gäller fukt är inte så oväntat köket och badrummet. När du tar en dusch i badrummet tillförs en massa fukt till inneklimatet. Och samma sak sker när du kokar potatis i köket. Därför kan du med bra mekanisk ventilation och ventiler i dessa rum skapa en bra grund för en bra ventilation och inneklimat. När du skapar ventilation i badrummet får du en sund luftgenomströmning, där du får undan den dåliga fuktiga luften och samtidigt dras frisk luft in genom ventilerna i resten av huset. Samma sak sker när du startar köksfläkten.

Läs också: Installera en fläkt i badrummet och få frisk luft

Ventilation i källaren

En källare kräver alltid mer tanke på ventilation än andra utrymmen. En källare utsätts alltid för fukt. Dels är den nergrävd i jorden, som är konstant fuktig. Dels är där ofta få fönster och därför dålig ventilation. Det bidrar till att många källare har den karaktäristiska doften av fukt. Den fuktiga miljön är en grogrund för både röta och mögel som förstör de saker som förvaras i källare. Det kan även orsaka mögelskador i källaren. Det är därför en bra idé att försäkra sig om att ha en bra ventilation i sin källare, bland annat med hjälp av ventiler.

andra från Bonnier Publications