Ventilation

Ett bra inomhusklimat handlar först och främst om att se till att ventilationen bra i huset. På de här sidorna får du överblick över myter och fakta, och du får många byggbeskrivningar för att installera fläktar, friskluftsventiler, ventilationsanläggningar och mycket mycket mer.

  Ventilation i hemmet är nyckeln till ett bra inneklimat

  Ventilation är viktigt för ett bra och sunt inneklimat i bostaden. Husets ventilation och ventiler ser till att det hela tiden tillförs frisk luft till bostaden.

  Om huset inte har ordentlig ventilation kommer luften snabbt bli tung och fuktig, och det kan medföra fuktskador och svartmögel i hemmet.

  Så det finns all anledning att ta ventilationen i huset seriöst.

  LÄS MER: 13 myter om ventilation

  Husets ventilation - i nyare hus

  I takt med att våra hem energioptimeras blir de bättre på att hålla kvar värmen, men det betyder också att de blir “bättre” på att hålla kvar fukten. Så det är särskilt viktigt att ha koll på ventilationen i nyare, energioptimerade hus.

  I äldre hus och byggnader sker det oftast en spontan ventilation genom sprickor och otätheter, s.k. självdrag. Det finns därför inte samma behov av ventilation i sådana hus. Dock rekommenderar vi att man dagligen luftar och ser till att man har en bra ventilation genom att öppna fönstren i korta perioder.

  LÄS MER: Två enkla ventilationstekniker

  Behovet av ventilation i huset

  Det är alltid en bra idé att ta reda på vilket behov du har av ventilation i ditt hus. Hur många bor i huset, hur lång tid duschar/badar ni, sker matlagning varje dag i huset, finns det en spisfläkt i köket, hur tätt eller otätt är huset osv. Allt detta avgör hur ditt behov av ventilation är.

  Läs mer om: Skapa en bättre inomhusmiljö med ventilation

  Installera ventiler

  Börja med att montera en eller flera friskluftsventiler för att säkra en god ventilation. En friskluftsventil ser till att det kan komma in frisk luft i huset. Det finns flera olika sorters friskluftsventiler. Både friskluftsventiler som installeras direkt i ytterväggen, men även friskluftsventiler du kan installera i dina fönster, eller friskluftsventiler till vinden som kan skapa bra ventilation.

  LÄS OCKSÅ: En fönsterventil avlägsnar imma

  Börja med ventilation i badrummet

  De värsta syndarna när det gäller fukt är inte så oväntat köket och badrummet.

  När du tar en dusch i badrummet tillförs en massa fukt till inneklimatet. Och samma sak sker när du kokar potatis i köket.

  Därför kan du med bra mekanisk ventilation och ventiler i dessa rum skapa en bra grund för en bra ventilation och inneklimat.

  När du skapar ventilation i badrummet får du en sund luftgenomströmning, där du får undan den dåliga fuktiga luften och samtidigt dras frisk luft in genom ventilerna i resten av huset. Samma sak sker när du startar köksfläkten.

  Läs också: Installera en fläkt i badrummet och få frisk luft

  Ventilation i källaren

  En källare kräver alltid mer tanke på ventilation än andra utrymmen.

  En källare utsätts alltid för fukt. Dels är den nergrävd i jorden, som är konstant fuktig. Dels är där ofta få fönster och därför dålig ventilation. Det bidrar till att många källare har den karaktäristiska doften av fukt. Den fuktiga miljön är en grogrund för både röta och mögel som förstör de saker som förvaras i källare. Det kan även orsaka mögelskador i källaren. Det är därför en bra idé att försäkra sig om att ha en bra ventilation i sin källare, bland annat med hjälp av ventiler.

  Läs mer om: Fukt i källare