Intro
Material
- Flexslang
- 45 mm isolering med folie
- Brandisolerad genomföring
- Gaffertejp och slangklämma
Tidsförbrukning
Du blir klar på ett par timmar.
Pris
Slangen har du redan. Isoleringen kostar 250 kr.
Svårighetsgrad
Allt arbete är ganska enkelt. Det enda som är besvärligt är att klättra upp på taket, men det behövs kanske inte.
Instruktion
01
Slang eller rör?
5
Steg
Här följer vi arbetet med att isolera en befintlig slang. Om du ska sätta upp en ny fläkt, föreslår vi att du använder färdigisolerade rör alternativt metallslang med slät insida. Plastslangen har så många invändiga kanter att det krävs en stark fläkt för att blåsa igenom luften, och därför är det viktigt att sträcka slangen så mycket som möjligt.
Det vanligaste namnet på slangen är ”torktumlarslang” och det säger en del om vad den kan användas till. Den bör aldrig anslutas till en köksfläkt men kan fungera bra mellan fläkten i badrummet och en takhuv - om avståndet är kort.
Dra upp slangen genom hålet i bjälklaget så att du kan isolera den.
VIKTIGT: Med tanke på brandsäkerheten ska all genomföring i ett bjälklag isoleras så att en brand inte kan sprida sig mellan våningarna. Köp en isolerad genomföring.
Ståltråden klipps lätt av med en avbitare. Även om tråden är härdad så kan du använda vanlig sidavbitare eller en kombinationstång.
Sträck slangen och anslut den del av takhuven som sticker ner under taket. Slangen ska vara så sträckt som möjligt när du har satt fast den i takhuven och i fläkten. Men vänta med att klippa den andra änden tills du har isolerat.
02
Isolering
7
Steg
För att den varma och fuktiga luften från badrummet eller tvättstugan inte ska kondensera i slangen, så ska den isoleras. Till detta är det en fördel att välja en smidig isolering som är klädd med en aluminiumfolie på ena sidan. Folien ska vändas utåt när isoleringen viras runt slangen.
När du har isolerat klart ska du se till att isoleringen sluter tätt hela vägen runt. Försegla den sedan med t.ex. vävtejp. Om du drar en imkanal från spisfläkten ska du använda rör och isoleringen ska dessutom fästas med finmaskigt nät, som viras runt isolering och rör.
Du kan skära isoleringen med en kasserad brödkniv eller fogsvans.
Rulla isoleringen runt slangen så att du kan se hur långa bitar du ska skära till. Använd isoleringskniv eller en kasserad brödkniv när du skär.
Om det är lättare kan du fästa slangen i takhuven och sträcka den medan du virar isolering runt den. Fäst den tillfälligt med ett par tejpbitar.
Förslut isoleringen med vävtejp. Sätt först ett par remsor runt slang och isolering och täta sedan skarven.
Isolera nu nästa bit. På den sista biten mot taket måste du kanske skära till isoleringen så att ovankanten blir sned. Mät i så fall avstånden A och B.
Överför måtten till isoleringen som du redan har skurit till i bredd för att den ska kunna nå runt slangen. Det korta måttet B ska vara i mitten för då får du skarven utåt mot dig själv och då blir det lättare att tejpa tätt.
03
Flytta takhuven och korta av slangen
6
Steg
För att få så kort slang som möjligt på vinden kan det vara nödvändigt att flytta takhuven.
Självklart ska ventilationsrör och slangar isoleras på en kall vind, men det kan ändå finnas risk för kondens i slangen om den är lång och ligger ner. Slangen ska vara så kort som möjligt, den ska vara sträckt och den ska helst sitta lodrätt.
VIKTIGT! Om du beslutar dig för att sätta upp en ny takhuv så måste du arbeta från utsidan. För att inte ramla ner eller arbeta osäkert från stegar bör du använda en fallskyddsväst med rep som fästs t.ex. runt skorstenen eller sätta en ställning längs takfoten så att ett ev. fall hindras.
Här börjar vi med att lyfta bort ett par takpannor där takhuven helst ska vara. Om du inte har fast underlagstak ska du se upp så att du inte trampar igenom.
Ta upp ett hål i underlagstaket där huven ska placeras. Här är det lätt eftersom undertaket är en plastfolie.
Anpassa en krage till röret i takhuven. Kragen är elastisk och sluter tätt runt röet så att det inte kan tränga ner vatten. Kragen finns på byggvaruhus.
Ta bort skyddsfolien på kragen. Nu har du en självhäftande yta.
VIKTIGT! Avfetta området noga så att klistret på kragen verkligen fäster.
Placera kragen där den ska vara och tryck fast den lätt. Pressa sedan fast den bit för bit på den armerade plastfolien. Nu kan det inte tränga in en enda droppe.