Reparation
Lätt
Svår
När ventilationsröret från garage eller badrum går genom en oisolerad vind bildas det kondens i röret.

Det är viktigt med ett bra inomhusklimat och för att få ett sådant krävs en välfungerande ventilation. De flesta villor har därför fläktar i badrum och tvättstugor och de sänder ut den gamla luften genom ett rör eller en slang medan vi hämtar in ny genom att t.ex. öppna ett fönster.

Om röret eller slangen inte är isolerad och passerar ett ouppvärmt utrymme, t.ex. vinden, så kyls den varma och fuktiga luften ner och resultatet blir kondens i rör eller slang. Kondensen resulterar ofta i att det droppar kallt vatten från fläkten eller ventilen i taket. Och det känns som en kalldusch när man står i badrummet.

Kondens kan också kortsluta fläkten så att den inte kan suga ut fuktig luft från bostaden och det medför dåligt klimat i bostaden. Här visar vi hur du kan isolera en slang från ett badrum för någon hundralapp. Slangen bör endast användas om avståndet till takhuven är kort och aldrig mellan köksfläkt och takhuv.

Där krävs i stället ett rör med slät insida. Om slangen är sliten eller smutsig bör du kassera den och i stället köpa färdigisolerade rör.