Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

4 tips som motverkar kondens

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Har du tröttnat på immiga rutor och fönsterramar som badar i kondensvatten? Läs våra 4 tips om hur du åtgärdar problemet.

Kondens på rude

Immar dina fönster igen så att det rinner kondensvatten är det hög tid att göra något åt inomhusklimatet.

Om dina fönsterkarmar badar i kondensvatten har du problem med inomhusklimatet. Problemet kan i värsta fall leda till mögelsvamp och förruttnade fönsterramar.
Imman och kondensvattnet är ett resultat av att luftfuktigheten i din bostad är för hög, och det är något du kan ändra på. Samtidigt visar imman att dina fönster behöver isoleras bättre.

Så här uppstår kondens

Varje dag, året runt, producerar vi massor av fukt när vi lagar mat, duschar och bara andas. Och det är den fukten som omvandlas till imma eller kondens på fönstren. Det beror på att den relativa luftfuktigheten blir så hög att den kommer upp i 100 procent (och alltså blir vatten), och eftersom de relativa luftfuktigheten bland annat beror på temperaturen blir problemet påtagligt i mötet mellan den varma inneluften och den kalla uteluften.

Vädra

På vintern är vi samtidigt inte tillräckligt bra på att vädra, eftersom det blir kallt när vi öppnar fönstren. Men vädring är nödvändigt även på vintern. Och det betyder inte att det blir jättekallt inomhus, för du ska bara se till att det blir korsdrag i fem minuter tre gånger om dagen.

LÄS OCKSÅ: Ingen imma med en spaltventil

Byt ut fönstren

Imman samlar sig vanligtvis vid fönstrets ramar. Det är där isoleringen ofta är som sämst. Har du stora problem med kondens bör du överväga att byta till mer energisparande fönster. Det avhjälper, eller begränsar, problemet avsevärt. Energifönster med tre lager isolerar faktiskt så bra att det ibland bildas imma på utsidan, därför att deras yta är kallare än den omgivande luften.

4 tips som motverkar imma:

  1. Vädra i 5–10 minuter med korsdrag tre gånger om dagen.
  2. Håll luftfuktigheten under 55 procent från november till maj.
  3. Se till att ha bra ventilation i badrum och kök – och använd den.
  4. Håll fönsterventiler och andra utluftningsventiler öppna.

LÄS OCKSÅ: 13 myter om ventilation

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka