Två enkla ventilationstekniker

För mycket fukt i bostaden ger imma, mögel och röta, som förstör våra hem och ger ett dåligt inomhusklimat. Lösningen är en kombination av automatisk och manuell vädring.

Intro

Vi pumpar konstant och utan uppehåll ut fukt i luften i våra hem genom vår matlagning, dusch, diskning och rengöring. Bara vår egen kropp avger flera liter vatten varje dygn. All den fukten kan både förstöra våra hus och skada vår hälsa, men det finns lyckligtvis bot.

Enkla ting som en fläkt i badrummet, en ventil i sovrumsfönstret och en luftspalt under dörren kan räcka för att bli av med svamp, som kan orsaka dyra skador på huset och göra dina barn sjuka.

LÄS MER: 4 tips för att slippa kondens

Det viktigaste rådet

Det viktigaste rådet för att hålla luften i huset torr och ren är nämligen att byta ut inneluften mot luft utifrån. Det garanterar att du inte får fuktproblem, om det inte läcker vatten från otäta rör, hål i taket, dålig isolering eller liknande.

Det beror på att luften utifrån normalt värms upp så fort den kommer in i huset. Då kan den ta upp mer fukt, och alltså ta upp fukten från alla våra aktiviteter.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du äga en fuktmätare

Skicka ut luften ur huset igen

Det viktiga är att skicka ut luften ur huset igen innan den mättas med fukt och börjar avge fukten igen som kondens på de kalla ytorna i huset.

Inte för att lite fukt gör någon skada. Men får fukten lov att sitta så länge att det blir kvalster och svamp, så är familjens och husets hälsa i fara. Bra ventilation tar även bort skadliga partiklar från stearinljus och datorer.

Detta genererar fukt

Du kan slippa många fuktproblem om du vet var fukten kommer från. Då kan du begränsa mängden av fukt, vädra ut vid rätt tidpunkt och få syn på skador på huset i god tid.

Inifrån

 1. Bubbelbad och badkarsbad
 2. Matlagning och diskning
 3. Maskintvätt och torktumlare
 4. Fuktiga ytterkläder och våta skor
 5. Vår egen utandning och hud
 6. Krukväxter
 7. Husdjur

Utifrån

 1. Läckande tak
 2. Frost
 3. Fulla takrännor och stuprör
 4. Ösregn
 5. Otäta fogar och fönsterlister
 6. Dålig dränering runt huset

Frisk luft utan värmetapp

En ventilationsanläggning håller luften torr och varm med ett minimalt värmetapp, frisk, tør men vädrar du ordentligt klarar du dig fint med mycket enklare medel.

Till att börja med får du ett viktigt et godt råd, som verkar ologiskt: Stäng fönstret i kan det badrummet. Särskilt medan du badar.

Bra ventilation handlar nämligen om att styra luften rätt väg genom huset. Öppnar du badrumsfönstret kan vinden blåsa in fukten i huset, där den kan skapa problem. För att garantera torr och frisk luft ska du därför ha en plan för var luften ska in, och var den ska ut.

Instruktion

Ventilera med 2 bra tekniker

Du säkrar god ventilation och ren, torr luft i huset genom två tekniker som kompletterar varandra: Husets inbyggda ventilation, som mer eller mindre automatiskt byter ut luften i huset under hela dygnet, och korta, effektiva vädringar, som du själv gör 3-4 gånger per dygn.

Den inbyggda ventilationen gör att det vädras lite grann under hela dagen. Den ökar när du startar fläkten i badrummet och köksfläkten. Den drar en del värme och bör inte vara för stark under vintern.

Den kort, ef ektiv ventilationen sköter du själv genom att öppna fönster och dörrar på vid gavel några få minuter några gånger om dagen. Drar du ned värmen samtidigt så märks det knappt på värmeräkningen.

Friskluftsventil i ytterväggen

Friskluftsventilen genom ytterväggen är en bra och effektiv väg för friskluften in i huset.

Och den är mer än bara ett hål som luften ska in genom. På insidan har den ett lock som kan öppnas och stängas. På utsidan sitter ett galler som håller djur och insekter ute.

Och den skapar en tät kanal, så att inneluften inte tränger ut i väggens konstruktion, där den kan orsaka fuktproblem.

1

Hålet genom väggen borrar du utifrånmed en rejäl maskin. Borra med ett tunnt borr först, så vet du att du hamnar rätt på andra sidan. Det sista stycket borras inifrån. Borra lätt uppåt, så regn inte rinner in i väggen.

2

Utloppsröret ska stickas in från bägge sidor. Den ena delen skjuts in i den andra, så att det sluter tätt och inte släpps ut någon luft från kanalen och vidare ut i väggen.

3

Det gallerförsedda röret trycks in från utsidan, efter att du har lagt ett tjockt lager klister på gallrets baksida. Detta stänger djur och insekter ute.

4

På insidan limmas röret med ventilen fast. Locket till ventilen skruvas i denna modellen på plats i centrumhålet.

5

Nu kan du öppna och stänga för luften med ventilen. Kom ihåg att du bara kan suga ut den gamla luften från huset när det kan komma in frisk luft.

Ventiler i fönsterkarmen

Ett snabbt sätt att ge luften en väg in i huset är ventiler i fönstren. De håller insekter ute och kan stängas vid behov.

1

I fönstret borrar du en tät rad med hål med ett 10-12 mm borr. Borra först med ett mindre borr.

2

På utsidan täcks hålen av en skärm med en ventil inuti. Då kan du öppna utan att få in mygg.

En fläkt i ytterväggen

Är typiskt för badrummet, där vi drar ut luften genom ytterväggen - och köket, där luften sugs ut genom spisfläk-tens filter, som fångar upp fett och andra partiklar innan luften skickas ut i det fria.

Då luften blåses ut bildas ett övertryck i kanalen. Därför är det extra viktigt med en tät kanal, så att fuktig inneluft inte pressas ut i konstruktionen.

1

Hålet i träväggen borras med en stor hålsåg. Du borrar först helt igenom med ett tunnt borr, så att du kan borra det stora hålet från båda håll - lite vinklat, så att vatten kan rinna ut.

2

På utsidan låses utloppsröret fast med ett galler. Du kan välja ett galler med flänsar som stängs om vinden ligger på mot väggen.

3

På insidan pressar du in fläk-ten över röret och skruvar fast den i väggen. Sedan får du ta hem elektrikern för att se till att fläkten får ström.

Utlopp genom taket

Det är mer komplicerat att föra upp en utloppskanal genom taket än genom en yttervägg, men utloppet genom taket har den fördelen, att höjdskillnaden skapar ett svagt sug uppåt genom kanalen.

Även om du inte har en snurrande fläkt i utloppet är det ändå alltid ett svagt sug upp genom kanalen. Det är ett bra, klassiskt sätt att begränsa husets fuktproblem på.

Fläkten ska kopplas in av en riktig elektriker.

1

Gå ned genom taket. Ta bort en takskiva och såga ett hål på 20 x 20 cm genom undertaket med en tigersåg.

2

Takhuven monteras. Har du som här, ett fast undertak, skruvas nedersta delen av takhuven fast i undertaket. Takpapp, läkt och takpanna sätts tillbaka, och den yttersta takhuven monteras.

3

Utloppsröret förs genom taket upp i takhuven. I den kalla vinden isoleras det så att den fuktiga luften inte immar på insidan.

4

Fläkten skruvas fast i innertaket. Glöm inte att du alltid ska anlita en elektriker för att koppla in el till fläkten.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Mer i samma kategori Ventilation