ventilation - inomhusklimat

Vi pumpar konstant och utan uppehåll ut fukt i luften i våra hem genom vår matlagning, dusch, diskning och rengöring. Bara vår egen kropp avger flera liter vatten varje dygn. All den fukten kan både förstöra våra hus och skada vår hälsa, men det finns lyckligtvis bot.

Enkla ting som en fläkt i badrummet, en ventil i sovrumsfönstret och en luftspalt under dörren kan räcka för att bli av med svamp, som kan orsaka dyra skador på huset och göra dina barn sjuka.

Det viktigaste rådet

Det viktigaste rådet för att hålla luften i huset torr och ren är nämligen att byta ut inneluften mot luft utifrån. Det garanterar att du inte får fuktproblem, om det inte läcker vatten från otäta rör, hål i taket, dålig isolering eller liknande.

Det beror på att luften utifrån normalt värms upp så fort den kommer in i huset. Då kan den ta upp mer fukt, och alltså ta upp fukten från alla våra aktiviteter.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du äga en fuktmätare

Skicka ut luften ur huset igen

Det viktiga är att skicka ut luften ur huset igen innan den mättas med fukt och börjar avge fukten igen som kondens på de kalla ytorna i huset.

Inte för att lite fukt gör någon skada. Men får fukten lov att sitta så länge att det blir kvalster och svamp, så är familjens och husets hälsa i fara. Bra ventilation tar även bort skadliga partiklar från stearinljus och datorer.

Ladda ned hela artikeln och läs om hur du:

 1. Ventilerar med två bra tekniker
 2. Monterar en friskluftventil i ytterväggen
 3. Får luften från rum till rum
 4. Sätter in en fläkt i badrummet
 5. Gör ett utlopp genom taket

Detta genererar fukt

Du kan slippa många fuktproblem om du vet var fukten kommer från. Då kan du begränsa mängden av fukt, vädra ut vid rätt tidpunkt och få syn på skador på huset i god tid.

INIFRÅN:

 1. Bubbelbad och badkarsbad
 2. Matlagning och diskning
 3. Maskintvätt och torktumlare
 4. Fuktiga ytterkläder och våta skor
 5. Vår egen utandning och hud
 6. Krukväxter
 7. Husdjur

UTIFRÅN:

 1. Läckande tak
 2. Frost
 3. Fulla takrännor och stuprör
 4. Ösregn
 5. Otäta fogar och fönsterlister
 6. Dålig dränering runt huset