Intro
Instruktion
Ventilera med 2 bra tekniker
Du säkrar god ventilation och ren, torr luft i huset genom två tekniker som kompletterar varandra: Husets inbyggda ventilation, som mer eller mindre automatiskt byter ut luften i huset under hela dygnet, och korta, effektiva vädringar, som du själv gör 3-4 gånger per dygn.
Den inbyggda ventilationen gör att det vädras lite grann under hela dagen. Den ökar när du startar fläkten i badrummet och köksfläkten. Den drar en del värme och bör inte vara för stark under vintern.
Friskluftsventil i ytterväggen
Friskluftsventilen genom ytterväggen är en bra och effektiv väg för friskluften in i huset.
Och den är mer än bara ett hål som luften ska in genom. På insidan har den ett lock som kan öppnas och stängas. På utsidan sitter ett galler som håller djur och insekter ute.
Och den skapar en tät kanal, så att inneluften inte tränger ut i väggens konstruktion, där den kan orsaka fuktproblem.
Hålet genom väggen borrar du utifrånmed en rejäl maskin. Borra med ett tunnt borr först, så vet du att du hamnar rätt på andra sidan. Det sista stycket borras inifrån. Borra lätt uppåt, så regn inte rinner in i väggen.
Utloppsröret ska stickas in från bägge sidor. Den ena delen skjuts in i den andra, så att det sluter tätt och inte släpps ut någon luft från kanalen och vidare ut i väggen.
Det gallerförsedda röret trycks in från utsidan, efter att du har lagt ett tjockt lager klister på gallrets baksida. Detta stänger djur och insekter ute.
På insidan limmas röret med ventilen fast. Locket till ventilen skruvas i denna modellen på plats i centrumhålet.
Ventiler i fönsterkarmen
Ett snabbt sätt att ge luften en väg in i huset är ventiler i fönstren. De håller insekter ute och kan stängas vid behov.
En fläkt i ytterväggen
Är typiskt för badrummet, där vi drar ut luften genom ytterväggen - och köket, där luften sugs ut genom spisfläk-tens filter, som fångar upp fett och andra partiklar innan luften skickas ut i det fria.
Då luften blåses ut bildas ett övertryck i kanalen. Därför är det extra viktigt med en tät kanal, så att fuktig inneluft inte pressas ut i konstruktionen.
Hålet i träväggen borras med en stor hålsåg. Du borrar först helt igenom med ett tunnt borr, så att du kan borra det stora hålet från båda håll - lite vinklat, så att vatten kan rinna ut.
På utsidan låses utloppsröret fast med ett galler. Du kan välja ett galler med flänsar som stängs om vinden ligger på mot väggen.
Utlopp genom taket
Det är mer komplicerat att föra upp en utloppskanal genom taket än genom en yttervägg, men utloppet genom taket har den fördelen, att höjdskillnaden skapar ett svagt sug uppåt genom kanalen.
Även om du inte har en snurrande fläkt i utloppet är det ändå alltid ett svagt sug upp genom kanalen. Det är ett bra, klassiskt sätt att begränsa husets fuktproblem på.
Fläkten ska kopplas in av en riktig elektriker.
Gå ned genom taket. Ta bort en takskiva och såga ett hål på 20 x 20 cm genom undertaket med en tigersåg.
Takhuven monteras. Har du som här, ett fast undertak, skruvas nedersta delen av takhuven fast i undertaket. Takpapp, läkt och takpanna sätts tillbaka, och den yttersta takhuven monteras.
Utloppsröret förs genom taket upp i takhuven. I den kalla vinden isoleras det så att den fuktiga luften inte immar på insidan.