Rädda fönstret med ny bottningsfog

Om fogen under fönstret är gjord på fel sätt, eller har blivit gammal och otät, kan det tränga in vatten, som med tiden kan förstöra hela fönstret. Räddningsaktionen går som tur är snabbt och lätt.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 time
Pris
100 kroner

Intro

En ny fog under fönstret kräver - förutom en patron med elastisk fogmassa, naturligtvis - bara en remsa bottningsfog och en fogpinne för att jämna till fogen.

Det låter enkelt. Men för att fogen ska bli helt tät måste den ha rätt form och appliceras med rätt teknik. Lär dig hur du gör det här.

Processen visas i pedagogiska steg-för-steg-bilder med tillhörande text. Och om du följer instruktionerna och ordningsföljden kommer du säkert i mål.

Instruktion

Rengöring

1

Ta bort den gamla fogen eller täcklist. En gummifog skärs bort med en hobbykniv, och en fog av murbruk kratsas ut med en hammare och en gammal skruvmejsel eller ett slitet stämjärn.

2

Rengör noga och ta bort allt löst material. Du måste skrapa och kanske slipa för att få bort alla lösa rester mellan fönsterkarmen och blecket. Men det är viktigt att vara noggrann, annars blir fogen inte tät.

Påföring av fogmassa

Ett alldeles rent och torrt underlag är A och O för att fogen ska fästa och därmed hålla tätt. Den ser till att det inte tränger in vatten i konstruktionen, som får fönstret att ruttna.

Fogen ska sluta helt tätt längs sidorna (här uppe och nere), så den måste tryckas in ordentligt när den har lagts in i utrymmet mellan fönsterkarm och bleck. Det gör du bäst med en fogpinne.

1

Sätt maskeringstejp på fönsterblecket. Eftersom elastisk byggfog är väldigt klistrig, är det viktigt att sätta tejp där det INTE ska vara någon fog. Tryck fast tejpen ordentligt, och kom ihåg att komma ända ut vid sidorna.

2

Lägg in bottningsfog i hålrummet. Bottningsfogen består av en rund remsa skumplast, som finns i flera tjocklekar. Välj en storlek som sitter fastspänd, så att den inte flyttar sig när fogen senare trycks fast.

3

Sätt fogen med fogpistolen. När patronen har satts i pistolen, och fogspetsen skurits av diagonalt, är det bara att trycka in fogmassan. Kör långsamt med pistolen och håll ett jämnt tryck, så att fogen fylls.

4

Spreja fogmassan med tvålvatten. Det görs innan fogen jämnas till med en fogpinne. Fogmassan fäster inte på tvålvattnet, så nu kan du trycka och jämna till utan att fogpinnen sitter fast.

5

Jämna till fogen med fogpinnen. Innan dess ska pinnen ha stått i tvålvatten i ett dygn, så fogmassan inte klistrar fast. Tryck till fogen ordentligt, kolla att den når upp till fönsterkarmen och jämna sedan till ytan.

6

Ta bort maskeringstejpen. Det ska göras med detsamma – men lugnt och stilla. Ha t ex en tidning redo att lägga tejpen på, annars får du snabbt fog överallt. Bry dig inte om att fogen blir lite ojämn i kanten.

7

En sista finish. Då är det dags att jämna till efteråt med fogpinnen så att fogen får en helt slät yta. Och sedan är det bara att vänta. Efter ett dygn är fogen torr och tät.

Material

  • Bred maskeringstejp
  • Bottningsfog
  • Elastisk byggfogmassa
  • Tvålvatten

Tidsåtgång

En timme plus torktid.

Pris

Under 150 kr för visat fönster.

Svårighetsgrad

Om du är noggrann vid rengöringen, finns det inte något som är svårt med denna uppgift.

Video

BOTTNINGSFOG ÄR FÖRSTÖRA

Video

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Fogar