Hur avsyrar jag en mur?

Här tar vi bort brukrester och kalk med syra.

Fråga:

Hur mycket saltsyra ska jag använda, och när ska jag avsyra för att få bäst resultat?

Svar:

Du ska använda en liter 30 % saltsyra till 20 liter vatten. Blandar du starkare än 1:20 riskerar du att murverket missfärgas.

Murverket ska avsyras 5-24 timmar efter att du murat färdigt. Innan du påbörjar avsyrningen, ska eventuella större brukrester tas bort från muren, ex. med en styv borste.

Det är viktigt att byta ut syrablandningen med jämna mellanrum, då allt för smutsig syra kan leda till missfärgningar av murverk och tegelfasad.

LÄS OCKSÅ: Här hittar du information om material och beskrivningar till de rätta teknikerna, när du ska igång med att mura.

Aldrig saltsyra inomhus

Du ska inte avsyra invändigt murverk med saltsyra. Det beror på att ångorna från syran kan skapa tunna beläggningar på fönsterglas och metall. Dessutom kan samma ånga även leda till korrosionsskador på metall och elektronik. Ska du avsyra en invändig mur ska du i stället använda en ättikssyra i förhållandet 1:30.