FRÄS UT DE GAMLA FOGARNA
1. Ta först bort spik, skruv och liknande i fasaden. Här ställs fogfräsen in på ett djup, så att all gammal fog avlägsnas. 20-25 mm är i regel ett bra djup.
2. Börja uppifrån med fräsningen. Då undviker du onödigt damm i fogarna. Först fräses de vågräta fogarna, och därefter de lodräta. Väldigt hård fog tas bort med hammare och mejsel.
FOGFRÄS. Med en fogfräs, som man sätter på vinkelslipen, får du ett starkt verktyg, när de gamla fogarna ska fräsas ut. Fräs-setet består av ett stift i fogens bredd och en adapter till vinkelslipen.
FOGNING MED NYTT MURBRUK
1. Bruket bör ha en viss styvhet, så den blir kvar på fogsleven. Blanda inte mer än du tror dig behöva inom den rekommenderade användningstiden.
2. De värsta/djupaste hålen fylls först, så det så småningom är någorlunda samma fogdjup på hela fasaden. Fogarna ska torka ungefär ett dygn.
3. Muren fuktas med vattenslang. Den ska inte vara dränkt, men ändå ha en bra genomvattning. Vattnet ser till så att murbruket inte torkar för fort.
4. Pressa in bruket med jämna långa drag. Börja uppifrån, så de redan fogade ytorna inte stänks ner av fog.
5. När ca 1/2 m2 är fogat, efterfogas de lodräta fogarna. Tryck till väl, och lägg på så mycket att det går “över kanten”.
EFTERBEHANDLING
1. Efter ett dygn vattnas det fogade området med vattenslang. Det säkerställer att syran som fälls ut under torktiden inte angriper teglet.
2. En lätt tvätt tar bort den sista hinnan på teglet. Gör en svag syrablandning– en del 30-% saltsyra till 30 delar vatten.