Byt själv fogarna på huset och spara 150.000 kr

Det är inte raketforskning att foga om ett hus, men det är tidskrävande. Hör du till dem som har tid att lägga ungefär en och en halv timme per kvadratmeter, så finns det mycket pengar att spara.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1,5 timme per m2
Pris
3.000 kronor

Att fylla fogar handlar om upprepning efter upprepning, så du hittar snabbt handlaget och blir “utbildad”.

Intro

Ingen fog håller för evigt. Och när den väl blivit porös finns det ingen återvändo. De MÅSTE bytas, eftersom det i värsta fall kan tränga in vatten i fogarna som kan expandera vid minusgrader.

Arbetet är lätt gjort för en murare, men det är tidskrävande och kan snabbt hamna på 1.000 kronor per kvadratmeter om det både ska fräsas ut och fogas om. Det skulle i vårt fall handla om ca 150.000 kronor för 150 kvadratmeter tegelvägg, förutom ställningshyra, bortforsling av avfall och byte av en sten här och där.

Vi visar dig därför hur du med en vinkelslip, lite murarverktyg och ett stort lass med bruk kan foga om ett helt hus och spara 150.000 kronor.

Vi lade en lång sommarsemester och cirka 30 dagar på projektet, men om du har en kompis eller två kan tempot naturligvis skruvas upp rejält.

Instruktion

01
Fräs ut och rengör tegelväggen 3 Steg

Den första delen av arbetet består av att fräsa ut alla de gamla fogarna med en vinkelslip. Det tar sin tid och dammar mycket. Kopplar du en pålitlig grovdammsugare till vinkelslipen kan du dock slippa en del av dammet. Sedan är det bara att fylla fogarna noggrant igen.

1

Fräs ut alla de gamla fogarna med vinkelslipen. Se till att fräsa ända intill varenda tegelsten, så att det inte sitter kvar några gamla fogrester. Men se upp så att du inte råkar fräsa i själva teglet.

2

Ta ett par steg bakåt och kolla om du har missat en fog eller två. Speciellt de lodräta fogarna, stötfogarna, kan vara svåra att få syn på. Fräs ut dem med detsamma, så att du inte behöver plocka fram vinkelslipen igen när du har börjat foga.

3

Rengör väggen från damm så att fogen kan få ordentligt fäste. Du kan mycket väl använda en kvast, men en liten kompressor går både snabbast och är mest effektiv. Fukta därefter murverket med en vattenslang innan du börjar foga.

02
Fram med fogsleven 2 Steg

Själva fogningsprocessen är ganska enkel. Vi använder färdigblandat torrbruk och tillsätter bara vatten. Konsistensen ska vara så tjock att den kan tryckas in mellan tegelstenarna utan att rinna nerför väggen. Med en rejäl hög med bruk på putsbrädet är det bara att trycka fogbruket på plats med en smal fogslev.

1

Börja med att göra de vågräta fogarna. Lägg bruket på ett putsbräde eller en putsslev och tryck det ända in i murverket med jämna längsgående tag med fogsleven. Det är viktigt att det inte bildas luftfickor som kan försvaga fogen. Och kom ihåg: Ju mindre du smutsar ner, desto mindre behöver du rengöra och avsyra väggen.

2

Gör de lodräta fogarna. Det är svårare än att göra de vågräta, men det finns ingen annan lösning än att vända på fogsleven och trycka in bruket. Hellre lite för mycket än för lite bruk. Det överflödiga skrapar du ändå av senare.

03
Jämna till, borsta och avsyra 6 Steg

Fogarna kan mycket väl se lite mörka ut, och kanske tycker du inte att de får den gråa nyans som du hade tänkt dig.

Men bara lugn. När du väl har jämnat till fogarna och avsyrat dem, så att de vita kalkavlagringarna försvinner, får murverket sin karaktär. Efter ett par år med vind, sol och nederbörd kommer fogar och tegel att “smälta samman” och få helt rätt patina.

1

Dra av det överflödiga bruket med fogsleven. Arbeta med diagonala rörelser så att du inte råkar trycka in fogsleven i de nya fogarna.

2

Forma fogarna med änden av fogsleven eller med ett fogjärn, om du precis som vi vill ha en lätt konkav fog. Fogen ska inte vara våt, men så fast att du kan forma den.

3

Borsta av överflödigt bruk från tegelstenarna med en hård borste. Kom åter igen ihåg att arbeta med diagonala rörelser, så att du inte råkar skada fogen och dess konkava rundning.

4

Borsta bort alla kvarvarande sandkorn från bruket med en torr trasa eller en kvast. Det gömmer sig en himla massa sandkorn på murverket som man inte kan se med blotta ögat.

5

Bli av med de sista kalkresterna genom att avsyra väggen med en blandning som består av en del 30% saltsyra och 20 delar vatten. Blir du inte av med kalkfläckarna kan mängden saltsyra ökas gradvis.

6

När du har fräst ut och fogat om varenda sten, ser murverket ut som nytt och du behöver inte bekymra dig för porösa fogar på 50 år.

Material

Till ca 150 m2 tegelvägg:

 • 2 storsäckar murbruk á 1.000 kg
 • 20 liter 30 % saltsyra
 • Takstenslim

Specialverktyg

 • Omrörare
 • Fogslevar i flera storlekar
 • Putsbräde eller putsslev
 • Murslev

Tidsförbrukning

Räkna med ca 1,5 timme per m2, om du både ska fräsa ut och foga om. För oss sprang det upp i en månads arbete för en person.

Pris

Ca 3.000 kronor

Svårighetsgrad

Själva fräsnings- och fogningsarbetet får du snabbt grepp om. Tålamod och enformighet är nyckelorden.

Video

TIPS: Blanda tunt bruk

Video

TIPS: Smart verktyg till lodräta fogar

Video

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Fogar