3 forskellige fuger
Den elastiska fogen
Denna fog kräver en särskild uppbyggnad för att den ska fungera som ett gummiband som tål rörelser utan att spricka.
Den plastiska fogen
Den plastiska fogen ska fylla ut och förhindra att det tränger in vatten. Den härdar endast på ytan.
Den elastiska fogen håller helt tätt
Under de senaste årtiondena har det blivit allt vanligare med elastiska fogmassor på marknaden och de gamla plastiska fogmassorna är inte längre lika vanliga.
Den elastiska fogmassan har nämligen, tack vare sin kemiska sammansättning, så många fördelar att den under de senaste 10-20 åren gått från att vara en specialfogmassa till att bli den vanligaste fogmassan. Det finns nämligen inte många ställen där det inte är någon fördel att använda en så följsam fogmassa.
Men den elastiska fogen - eller rörelsefogen - kräver lite av den som ska applicera den. För att fogmassan ska kunna behålla sin elasticitet måste den läggas ovanpå ett runt fogstopp som består av något slags konstmaterial.
Fogmassan formar sig efter sidorna på den spricka som ska tätas och efter fogstoppet längst ned. Fogmassan fäster inom någon minut på sidorna, men inte vid fogstoppet. På så sätt blir den stelnade fogmassan följsam och kan röra sig i takt med sidorna, t.ex. pga. uppvärmning respektive nedkylning eller hög respektive låg luftfuktighet.
För att kunna visa fogens form efter att den applicerats, gjorde vi ett spår i en läkt som vi sedan fogade. Ena sidan av spåret ersatte vi med plexiglas, så att vi kunde se igenom. När fogen härdat ordentligt kapade vi läkten.
Fogstoppet trycker du ned i det spår (sprickan) som fogmassan ska täta. Fogstoppet får gärna vara 10-15 procent bredare än spåret och det ska sitta så djupt ned att tjockleken på fogen på sitt tunnaste ställe blir ungefär häften av fogbredden. Då uppnår fogen sin optimala elasticitet.
När du har klippt av lagom mycket av spetsen på fogpatronen, så att fogmassan kommer ut i en bredd som någorlunda motsvarar den önskade fogbredden, så trycker du ut fogmassan ovanpå fogstoppet.
Den plastiska fogen härdar aldrig
Den plastiska fogen är rätt lätt att ha att göra med. Enkelt förklarat består den av en klibbig massa som endast torkar på ytan, medan resten förblir klibbig och rörlig.
Fogen härdar med andra ord aldrig utan uppför sig lite som en bit färskt genomtuggat tuggummi. Den tål små rörelser, ofta på upp till tio procent av fogbredden, men den tål inga stora rörelser.
Fogen ska ha en viss storlek för att fungera optimalt och den är känslig för solens uv-strålning, men om du täcker den med en list eller på något annat sätt ser till att den får vara i fred och skyddas från solljus, så utestänger den vatten och allt annat.
Till taktätning och VVS
Du kan mycket väl applicera den plastiska fogmassan ovanpå ett fogstopp, men inte för att - som med den elastiska fogen - skapa bra elasticitet eller för att undvika att fylla ett stort hålrum med fogmassa.
Den plastiska fogen fyller ut hela sprickan. I just det här fallet består mallen av en läkt med ett spår. Den ena sidan är uppbyggd av plexiglas för att man ska se hur fogen ligger.
Den plastiska fogmassan trycks ned ordentligt i hålet så att det fylls ut helt. Det får inte bli någon glipa - fogen ska vara helt tät.
Målarfogen täpper till små sprickor
Om du vill täppa igen småsprickor bakom en golvpanel eller mellan ett nyuppsatt gipstak och en vägg, så är akrylfogmassa ett bra val. Den är långtifrån lika avancerad som den elastiska eller den plastiska fogmassan - däremot är den mycket billigare och lättare att arbeta med. Akrylfogen är elastisk, men tål oftast bara rörelser på 10-15 procent beroende på kvalitet. Det är dock fullt tillräckligt om du bara ska täta en smal spricka.
I gengäld bör du vara extra uppmärksam på följande: Akrylfogen fäster på de flesta material, men det måste vara rent och dammfritt. Fogen torkar, men om du inte målar över den kommer den att suga åt sig damm och smuts. Om du fogar i samband med målning, se till att måla först, låt färgen torka, applicera akrylfogmassan och låt den torka. Måla sedan igen så att du täcker akrylfogen med färg. Då håller den sig ren och gulnar inte, som annars billigare produkter lätt kan göra.
Generellt bör du undvika de allra billigaste akrylfogmassorna. Lägger du ut 60-70 kronor får du ofta fogmassa av bra kvalitet.
Vi har satt in några avståndsdelare i vår modell för att få samma effekt som på en ojämn vägg. Fogmassan smetas ut bakom golvpanelen och fyller ut sprickan.
Applicera fogmassan ovanpå den rengjorda golvpanelen. Öppningen på den avklippta spetsen ska vara rätt liten för att fogen ska bli riktigt tunn.
Släta ut med en fogbricka. Du kan vrida på brickan tills du hittar det hörn som skapar den finaste fogen.
Så hittar du rätt fogmassa - och verktyget som behövs till jobbet
Kärt barn har många namn och i det här fallet gäller det fogmassa. Om du ska vara helt säker på vad det är du köper, bör du läsa noggrant på förpackningen eller på tillverkarens hemsida. Här nedan hittar du några olika fogmassor.
En bra fogpistol måste framför allt vara stadig, oavsett om den är av metall eller av plast. Fogpistolen ska också ge en jämn ström och det ska vara lätt att lossa på trycket omgående. Undvik de billigaste modellerna i bygghandeln. De håller inte och är svåra att styra.