Fogband är viktigt om du ska få till elastiska fogar som håller länge.

Fogband är viktigt om du ska få till elastiska fogar som håller länge.

Varför släpper fogen när du har spenderat en mindre förmögenhet på en fogmassa av hög kvalitet och som lovar att den tål rörelser upp till flera millimeter? Det är ruffel och båg! Eller... Kanske är det faktiskt ditt och inte fogmassans fel att uppdraget misslyckades helt.

Vissa fogar kräver nämligen lite extra omsorg. För att du ska kunna fixa uppgiften måste du först veta lite om hur olika fogar egentligen fungerar.

En elastisk fog är t.ex. inte alltid elastisk, oavsett hur mycket du än försöker pressa ned den i den spricka du vill täta, lika lite som en gummisnodd förblir elastisk om du limmar fast den – inte bara i ändarna utan också på mitten. Gör du det får du en gummisnodd som sitter fast men med tiden blir rätt slapp. Precis som en dåligt utförd fog. När det gäller fogen kan det leda till både sprickor och läckage.

Men om du vet hur en fog fungerar och hur du ska applicera den på rätt sätt så får du en elastisk försegling som håller i många, många år – eller så får du en effektiv och klibbig försegling. Allt beror på vilken typ av fogmassa du väljer och hur du väljer att använda den.

LÄS OCKSÅ: Hitta rätt kakelfog

Vill du läsa mer om fogmassor? Här kan du läsa mycket mer om hur du väljer rätt fogmassa

Hämta beskrivningen och få överblick över de 3 fogmassorna

I den här gör-det-självbeskrivningen kan du läsa om hur du väljer rätt fogmassa och så visar vi, steg för steg, hur du fogar:

  • den elastiska fogen
  • den plastiska fogen
  • målarfogen.