Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sten på sten

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

När man lägger sten på sten gäller det att använda rätt mängd murbruk. Samtidigt ska bruket fördelas rätt på stenen.

Innan stenen läggs dras bruket ut med mursleven längs löpkanten på det underliggande skiftet, så att det är bruket fördelas över hela ytan och det blir full kontakt mellan bruk och sten.

Muraren håller stenen en vinkel på cirka 25 grader mot det underliggande skiftet när stenen läggs i bruket, cirka 5—7 centimeter från kanten. Sedan förs stenen mot intilliggande sten samtidigt som den trycks till.

På så vis trycks bruket ut i stötfogen mellan stenarna, samtidigt som det fördelar sig jämnt under den lagda stenen. När stenen ligger på plats drar man av överblivet bruk av och kanten skärs ren med mursleven.

Det är viktigt för resultatet att alla stötfogar är väl fyllda. Det kräver mycket övning. Nybörjaren kan i stället använda en alternativ metod. Först slår man stöten, d.v.s. att man slår på en klick bruk på stenens kant.

Bruket läggs också ut och jämnas till som visades tidigare, men stenen läggs direkt på plats utan att vinklas.

Sedan dras bruket av och man skär rent. Med den här metoden behöver man fylla ut stötfogen i efterhand, om inte tillräckligt med bruk trycks ut i fogen vid läggning.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka