Så lagar du ett stort hål i murverket

Djupa hål i murverket måste lagas. Om du försöker fylla dem med enbart murbruk, kommer du tycka att det är svårarbetat. Hjälper du däremot murbruket lite på traven med en tegelstensbit går det hela mycket lättare.

Fixa det snabbt – så lagar du ett stort hål i murverket.

Hålet är så djupt att murbruket kommer sjunka ihop eller trilla ut ur hålet igen om du försöker fylla det.

Intro

När du reparerar skador på gammalt murverk klarar du dig ofta med ett reparations- bruk, med en kornstorlek på upp till 2 mm. Det är den typ av murbruk som ofta användes till att mura upp hus med, innan radhusen började dyka upp på 70-talet.

Stöter du på hål som är mer än ett par centimeter djupa riskerar du dock att murbru- ket sjunker ihop, och kanske trillar ner från väggen igen.

LÄS OCKSÅ: Så väljer du rätt bruk

Det långsamma sättet att lösa problemet på är genom att fylla hålet flera gånger med skikt som är ett par cen- timeter tjocka. Problemet är bara att varje skikt helst ska torka till nästa dag, innan du kan lägga på nästa skikt.

Den enkla lösningen är därför att trycka in en tegelstensbit i hålet, så att murbruket har något att fästa vid. På så sätt får du en hållbar lösning, som till och med torkar snabbt.

Detta behöver du

  • Murarhammare
  • Murslev eller spackel
  • Sprayflaska
  • Svamp

Instruktion

01
Gör så här 5 Steg

1

Ta en tegelsten och hugg till den, så den passar i hålet. Det ska fortfarande finnas plats för murbruket, som ska hålla samman allt.

2

Fukta murverket med en sprayflaska eller en våt trasa. Murbruket fäster nämligen lättare på fuktigt murverk, och samtidigt undviker du att murverket drar ut fukten ur murbruket..

3

Ge hålet ett generöst lager med murbruk, och tryck tegelstenen på plats. Se om du kan “täcka” sidorna, så att murbruket kommer åt överallt. På så sätt skapar tegelstenen ett helt fast underlag.

4

Fyll upp hålet med murbruk, och tryck fast det med en murslev. Är hålet stort kan du med fördel dra på murbruket med ett stålbrätte eller liknande.

5

Jämna till ytan med en fuktig svamp. Murbruket ska ha torkat ett par timmar, och vara så hårt att du måste trycka till för att det ska bli en inbuktning efter fingret. Svampen ska vara så fuktig att du kan släta ut ytan med den.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Murare