Intro
Instruktion
01
Tillfälligt stöd
3
Steg
Innertaket ska stöttas innan du river den bärande väggen. Det är ett krav, inte bara för att undvika att taket ramlar ner under arbetet, utan också för att den nya konstruktionen ska hamna på rätt plats. Vi hyr fyra stämp som kan ställas in på rätt höjd.
Stämpen ställs på grova brädor och skruvas fast för att de inte ska glida iväg. Även mot taket använder vi brädor eller kraftiga reglar som fördelar trycket. Stämpen skruvas fast också i dessa brädor.
TIPS: Det går bra att använda stolpar stället för stämp, men de kan inte höjdjusteras.
02
Den lodräta balken
8
Steg
När vi rev mellanväggen tog vi också bort ett viktigt stöd för ytterväggen. Som en kompensation rekommenderar byggnadsingenjören att vi monterar en lodrätt stående balk vid ytterväggen. När vi är klara har balken byggts in i väggen och syns därför inte.
Vi beställer balken i önskad längd och får dessutom ett par järnbitar fastsvetsade så att balken kan fästas i hammarbandet och betongplattan.
Balken ska stå inne i skalmursväggen, så därför måste vi först göra hål i den inre delen av väggen. Balken ställs sedan i det utrymme som normalt fylls med isolering, och efteråt muras väggen till.
Ett hål tas upp i den inre delen av ytterväggen så att vi kan sätta balken på plats. Hammare och mejsel är bra redskap, men det går lättare och enklare med en tigersåg och specialsågblad.
Ett par isoleringsremsor placeras mot ytterväggen för att det inte ska bildas en kraftig köldbrygga, som i sin tur orsakar kondens. Här använder vi 30 mm tjocka remsor av cellplast.
Balken placeras i väggen. Det är en stor fördel att vara två när balken ska ställas lodrätt samtidigt som den ska pressas in mot isoleringen och hammarbandet. Nertill ska den fästas i betongplattan med hjälp av den fastsvetsade fästplattan.
Pinnbultarna fästs med kemankare i betongsulan eftersom en vanlig plugg eller expansionsbult inte får tillräckligt fäste. Pinnbultarna snurras hela tiden medan de långsamt trycks ner i massan i hålet.
Upptill skruvas balken fast i hammarbandet med två franska träskruvar. Skruvarnas längd anpassas efter balk, isoleringstjocklek och hammarband.
TIPS: Förborra för skruvarna. Det underlättar när de ska dras fast.
Den inre delen av väggen muras upp både vid sidan av och framför balken. Här får det endast plats smala bitar av tegelstenarna framför balken (in mot rummet). Väggen ska senare putsas och då har färgen på stenarna ingen betydelse.
Utrymmet mellan tegelväggarna fylls med isolering i takt med att du murar upp. Isoleringen får inte pressas ihop för då förlorar den sin isolerande förmåga. Drevremsorna som sticks in ska bara se till att luften runt balken kan cirkulera.
03
Balken läggs upp
5
Steg
Nu är det dags att lägga upp den vågräta balken. Den ena änden ska vila på den lodräta balken, den andra på den del av väggen som vi inte har rivit.
Men en balk är tung och därför har vi hyrt en kättingtalja, som vi fäster i en av bjälkarna i taket. Med en kättingtalja kan en man ensam lyfta upp balken och medhjälparen kan koncentrera sig på att styra balken på plats.
Balken ska placeras så att takbjälkarna kan vila på den, och de får inte sjunka när stämpen tas bort. Vi pressar därför upp balken så högt som möjligt. Skulle det bli ett litet avstånd mellan balk och bjälke pallar vi upp med kilar. Alla kontaktytor kläs med murpapp.
Den långa I-balken lyfts upp med hjälp av kättingtaljan, som har hängts upp i en av bjälkarna. Även om du ensam kan lyfta balken, ska du ha en medhjälpare som styr den på plats. Det klarar du inte själv samtidigt som du drar i kättingen.
Alle kontaktytor kläs med murpapp. Den kan dels hindra knarrande mellan träbjälkarna och balken och mellan balken och den stående balken i väggen. Dels kan pappen hindra ev. fukt att vandra vidare.
Balken kilas upp i ändarna tills den trycker mot träbjälkarna i bjälklaget. Om det är ett litet avstånd mellan balken och en bjälke, sätter du kilar eller klossar i utrymmet så att träbjälken inte sjunker, när du tar bort stämpen och stödreglarna.
Balken fixeras när den är på plats med fyra kraftiga specialbeslag, som skruvas fast i träbjälkarna. Beslagen håller balken på plats medan du ersätter kilarna med expanderande bruk.
04
Balken byggs in
5
Steg
Den nya balken känns trygg, men den är absolut inte grann att se på. Och trots att många tror något annat, så är en järnbalk inte brandsäker. Den blir nämligen snabbt varm, och då kan järnet ge med sig. En tjock träbjälke brinner långsamt och länge, och är mer brandsäker.
Järnbalken ska därför kläs in, och till det använder vi en 20 mm tjock brandhämmande gipsskiva. Den skärs till önskad längd och bredd och fästs sedan med hjälp av L-profiler i stål. Skarvarna mellan gipsskivorna tätas med pappersremsor och spacklas sedan släta innan gipsskivorna målas.
Tegelväggen putsas och målas och sedan syns inga spår av vår insats.
L-profilerna skruvas fast i taket på båda sidor av I-balken. Du kan klara dig med vanliga träskruvar, men det går lättare att fästa profilerna om du använder specialskruvar för montering av stål på trä.
De brandhämmande gipsskivorna skruvas fast på profilerna. Här använder vi 38 mm gipsskruvar för montering på stål. De används normalt till montering av dubbla gipsskivor. Kortare skruvar får svårt att greppa i stålet.
Bottnen i lådan sätts upp mellan de två sidorna. Vi använder samma slags profiler som dem i taket. De fästs först i gipsskivorna på sidorna, och vi skruvar genom gipset in i stålet.
Skarvarna och skruvhuvudena spacklas över. För att det inte ska bildas sprickor i skarvarna armerar vi med pappersremsor. De trycks ner i den våta spackelmassan innan vi spacklar igen. Efteråt slipar vi och målar gipsskivorna.
Material
- I-balk, liggande
- I-balk, stående, inkl. svetsade beslag
- HE-ankare, 175 mm långa (minst 2 diagonalt placerade ankare per fäste)
- 20 mm brand hämmande gipsskiva, 125 x 200 cm (t.ex. Knauf Fireboard)
- L-profiler, galvat stål, 30 x 30 mm
- Spackelmassa, 20 kg (Knauf Fireboard)
- Drevremsor, 50 mm glasfiber, 25 m
- Gipsskruvar för stål, 32 mm
- 3 säckar putsbruk à 25 kg
- 1 säck cement, 40 kg
- Ankarmassa för pinnbultar
- Expanderande bruk, 5 kg (Hey’di Rapid EX)
- 2 pinnbultar à M12 x 150 mm med 4 muttrar och 2 brickor
- 2 franska skruvar à 12 x 100 mm
- 30 mm fast isolering, t.ex. cellplast, cirka 240 x 20 cm
Till stöttor under arbetet
- Justerbara stämp, som kan hyras, eller 200 x 200 mm reglar
- 200 x 200 mm reglar för fördelning av tryck i tak och på golv
Specialverktyg
- Tigersåg
- Kättingtalja
Tidsförbrukning
Ett par arbetsdagar plus härdning. Därefter återstår arbetet med att skapa snygga, släta ytor.
Pris
Här kostade arbetet drygt 6000 kr, varav I-balkarna gick kostade cirka 4000 kr.
Svårighetsgrad
Du måste ha kännedom om huskonstruktioner, vara duktig hemmahantverkare och veta när du ska be om råd och hjälp.
Ritning
I-balkar ersätter väggen
För detta hus har byggnadsingenjören räknat ut, att den bärande väggen kan ersättas av I-balkar. Direkt mot ytterväggen fästs en stående I-balk och ovanpå denna läggs en vågrät balk. I den andra änden vilar den vågräta balken på en bit av den bärande väggen, som fortsätter genom huset. På så sätt får bjälklaget - och huset - nödvändigt stöd.

3D-modell
Video
Tips & Tricks
Stabiliserande väggar i huset
Om det stormar kraftigt ska de fyra ytterväggarna i en villa kunna tåla trycket på vindsidan och suget på läsidan. Men för att kunna det måste väggarna ha stöd. Det får de av stabiliserande mellanväggar. Ofta är sådana väggar bärande, men de behöver inte vara det.