Så lär du dig att foga
Ska du sätta igång att foga krävs det att du har den rätta tekniken, för att fogarbetet ska bli så bra som möjligt. Men fogning kräver också stor kunskap om de många olika typerna av fogar, och rätt verktyg för att uppnå det önskade resultatet.
REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Fogar: Undvik 3 klassiska fogfel
Stor marknad för fogmassor
När du ska sätta igång att foga kommer du snabbt upptäcka att det finns en uppsjö av olika fogmassor anpassade för olika typer av fogarbeten. De vanligaste är akrylfog, silikonfog och byggfog. De är dessutom de tre sorters fogmassor som vi rekommenderar att du alltid har i din verkstad, då de kan användas till i stort sett alla fogbehov du har i hemmet.
Dessutom finns vattentålig fogmassa att laga takrännor med, målarfog och en massa andra varianter.
Rätt teknik när du fogar
För att få ett snyggt fogarbete är det viktigt att man använder rätt teknik och de rätta verktygen när man fogar. Många glömmer en viktig sak när man fogar, och det är att man helt enkelt använder för lite fogmassa. Hellre för mycket än för lite är mantrat när det kommer till fogarbeten. Det är också viktigt att man använder rätt fogmassa. En del gör t.ex. felet att använda silikonfog istället för målarfog, vilket innebär att fogen inte kan målas över, och ditt fogarbete kommer inte se snyggt ut.
Ta bort gammal fog
En gammal fog kan bli otät eller trist att se på, så därför kommer man vid något tillfälle behöva byta ut en fog. Det gör man enklast om man skaffar sig en billig fogborttagare till fogarbetet. Den är mycket lättare att använda än en mattkniv, och man riskera inte att repa något. När du lägger på den nya fogen, där den gamla var, kan det vara en bra idé att täcka med målartejp. På det sättet får du en snygg fog som ligger exakt där den gamla fogen var.
Fogning av kakel
När man fogar kakel i ett badrum är det fogbruk och silikonfog som gäller. Fogbruket används till fogningen mellan kaklet, och läggs på med hjälp av an fogplatta. Fogplattan används till att stryka ut fogbruket över kaklet, varpå man tvättar bort överflödet från kaklets ovansida. I hörn och vid kanter använder man en silikonfogmassa som är elastiskt och som går att använda i en fuktig miljö, som ex. ett badrum. I badrummet kan det vara en bra idé att behandla sina kakelfogar med en förseglingsprodukt som bland annat skyddar mot kalk.
Foga fönster
En ny fog under fönstret ser inte bara snyggare ut än en gammal sliten fog. Den förlänger även livslängden på ditt fönster. En grå silikonfog med lång härdningstid är ett bra val till detta fogarbete. Den elastiska fogen ser till att fogen håller länge. Runt resten av fönstret kan man använda vanligt murbruk eller fogmassa.
LÄS MER: Här kan du läsa mer om hur du fogar fönster
Foga med fogskum
En annan typ av fogarbete kan man göra med fogskum, som är en typ av fog eller skum som expanderar. Oftast använder man fogskum i samband med att man sätter in nya fönster eller liknande. Det geniala med fogskum är att det enkelt kan slipas till och målas över. Det inte lika geniala är att den typen av fog varken tåler vatten som gör att den ruttnar, eller solljus som underminerar den.
REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Välj rätt fogskum