Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dörrar

Dina dörrar används konstant och blir slitna med tiden. Därför är det viktigt att du vet hur du underhåller dina dörrar, och hur du byter en dörr. Här kan du hitta hjälp med både byte och underhåll av dörrar.

Dörrar

Inget hus och ingen lägenhet utan dörr. Dörrar finns i en mängd olika varianter; tjocka dörrar, tunna dörrar, tunga dörrar, branddörrar, skjutdörrar, entrédörrar, altandörrar och badrumsdörrar. Det finns invändiga dörrar och utvändiga dörrar. Varje dörr är konstruerad för ett visst ändamål, och det är därför viktigt att välja rätt dörr till rätt ändamål. Det kan du läsa mer om här på sidan.

Se alla våra artiklar om trösklar

Invändiga dörrar

Oavsett om du bor i hus eller lägenhet så har du med stor sannolikhet en del invändiga dörrar. En invändig dörrs funktion är att avskilja ett rum från ett annat. Det kan vara en dörr in till barnrummet, en dörr ut till köket, en skjutdörr eller enbadrumsdörr. Invändiga dörrar är oftast lättare än utvändiga dörrar, eftersom de inte ska isolera och stänga kylan ute. Invändiga dörrar finns i en mängd olika varianter från massiva trädörrar till superlätta lösningar som påminner mer om papper än trä.

Se hur du gör din dörr ljudtät med denna artikel: Ljudisolering av dörr

Utvändig dörr

Utvändiga dörrar har två primära syften. Det första är att hålla hemmet säkert och tryggt. Det andra syftet är att hålla kylan ute, vilket kräver att dörren är isolerad och kan hålla tätt. När du väljer en utvändig dörr ska du därför ta ställning till vilka material den ska vara tillverkad i, om det ska vara glas i dörren och eventuellt var detta glas ska placeras. Du ska dessutom se till att dörren är försedd med ett godkänt lås.

LÄS OCKSÅ: Så får du loss ett gammalt dörrhandtag

Dubbeldörrar

En dubbeldörr kan bl.a användas som en altandörr eller som en invändig dörr mellan matrum och vardagsrum. Fördelen med en dubbeldörr är att den ger ett stort ljusinsläpp, samtidigt som den går att stänga och på så sätt hålla borta exempelvis ljud och kyla.
Om du vill spara plats i rummet kan du överväga att sätta in en skjutdörr istället.

LÄS OCKSÅ: Inbyggd skjutdörr i vägg

Hemmasnickrad dörr

Det finns en hel del hemmasnickrade dörrar i många svenska hem – och av en god anledning. Dörröppningar varierar oftast i storlek och då kan det även vara praktiskt att tillverka sin egen dörr. En hemmasnickrad dörr består nämligen inte av mycket mer än ett dörrblad, ett lås, ett handtag och ett par gångjärn. Vågar du inte bygga din egen dörr kan du reparera och underhålla dina befintliga dörrar.

Redaktionen rekommenderar: Tätningslister till dörrar

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Totalt pris: null kronor
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka