Intro
Instruktion
01
Förberedelse
2
Steg
Plocka bort möbler från rummet eller lägg plast över dem. Täck golvet med kraftig papp eller lump.
Du ska veta exakt hur tjock väggen är innan du köper reglar till den regelstomme som ska sättas i dörröppningen. Därför ska du börja med att mäta karm-tjockleken mellan foderlisterna. Om du är osäker på måttet bör du plocka bort foderlisterna och mäta.
Här är väggen endast 82 mm tjock, och vi räknar ut att det passar med två gipsskivor på 13 mm och en kluven 120 mm regel (som alltså blir 58-59 mm). Då ser räknestycket ut så här: 26 mm gips + 58 mm regel = 82 mm.
Ta reda på hur tjock väggen är så att du kan resa en regelstomme som passar till väggtjockleken. Du kan mäta karmen, som ska vara lika tjock som väggen, men det är lättare att få exakt mått om du först tar bort foderlisterna.
Du får exakt mått om du tar bort foderlisterna.
Ta bort foderlisterna. Om du vill spara listerna skär du först mellan listerna och karmen med vass kniv. Därefter bänder du försiktigt med brett stämjärn tills du kan få in en kofot. Spikarna i karmen sågar du av med bågfil.
Skär fint med kniv mellan foder och karm, och bryt bort foderlisterna försiktigt.
02
Res regelstommen
3
Steg
Vi ska snickra ihop en regelstomme som passar i dörröppningen på 131 x 207 cm. Som reglar använder vi kluvna 45 x 120 mm reglar, och efter sågning och en omgång med bandslipen är de nu 45 x 58 mm. Reglarna ska placeras så att det är 90 cm från ena sidan till centrum på nästa regel. Då blir det 41 cm till den bortre kanten på den sista regeln.
Men eftersom gipsskivorna fästs på var sin sida av regelstommen och från höger resp. vänster krävs ytterligare en regel. Den placeras 90 cm från den bortre regeln. Regelstommen består nu av fyra lodräta reglar och två vågräta. De två mittersta placeras mellan den övre och den undre regeln.
Sätt ihop reglarna med 5 x 100 mm skruvar. Förborra för annars spricker träet. Här placerar vi de två vågräta reglarna mellan de två yttre lodräta. Du kan skruva ihop delarna på golvet och sedan resa stommen och skjuta in den i öppningen.
Res stommen, skjut in den i hålet och kolla att den står rätt. Det är viktigt att regelstommen står lodrätt och exakt i mitten av väggtjockleken, för annars får du inte plats för gipsskivorna.
03
Sätt upp gipsskivor
4
Steg
När dörrhålet som här är 131 cm brett passar det perfekt med 90 cm breda gipsskivor. Då går det åt knappt 1,5 skiva (90 + 45 cm) på varje sida. Normalt skär man bort spackelkanten på en skiva, när den monteras mot ett annat material. Men det behövs inte här, för skarvarna ska under alla omständigheter spacklas.
Vi ska fästa en skiva på var sin sida, och mellan reglarna fyller vi upp med mineralull för att förbättra ljuddämpningen av väggen.
För att få en övergång skär vi bort glasfiberväv 10 cm hela vägen runt om öppningen. Senare spacklar vi den delen plus en bit in på gipsskivan.
Gipsskivorna skärs till i längd och bredd. Har du ett långt vattenpass kan du använda det att skära längs. Här går det åt två hela skivor, som ska kapas lite på längden, och en skiva som delas på mitten och kapas på längden.
Skär flera gånger med vass hobbykniv, så du kommer igenom pappen. Vänd skivan och bryt av den.
Fäst gipsskivor på den ena sidan av regelstommen med gipsskruvar för trä. Fäst dem med 15-20 cm avstånd längs kanterna och 25 cm avstånd på mitten. Det är klokt att först markera på gipsskivan var reglarna finns.
Isolera väggen med mineralull för att minska ljudgenomgången. Isoleringen sätts på plats när gipsskivorna monterats på ena sidan.
Använd handskar och dammfiltermask när du arbetar med mineralull.
04
Klart att tapetsera
2
Steg
Innan du kan tapetsera, eller sätta upp glasfiberväv som vi gör, ska underlaget förberedas. Det kan finnas hål och ojämnheter mellan regelstommen och den gamla väggen. De kan du fylla igen med fogskum för att få ett relativt plant underlag att spackla på.
Den del av väggen, är du har tagit bort tapet, ska slipas så att rester av tapet och klister försvinner. Börja med slippapper korn 80. Försök få underlaget så slätt som möjligt. Då blir det lättare att sätta upp väv eller tapet.
Se upp så att du inte slipar in på tapeten eller glasfiberväven på väggen.
Fyll igen de stora hålen i väggen med fogskum (det går även bra med gipsbruk, se artikel om hur man använder gipsbruk i detta nummer). Skummet renskärs när det har härdat och kan då också slipas. Det ska finnas plats för spackelmassan.
Skär bort överflödigt skum med en brytbladskniv.
05
Spackling
2
Steg
Den nya väggen ska spacklas två gånger. Därför bör du planera jobbet så att du hinner spackla lördag kväll. Då har spackelmassan härdat på morgonen.
Spackla skarvarna mellan gipsskivorna och mellan gipsskivorna och den gamla väggen. Om den gamla väggen har skadats, kan du fylla igen hålen med fogskum (eller gipsbruk). Därefter spacklar du. Välj snabbtorkande spackelmassa. Om du blandar massan så den blir tunn torkar den snabbare.
När spackelmassan har torkat ska alla skarvar slipas släta och fina. Innan du spacklar andra gången dammsugs väggen och torkas av med halvfuktig och urvriden trasa.
Spackla skarvarna mellan gipsskivorna och mellan skivorna och väggen. Lägg på ett rätt tunt skikt så torkar spackelmassan snabb. Spackla så fint och jämnt som möjligt så minimerar du slipningen efteråt - när massan har härdat.
06
Dags att tapetsera
5
Steg
Innan du tapetserar eller - som här - sätter upp glasfiberväv, ska väggen finslipas och allt slipdamm torkas av.
När du skär av tapetvåderna eller glasfiberväven, så låter du dem bli cirka 5-10 cm för långa. Då hr du lite att ta av om du måste justera dem på plats. Våderna ska skäras av vinkelrätt. För att slippa allt för mycket arbete med målning av glasfiberväv bör du välja en variant som är grundmålad eller vävfylld.
Då suger väven inte så mycket färg och torkar mycket snabbare.
Tapetsera - med papperstapet eller glasf berväv. Arbetar du med väv, kan du rulla på vävlim på väggen, annars ska klistret fördelas på tapeten. Se till att planera tapeten så att mönstret passar med den som sitter på väggen.
Släta ut tapeten eller glasf ber-väven med en tapetborste eller ett liknande redskap. Det gäller att få bort alla luftbubblor. Får du problem med någon bubbla, lyfter du tapeten och slätar ut igen tills bubblan försvinner.
Renskär tapeten längs socklar och den gamla tapeten (väven). Du kan skära längs en spackel, men se till att hålla den så att kniven inte kommer för djupt ner i gipsskivan.
Se upp så att du inte skär för djupt med hobbykniven.
Skjut ihop våderna kant mot kant. Det gäller att vara noggrann för att få strukturen och mönstret i glasfiberväven att passa ihop. Om det är vanliga tapeter är det lite lättare, men du måste ändå vara noggrann när det gäller mönsterpassning.
Slipa försiktigt längs skarven mellan de två våderna glasf ber-väv. Då förvinner ev. ojämnheter och övergången mellan gammal och ny väv trollas lättare bort. Här är det enkelt att lyckas då hela väggen ska målas efteråt.
Efter ett par timmar slipar du skarvana lätt med slippapper korn 120-150 eller finare.
Material
• Reglar, 45 x 120 mm – klyvs till 45 x 60 mm
• Skruvar, 5 x 100 mm
• Gipsskivor, 90 cm breda
• Gipsskruvar för trä, 3,9 x 32 mm
• Expanderande fogskum
• Självhäftande remsor av glasfiberväv
• Spackelmassa, snabbtorkande
• Vävlim och färg
• Glasfiberväv, grundad
• Slippapper, korn 80 och 120
• Mineralull
Specialverktyg
• Slipplatta: Slipar hela skarven på en gång
• Tapetborste: Slätar ut glasfiberväven
• Bred spackel: Kan användas att spackla med men även att riva av glasfiberväv med
Tidsförbrukning
1 helg
Pris
2.000 kronor