Ny dörr i en gammal karm

Karmen sitter kvar, men dörren har en tidigare ägare tagit bort. Vill du ha en dörr som matchar de övriga i huset så kan du hitta en begagnad och anpassa den så att den passar i karmen.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
12 timmar
Pris
Beror på vad du får ge för den nya dörren.

Intro

Dörren mellan de två rummen togs säkert bort för många år sedan, och trots att vi letat efter den, så kan vi inte hitta den. Valet står därför mellan att köpa ny dörr med karm eller leta efter en begagnad som vi kan få att passa i den befintliga karmen.

Många väljer kanske att ta bort den gamla karmen och montera en ny, men det medför ett större ingrepp med spackling och målning av väggen. Och nya dörrar ser inte ut som gamla. Här väljer vi att leta reda på en begagnad dörr som passar ihop med övriga dörrar i huset. Nackdelen är att den är lite för bred och lite för hög. Men det kan ju ordnas med såg.

Dörren kostade 500 kr och vi köpte gångjärn för 180 kr. Det är en viss skillnad mot en ny dörr med karm, som ofta kostar ett par tusen kronor. En ny dörr medför också större reparationer, som tar lång tid.

Om du vill köpa ny dörr till en gammal karm ska du ha karmens falsmått. Köper du dörr med karm, ska du veta hur stort karmhålet är. Det vet du först när den gamla karmen är borta.

Instruktion

01
Justera storleken 5 Steg

Börja med att ta falsmåttet i karmen, och kolla sedan att karmen står lodrätt och vågrätt. Mät också bredden på falsen eftersom dörrar finns i olika tjocklekar.

Därefter kan du leta efter en passande dörr. När du har funnit en dörr ska du kolla att lås och slutbleck passar ihop. Om dörren är för hög ska den sågas av, men gör det så att lås och slutbleck fortfarande passar.

Om dörren är för bred sågas den av på gångjärnssidan, för då slipper du besvär med att fräsa nytt hål för låset.

Det snyggaste resultatet får du om du sågar med cirkelsåg som har försetts med en mediumfin sågklinga.

1

Håll dörren mot karmen, om den inte kan ställas på plats, och se om det är bäst att såga av den nertill eller upptill. Det har att göra med hur lås och slutbleck passar ihop.

2

Här visar det sig att karmen inte är lodrät. Avvikelsen är 5 mm och dörren sågas med samma avvikelse för att passa i falsen. När dörren är stängd ska det finnas 1-3 mm luft på gångjärnssidan, 3-4 mm upptill, nertill och på låssidan.

3

Ta bort de gamla gångjärnen. Har var de infällda i dörren, så vi fick ta bort de dolda skruvarna och sedan slå loss gångjärnen. Även gångjärnen på karmen ska tas bort eftersom vi har köpt nya.

4

De nya gångjärnen har visserligen gammaldags utseende, men de monteras på modernt sätt. Det vill säga att de monteras i ett urtag, som stäms ut på bakkanten av dörren.

5

Dörren sågas smalare, och det görs på gångjärnssidan. Det är nämligen lättare att stämma ut för nya fästen för gångjärnen än att fräsa ut nytt hål för låset. Vi sågar med cirkelsåg och skena, som ger det snyggaste spåret.

02
Fäst gångjärnen 7 Steg

Eftersom de nya gångjärnen inte är likadana som de gamla, ska vi stämma ut för dem så att de kan försänkas i både dörrblad och karm.

Vi placerar dem förstås på ett sådant sätt att de täcker så mycket som möjligt av hålen efter de gamla gångjärnen. De gamla gångjärnen var lite tjockare, och vi väljer att fylla ut lite av hålet med en masonitbit.

Det är viktigt att den del av gångjärnet som fästs på kanten av dörrbladet sätts 1-2 mm närmare anslagsfalsen än det gångjärn som fästs på karmen. Om du inte gör det, finns risk att dörren går emot karmen när du försöker stänga den.

1

Markera för gångjärnen på karmen på ett sådant sätt att de döljer så mycket som möjligt av hålen efter de gamla. Den övre delen av gångjärnet ska vara centrerad på falsen.

2

Fyll igen det gamla hålet om det nya gångjärnet inte är lika tjockt som det gamla. Här är det en differens på 3 mm så vi lägger dit en masonitbit med lim.

3

Förborra i karmen för skruvarna som ska hålla gångjärnet. Välj en borr som är 1,5 mm smalare än skruven, så att träet inte spricker när gångjärnet fästs.

4

Ställ dörren på plats i falsen och palla upp den tills den står precis som du vill ha den. Kolla att springorna blir lika breda runt dörren.

5

Fäst dörrdelen av gångjärnet tillfälligt på karmdelen så att du kan markera var gångjärnet ska placeras på dörren. Dra ett streck på dörren exakt mitt emellan de två delarna.

6

Stäm ut för gångjärnet på kanten av dörren. Markera och skär i strecken med hobbykniv. Ta endast bort lite i sänder så att gångjärnet inte hamnar för djupt.

7

Hålet efter det gamla gångjärnet spacklas igen med kemiskt trä. Hålen efter skruvarna på framsidan av dörren spacklas igen. När spacklet har torkat, slipas hela dörren innan den målas ett par gånger.

03
Justera slutblecket 3 Steg

Nu hänger dörren på gångjärnen som den ska och allt passar med undantag av fallen, som inte riktigt vill in i slutblecket. Det beror här på att fallen är större än hålet i slutblecket.

Vi skruvar loss slutblecket från karmen och spänner fast det i ett skruvstycke. Sedan lossar vi sågbladet från bågfilen, trär bladet genom hålet i slutblecket och spänner fast det på bågfilen. Nu kan vi lätt såga hålet lite större.

Den stora fallen kräver inte bara större hål i slutblecket. Även hålet i karmen ska göras en smula större. Det görs lätt med ett smalt stämjärn innan vi skruvar fast slutblecket och kontrollerar att dörren kan stängas.

1

Markera på karmen för fallens placering på slutblecket. Här visar det sig att fallen var för stor för hålet i slutblecket och hålet i karmen.

2

Slutblecket skruvas fast när vi har stämt bort lite av karmen bakom slutblecket med ett smalt stämjärn. Nu vet vi att fallen får plats i slutblecket och att träet inte är i vägen för den.

3

Dörren är på plats och nu återstår endast den sista finishen som inkluderar spackling, slipning och målning.

Material

  • 1 ny dörr (här en begagnad)
  • 2 nya gångjärn (eller ett par begagnade som passar)
  • Masonitbrickor

Specialverktyg

  • Cirkelsåg, gärna med sågskena

Tidsförbrukning

Det tar en halv arbetsdag att få dörren på plats.

Pris

Beror på vad du får ge för den nya dörren.

Svårighetsgrad

Med en cirkelsåg och ett vasst stämjärn kan jobbet klaras av alla med lite erfarenhet. Men man ska vara noggrann.

Video

TIPS: "Arbetsbord" till tvåkomponentsmassor

VERKTYG: Så här använder du cirkelsågen

I den här videon lär du dig allt om cirkelsågens möjligheter, klingor och funktioner. Cirkelsågen är urstark och kan med rätt inställning klara av allt från grova till riktigt fina snitt – med både raka snitt och olika vinklar. Och med rätt klinga kan du använda sågen i både trä, metall, lättbetong, tegel och plast.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Dörrar