Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Skippa trösklarna

Skriv ut Spara artikel

Oavsett om de gamla trösklarna är fula eller om du snubblar över dem med jämna mellanrum, är det förnuftigt att ta bort dem. Du kan absolut själv få ett snyggt och enhetligt resultat.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
600 kronor
Tröskelfritt – ta bort den gamla tröskeln och få ett fint resultat

Vi visar hur du tar bort den gamla tröskeln och får ett fint resultat.

Intro

Ladda ner en vägledning och ta bort trösklarna

Den fula, gamla tröskeln ska tas bort och ersättas av en golvbräda som liknar golvet och som ligger i samma nivå som resten av golvet. Den nya brädan skruvas och limmas fast, och vi täcker alla skruvar med träpluggar av samma träslag. På så sätt blir resultatet precis lika fint som om du hade anlitat en snickare. Och betydligt billigare.

I gör det själv-vägledningen visar vi hur du:

 • tar bort den gamla tröskeln
 • stöttar den nya golvbrädan
 • anpassar och monterar golvbrädan
 • reparerar den lodräta dörrkarmen

Instruktion

Ta bort den gamla tröskeln

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Den gamla tröskeln ska sågas i bitar innan den tas bort. Detta skulle kunna göras med en såg och ett snett snitt. Se bara upp så att golven inte repas.

Innan tröskeln tas bort är det smart att kontrollera om golvet i de två rummen är i nivå med varandra. Hos oss är golven inte exakt lika tjocka. Detta kompenserar vi för nedifrån, när vi stöttar under den nya golvbrädan, och uppifrån när golven till sist slipas.

Den nya golvbrädan ska ha något stabilt att ligga på. Vi skruvar därför fast stödlister. Nivåskillnaden utjämnar vi dessutom med en extra tunn list på den ena sidan.

1

Börja med att kontrollera om golvhöjden är densamma i båda rummen. Använd ett vattenpass och ett par hjälpklossar så som visas på bilden. Mät med vattenpasset i båda ändarna och kontrollera ev. skillnader.

2

Såga av tröskeln på mitten. Lägg snittet snett. Då är det lätt att bryta av den. Kom ihåg att ta bort eventuella foderlister innan du sågar. Avsluta med att lyfta upp tröskeln och ta bort ev. tegelstenar.

Stötta den nya golvbrädan

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Såga rent hålet på båda sidorna. Använd en sänksåg med styrskena och se till att du inte sågar i fuktspärren om det finns en sådan.

1

Såga rent hålet på båda sidorna. Använd en sänksåg med styrskena och se till att du inte sågar i fuktspärren om det finns en sådan.

2

Lägg isoleringen under den nya tröskeln. Här ska två lager läggas. Först en hård isoleringsskiva som tål drag under golvet, och så en Flexibatts som skjuts på plats. Isoleringen vilar på tunna lister under golvet.

2

Anpassa och montera de två listerna (B) som ska bära golvbrädan. De har tillverkats av en bit golvbräda och skruvas ned uppif-rån genom golven (A). Borra ut och försänk skruvarna så att det finns plats för pluggar.

Anpassning och montering

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

1

Mät och såga till den nya brädan (E) med en sänksåg med styrskena. Börja med att såga brädan en aning för bred i förhållande till hålet mellan de två golven. Det är enklare att såga bort lite än att lägga till något.

2

För att få in den nya brädan (E) under dörrkarmen (G) måste man såga av lite på båda sidorna. Använd multiverktyget och såga inte av mer än nödvändigt.

3

Hyvla nu till den ena sidan av den nya brädan så att den passar precis, men gör kanten lite sned, så att brädan är lättare att få ned i hålet. Den får gärna sticka upp 1 mm, eftersom golvet därefter ska slipas.

4

Påför polyuretanlim på stödlisterna (B) och på sidan av golvet (A) och lägg i brädan (E). Banka den på plats med en hammare. Kom ihåg att lägga en träkloss emellan så att det inte blir märken på brädan. Vi limmar på en extra list (C) i den sida där golvet är tunnare.

5

Skruvarna i golvet (A) och brädan (E) täcks med pluggar som borras ut ur en bräda med ett cylinderborr.

Reparation av den lodräta dörrkarmen

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

För att kunna montera den nya golvbrädan är det nödvändigt att ta bort lite av de lodräta dörrkarmarna. För att få en fin avslutning ska lite mer av karmarna tas bort och nytt trä ska sättas in. Det nya träet har samma profil som de befintliga. Men med en hemmagjord sågjigg och lite omsorg är det inte alls så svårt.

De bitar som sågas ut nu används som mallar när de nya bitarna anpassas. Var uppmärksam på att det kan vara en liten skillnad mellan den högra och den vänstra sidan.

1

Såga bort en bit av en stolpe i en vinkel på 45°. På så sätt har du en sågjigg att såga bort karmen (G) helt exakt efter.

2

Såga bort botten på dörrkarmen (G) och markera vilken sida varje del hör till. Skär bort infattningen (K) i vågrät riktning.

3

Såga till en bit mindre eller större regel så att det passar exakt enligt de två mallarna (de avskurna karmstyckena). Använd sänksågen till att göra dörrfalsen. Det är lättare än att använda en överfräs.

4

Såga bort ändarna på karmträet i samma 45°-gradiga vinkel som din sågjigg och i exakt samma höjd som hålen i dörrkarmarna. Kom ihåg att styckena ska vara spegelvända.

5

Karmstyckena (H) monteras med lim och skruvar som försänks. Skruvhålen och skarven spacklas och slipas sedan med slippapper.

6

Två raka trästycken (J) sätts på där de lodräta infattningarna (K) tar slut. Till slut monteras golvlister och alltihop målas när golven har slipats och oljats.

Material

 • Golvbräda som bestående golv
 • Mindre eller större reglar till karmar
 • Eventuellt fuktspärr och tejp för fuktspärr
 • PU-lim och skruvar

Specialverktyg

 • Sänksåg med styrskena
 • Cylinderborr (set med 2 borr)
 • Multiverktyg

Tidsförbrukning

Cirka 2 dagar.

Pris

Ca 600 kronor för trä, isolering och färg.

Svårighetsgrad

Du ska vara noggrann med mätningen och anpassningen av de enskilda delarna. Försäkra dig även om att inget knakar när du är klar. Finns det en fuktspärr under golvet ska du komma ihåg att täta den med tejp för fuktspärr.

Ritning

Enkel konstruktion

Stödlister (B) har monterats under de två golven (A). Hålet har fyllts med isolering som vilar på tunna lister, och fuktspärren (D) har förlängts och tätats med tejp för fuktspärr under stödlisterna (B). En extra list (C) på den ena sidan kompenserar för att golven (A) inte är lika tjocka. Stödlister (B) och den nya golvbrädan (E) har skruvats i uppifrån och hålen har täckts av träpluggar.

Den lodräta karmen (G) har förlängts med en bit trä (H) som vi har sågat en dörrfals i. De två infattningarna (K) med aluprofil har förlängts med raka trästycken (J).

logga in eller köp tillgång

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Byggbeskrivningar: Skippa trösklarna
Totalt pris: null purchase.price.currency
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
  • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
  • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
  • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka