Så här tar du bort tröskeln

Du kan enkelt ta bort tröskeln själv. Det gör du med en ny bräda som skruvas fast i nivå med golvet. Täcker du skruvarna med träpluggar får du ett snyggt och helgjutet resultat.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
600 kronor
Tröskelfritt – ta bort den gamla tröskeln och få ett fint resultat

Vi visar hur du tar bort den gamla tröskeln och får ett fint resultat.

Intro

Den fula, gamla tröskeln ska tas bort och ersättas av en golvbräda som liknar golvet och som ligger i samma nivå som resten av golvet. Den nya brädan skruvas och limmas fast, och vi täcker alla skruvar med träpluggar av samma träslag. På så sätt blir resultatet precis lika fint som om du hade anlitat en snickare. Och betydligt billigare.

I gör det själv-vägledningen visar vi hur du:

  • tar bort den gamla tröskeln
  • stöttar den nya golvbrädan
  • anpassar och monterar golvbrädan
  • reparerar den lodräta dörrkarmen

Instruktion

01
Ta bort den gamla tröskeln 2 Steg

Den gamla tröskeln ska sågas i bitar innan den tas bort. Detta skulle kunna göras med en såg och ett snett snitt. Se bara upp så att golven inte repas.

Innan tröskeln tas bort är det smart att kontrollera om golvet i de två rummen är i nivå med varandra. Hos oss är golven inte exakt lika tjocka. Detta kompenserar vi för nedifrån, när vi stöttar under den nya golvbrädan, och uppifrån när golven till sist slipas.

Den nya golvbrädan ska ha något stabilt att ligga på. Vi skruvar därför fast stödlister. Nivåskillnaden utjämnar vi dessutom med en extra tunn list på den ena sidan.

1

Börja med att kontrollera om golvhöjden är densamma i båda rummen. Använd ett vattenpass och ett par hjälpklossar så som visas på bilden. Mät med vattenpasset i båda ändarna och kontrollera ev. skillnader.

2

Såga av tröskeln på mitten. Lägg snittet snett. Då är det lätt att bryta av den. Kom ihåg att ta bort eventuella foderlister innan du sågar. Avsluta med att lyfta upp tröskeln och ta bort ev. tegelstenar.

02
Stötta den nya golvbrädan 3 Steg

Såga rent hålet på båda sidorna. Använd en sänksåg med styrskena och se till att du inte sågar i fuktspärren om det finns en sådan.

1

Såga rent hålet på båda sidorna. Använd en sänksåg med styrskena och se till att du inte sågar i fuktspärren om det finns en sådan.

2

Lägg isoleringen under den nya tröskeln. Här ska två lager läggas. Först en hård isoleringsskiva som tål drag under golvet, och så en Flexibatts som skjuts på plats. Isoleringen vilar på tunna lister under golvet.

2

Anpassa och montera de två listerna (B) som ska bära golvbrädan. De har tillverkats av en bit golvbräda och skruvas ned uppif-rån genom golven (A). Borra ut och försänk skruvarna så att det finns plats för pluggar.

03
Anpassning och montering 5 Steg

1

Mät och såga till den nya brädan (E) med en sänksåg med styrskena. Börja med att såga brädan en aning för bred i förhållande till hålet mellan de två golven. Det är enklare att såga bort lite än att lägga till något.

2

För att få in den nya brädan (E) under dörrkarmen (G) måste man såga av lite på båda sidorna. Använd multiverktyget och såga inte av mer än nödvändigt.

3

Hyvla nu till den ena sidan av den nya brädan så att den passar precis, men gör kanten lite sned, så att brädan är lättare att få ned i hålet. Den får gärna sticka upp 1 mm, eftersom golvet därefter ska slipas.

4

Påför polyuretanlim på stödlisterna (B) och på sidan av golvet (A) och lägg i brädan (E). Banka den på plats med en hammare. Kom ihåg att lägga en träkloss emellan så att det inte blir märken på brädan. Vi limmar på en extra list (C) i den sida där golvet är tunnare.

5

Skruvarna i golvet (A) och brädan (E) täcks med pluggar som borras ut ur en bräda med ett cylinderborr.

04
Reparation av den lodräta dörrkarmen 6 Steg

För att kunna montera den nya golvbrädan är det nödvändigt att ta bort lite av de lodräta dörrkarmarna. För att få en fin avslutning ska lite mer av karmarna tas bort och nytt trä ska sättas in. Det nya träet har samma profil som de befintliga. Men med en hemmagjord sågjigg och lite omsorg är det inte alls så svårt.

De bitar som sågas ut nu används som mallar när de nya bitarna anpassas. Var uppmärksam på att det kan vara en liten skillnad mellan den högra och den vänstra sidan.

1

Såga bort en bit av en stolpe i en vinkel på 45°. På så sätt har du en sågjigg att såga bort karmen (G) helt exakt efter.

2

Såga bort botten på dörrkarmen (G) och markera vilken sida varje del hör till. Skär bort infattningen (K) i vågrät riktning.

3

Såga till en bit mindre eller större regel så att det passar exakt enligt de två mallarna (de avskurna karmstyckena). Använd sänksågen till att göra dörrfalsen. Det är lättare än att använda en överfräs.

4

Såga bort ändarna på karmträet i samma 45°-gradiga vinkel som din sågjigg och i exakt samma höjd som hålen i dörrkarmarna. Kom ihåg att styckena ska vara spegelvända.

5

Karmstyckena (H) monteras med lim och skruvar som försänks. Skruvhålen och skarven spacklas och slipas sedan med slippapper.

6

Två raka trästycken (J) sätts på där de lodräta infattningarna (K) tar slut. Till slut monteras golvlister och alltihop målas när golven har slipats och oljats.

Material

  • Golvbräda som bestående golv
  • Mindre eller större reglar till karmar
  • Eventuellt fuktspärr och tejp för fuktspärr
  • PU-lim och skruvar

Specialverktyg

  • Sänksåg med styrskena
  • Cylinderborr (set med 2 borr)
  • Multiverktyg

Tidsförbrukning

Cirka 2 dagar.

Pris

Ca 600 kronor för trä, isolering och färg.

Svårighetsgrad

Du ska vara noggrann med mätningen och anpassningen av de enskilda delarna. Försäkra dig även om att inget knakar när du är klar. Finns det en fuktspärr under golvet ska du komma ihåg att täta den med tejp för fuktspärr.

Ritning

Enkel konstruktion

Stödlister (B) har monterats under de två golven (A). Hålet har fyllts med isolering som vilar på tunna lister, och fuktspärren (D) har förlängts och tätats med tejp för fuktspärr under stödlisterna (B). En extra list (C) på den ena sidan kompenserar för att golven (A) inte är lika tjocka. Stödlister (B) och den nya golvbrädan (E) har skruvats i uppifrån och hålen har täckts av träpluggar.

Den lodräta karmen (G) har förlängts med en bit trä (H) som vi har sågat en dörrfals i. De två infattningarna (K) med aluprofil har förlängts med raka trästycken (J).

Enkel konstruktion

Video

VERKTYG: Så här använder du sänksågen

I den här videon lär du känna snickarens favoritsåg. Sänksågen förs alltid längs en styrskena som ser till att snittet blir exakt – oavsett om det ska vara rakt eller vinklat, om det ska gå igenom materialet eller inte, eller om det börjar i kanten eller mitt på materialet. Det gör sågen lämplig till allt från spår i en bräda till att såga rent längs kanten när trallbrädorna har lagts.

VERKTYG: Så här använder du multiverktyget

I den här videon lär du dig allt om verktygets smarta funktioner och tillbehör. De många olika slags tillbehören gör det möjligt att både såga, stämma, kapa, fräsa och slipa på ställen där andra verktyg inte kommer åt. Och maskinen kan användas i både trä, plast, metall, murfog mm.

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trösklar