Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tätningslister

En tätningslist som inte sluter tätt är ganska värdelös. Därför kan det vara en bra idé att kontrollera dina tätningslister med jämna mellanrum och byta ut slitna tätningslister. Vi visar dig hur.

Tätningslister för fönster och tätningslister för dörrar

Det är enkelt att täta fönster och dörrar själv. Här på hemsidan har vi ett antal artiklar som hjälper dig hitta helt rätt tätningslist, samt guider för hur du själv sätter upp dina nya tätningslister. Det finns mycket pengar att spara genom att göra det själv.

Tätningslister håller värmekostnaden nere

Tätningslister är viktiga för att hålla värmen inne, och buller och pollen ute. Tätningslister på dörrar och fönster ger dig en bättre inomhusmiljö och förhindrar att kyla utifrån drar in genom otäta fönster och dörrar, vilket i sin tur kommer att synas på värmeräkningen.

Tätningslister är effektiva

Vissa har ansett att tätningslister varit en nödlösning vid halvdåligt utfört snickeriarbete och snedslitna dörrar och fönster. Men med tiden har tätningslisterna blivit en naturlig del i kampen för att skapa energieffektiva – och tysta – hus. Tätningslisterna är extra effektiva i äldre, otäta hus, men kan med fördel även även användas i nyare byggnader för att optimera ljuddämpning och värmeförbrukning.

Dörr- och fönstertillverkare använder också tätningslister för att slippa otäta dörrar och fönster. Och med ständigt högre krav på täthet är tätningslister en nödvändighet.

Hur arbetar man med tätningslister?

Marknaden kan kännas oöverskådlig när det handlar om tätningslister. Förutom en lång rad olika former och storlekar finns det också fyra olika sätt att fästa listerna på:

 • Självhäftande tätningslister: Kan monteras på trä, metall och plast. De är de vanligaste och mest lätthanterliga.
 • Med häftklammer: Kan bara monteras på trä. Lite besvärliga att montera.
 • Med lim: Kräver övning och speciallim, men kan monteras på alla slags underlag.
 • I frästa spår: Ses mest på äldre fönster och dörrar. Listerna kan vara svåra att hitta – även hos fönstertillverkarna.

Tätningslister lönar sig

Bor du i ett hus som bara har 30-40 år på nacken, kan du lätt släppa ut upp emot 40 procent av värmen via otäta fönster, springor och andra läckor. Tätningslister är, sett ur det perspektivet, ganska billiga, så omkostnaderna är snabbt intjänade.

Mjuka tätningslister får inte målas över.

I bästa fall flagnar bara färgen av, och om den blir sittandes kommer den göra listen hård och därmed försämra både tätningsförmågan och hållbarheten.

Om man penslar flytande silikon på tätningslisterna 3-4 gånger om året, på både ytter- och insida, håller de bättre eftersom elasticiteten bevaras.
Var försiktig så du inte träffar träet, för då fäster inte färgen. Flytande silikon finns hos välsorterade byggmarknader.

Varianter av TÄTNINGSLISTER

 • PUR-SKUM. Fyrkantig list av mjukt skumgummi, som passar till att hålla damet borta från lådorna, men inte tätt nog till fönster och dörrar. Har en självhäftande baksida.
 • EPDM-SKUM. Den vanligaste listen att täta äldre fönster, dörrar och vindsluckor med. Den finns i många olika profiler och storlekar, så du kommer troligtvis alltid hitta någon som passar.
 • SILIKON eller liknande mjuka material. Består ofta av ett tunt skal med D- eller O-profil – utan skumkärna. Kan hantera mycket stora springor från 1 till 7 mm. En lite dyr list till krävande tätningsarbeten på fönster, dörrar och vindsluckor.
 • Q-LON (PLAST). Gruppen omfattar flera plasttyper. Lister med namnet Q-lon består av en mjuk skumkärna skyddat av ett tunt skal monterat på en hård plastprofil. Används på nyare dörrar och fönster som är tillverkade för listen.
 • MASSIV EPDM. Lister av massiv EPDM, PVC eller annat fast, flexibelt gummi sluter inte helt tätt. Men listen klarar stora springor och tål stort slitage, och därför är den en bra lösning till stora dörrar, garagedörrar och skjutdörrar.

Du kan byta tätningslister själv

Har du en gammal dörr som med åren har blivit skev och otät är lösningen att byta tätningslist. Innan du byter tätningslisterna måste du veta hur stora springor tätningslisterna ska fylla ut. Ett bra tips är att sätta i en klump modellera, stänga dörren (eller fönstret), öppna igen, och mäta tjockleken på klumpen. En tumregel är att ju större springor och dörrar/fönster, desto bredare tätningslister krävs. Vi ger dig en överblick över olika sorters tätningslister.

Vi har guider där du kan läsa om fördelar, nackdelar, hållbarhet och inte minst pris. Hitta rätt tätningslist och slipp drag.

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Totalt pris: null kronor
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
  • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
  • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
  • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka