Tätningslister

Det finns olika slags tätningslister för fönster och dörrar, så den största utmaningen handlar om att välja rätt. När det väl är gjort, är själva monteringen snabbt avklarad. Här får du hjälp med både inköp och montering.

    Tätningslister för fönster och tätningslister för dörrar

    Det är enkelt att täta fönster och dörrar själv. Här på hemsidan har vi ett antal artiklar som hjälper dig hitta helt rätt tätningslist, samt guider för hur du själv sätter upp dina nya tätningslister. Det finns mycket pengar att spara genom att göra det själv.

    Tätningslister håller värmekostnaden nere

    Tätningslister är viktiga för att hålla värmen inne, och buller och pollen ute. Tätningslister på dörrar och fönster ger dig en bättre inomhusmiljö och förhindrar att kyla utifrån drar in genom otäta fönster och dörrar, vilket i sin tur kommer att synas på värmeräkningen.

    Tätningslister är effektiva

    Vissa har ansett att tätningslister varit en nödlösning vid halvdåligt utfört snickeriarbete och snedslitna dörrar och fönster. Men med tiden har tätningslisterna blivit en naturlig del i kampen för att skapa energieffektiva – och tysta – hus. Tätningslisterna är extra effektiva i äldre, otäta hus, men kan med fördel även även användas i nyare byggnader för att optimera ljuddämpning och värmeförbrukning.

    Dörr- och fönstertillverkare använder också tätningslister för att slippa otäta dörrar och fönster. Och med ständigt högre krav på täthet är tätningslister en nödvändighet.

    Hur arbetar man med tätningslister?

    Marknaden kan kännas oöverskådlig när det handlar om tätningslister. Förutom en lång rad olika former och storlekar finns det också fyra olika sätt att fästa listerna på:

    • Självhäftande tätningslister: Kan monteras på trä, metall och plast. De är de vanligaste och mest lätthanterliga.
    • Med häftklammer: Kan bara monteras på trä. Lite besvärliga att montera.
    • Med lim: Kräver övning och speciallim, men kan monteras på alla slags underlag.
    • I frästa spår: Ses mest på äldre fönster och dörrar. Listerna kan vara svåra att hitta – även hos fönstertillverkarna.

    Tätningslister lönar sig

    Bor du i ett hus som bara har 30-40 år på nacken, kan du lätt släppa ut upp emot 40 procent av värmen via otäta fönster, springor och andra läckor. Tätningslister är, sett ur det perspektivet, ganska billiga, så omkostnaderna är snabbt intjänade.

    Mjuka tätningslister får inte målas över.

    I bästa fall flagnar bara färgen av, och om den blir sittandes kommer den göra listen hård och därmed försämra både tätningsförmågan och hållbarheten.

    Om man penslar flytande silikon på tätningslisterna 3-4 gånger om året, på både ytter- och insida, håller de bättre eftersom elasticiteten bevaras.
    Var försiktig så du inte träffar träet, för då fäster inte färgen. Flytande silikon finns hos välsorterade byggmarknader.

    Varianter av TÄTNINGSLISTER

    • PUR-SKUM. Fyrkantig list av mjukt skumgummi, som passar till att hålla damet borta från lådorna, men inte tätt nog till fönster och dörrar. Har en självhäftande baksida.
    • EPDM-SKUM. Den vanligaste listen att täta äldre fönster, dörrar och vindsluckor med. Den finns i många olika profiler och storlekar, så du kommer troligtvis alltid hitta någon som passar.
    • SILIKON eller liknande mjuka material. Består ofta av ett tunt skal med D- eller O-profil – utan skumkärna. Kan hantera mycket stora springor från 1 till 7 mm. En lite dyr list till krävande tätningsarbeten på fönster, dörrar och vindsluckor.
    • Q-LON (PLAST). Gruppen omfattar flera plasttyper. Lister med namnet Q-lon består av en mjuk skumkärna skyddat av ett tunt skal monterat på en hård plastprofil. Används på nyare dörrar och fönster som är tillverkade för listen.
    • MASSIV EPDM. Lister av massiv EPDM, PVC eller annat fast, flexibelt gummi sluter inte helt tätt. Men listen klarar stora springor och tål stort slitage, och därför är den en bra lösning till stora dörrar, garagedörrar och skjutdörrar.

    Du kan byta tätningslister själv

    Har du en gammal dörr som med åren har blivit skev och otät är lösningen att byta tätningslist. Innan du byter tätningslisterna måste du veta hur stora springor tätningslisterna ska fylla ut. Ett bra tips är att sätta i en klump modellera, stänga dörren (eller fönstret), öppna igen, och mäta tjockleken på klumpen. En tumregel är att ju större springor och dörrar/fönster, desto bredare tätningslister krävs. Vi ger dig en överblick över olika sorters tätningslister.

    Vi har guider där du kan läsa om fördelar, nackdelar, hållbarhet och inte minst pris. Hitta rätt tätningslist och slipp drag.