Tätningslister

En tätningslist som inte sluter tätt är ganska värdelös. Därför kan det vara en bra idé att kontrollera dina tätningslister med jämna mellanrum och byta ut slitna tätningslister. Vi visar dig hur.

Tätningslister för fönster och tätningslister för dörrar

Det är enkelt att täta fönster och dörrar själv. Här på hemsidan har vi ett antal artiklar som hjälper dig hitta helt rätt tätningslist, samt guider för hur du själv sätter upp dina nya tätningslister. Det finns mycket pengar att spara genom att göra det själv.

Tätningslister håller värmekostnaden nere

Tätningslister är viktiga för att hålla värmen inne, och buller och pollen ute. Tätningslister på dörrar och fönster ger dig en bättre inomhusmiljö och förhindrar att kyla utifrån drar in genom otäta fönster och dörrar, vilket i sin tur kommer att synas på värmeräkningen.

Tätningslister är effektiva

Vissa har ansett att tätningslister varit en nödlösning vid halvdåligt utfört snickeriarbete och snedslitna dörrar och fönster. Men med tiden har tätningslisterna blivit en naturlig del i kampen för att skapa energieffektiva – och tysta – hus. Tätningslisterna är extra effektiva i äldre, otäta hus, men kan med fördel även även användas i nyare byggnader för att optimera ljuddämpning och värmeförbrukning.

Dörr- och fönstertillverkare använder också tätningslister för att slippa otäta dörrar och fönster. Och med ständigt högre krav på täthet är tätningslister en nödvändighet.

Tätningslister lönar sig

Bor du i ett hus som bara har 30-40 år på nacken, kan du lätt släppa ut upp emot 40 procent av värmen via otäta fönster, springor och andra läckor. Tätningslister är, sett ur det perspektivet, ganska billiga, så omkostnaderna är snabbt intjänade.

Du kan byta tätningslister själv

Har du en gammal dörr som med åren har blivit skev och otät är lösningen att byta tätningslist. Innan du byter tätningslisterna måste du veta hur stora springor tätningslisterna ska fylla ut. Ett bra tips är att sätta i en klump modellera, stänga dörren (eller fönstret), öppna igen, och mäta tjockleken på klumpen. En tumregel är att ju större springor och dörrar/fönster, desto bredare tätningslister krävs. Vi ger dig en överblick över olika sorters tätningslister.

Vi har guider där du kan läsa om fördelar, nackdelar, hållbarhet och inte minst pris. Hitta rätt tätningslist och slipp drag.

andra från Bonnier Publications