Skjutdörr från golv till tak

Med 19 mm mdf-skivor kan du själv bygga stora skjutdörrar som går från golv till tak. Och vill du bryta av de stora ytorna, görs det enkelt genom att fräsa profiler med en handöverfräs.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
4.000 kronor

Intro

Fyra stora skjutdörrar är den direkta orsaken till att det nu är ordning bland alla saker i den kombinerade tvättstugan och köksingången. Men det var mot alla odds, för precis som hos alla andra så var det som om köksingången levde sitt eget liv. Familjen hade nästan accepterat att där skulle det vara rörigt.

Skall man vara helt ärlig är det ingen bra lösning att tvättstugan ligger precis innanför köksingången. Rummet är nämligen litet och tvättmaskin, torktumlare och frysbox tar plats. För att inte tala om alla kläder skor, stövlar, handskar, cykelhjälmar och annat som stuvas undan där. Familjen övervägde att skaffa ett par garderober. Men det skulle vara svårt att få plats för garderoberna och dessutom skulle man ha plats att öppna garderobsdörrarna.

Lätt att anpassa efter behov

Till skillnad från vanliga dörrar behöver skjutdörrar inget svängrum, så det var lösningen. Bakom fyra breda skjutdörrar finns en vägg full av hyllplan och korgar.

Lösningen med skjutdörrar kan lätt anpassas efter ditt behov och det utrymme du har. Det är dessutom lätt att sätta upp dörrarna. I taket monteras en aluminiumprofil med dubbla skenor. Ovanpå skjutdörrarna sätts beslag med rullar som glider i skenorna. På golvet monteras uppochnervända T-profiler som styr skjutdörrarna via spår under dörrarna.

Skenor och beslag köps färdiga men dörrarna kan du göra själv av mdf-skivor. Det enda du behöver göra för att specialanpassa systemet till din bostad är att kapa skenor och profiler till önskade mått - och att snickra dörrarna.

Våra dörrar ser ut som spegeldörrar. Det fixade vi med en fräs - och det kan du också göra.

LÄS OCKSÅ: Allt om skjutdörrar

FÖRE: Det var hopplöst att hålla ordning i den kombinerade köksingången och tvättstugan, där det också fanns en vindstrappa. Men skjutdörrarna löste problemet och samtidigt vände vi vindstrappan.

Instruktion

01
Dörrarna förstärks med kantlister 4 Steg

Storleken anpassas efter utrymmet. Höjden skall vara 12 cm mindre än avståndet mellan golv och tak. När dörrarna har monterats skall de överlappa varandra med 3-5 cm och förstås täcka hela öppningens bredd.

Kanterna förstärks med smala lister som dels skyddar mdf-skivorna mot kantslag, dels förstärker dem så att de inte slår sig. Längst ner förstärks dörrarna med en kraftigare list som är så bred att du kan fräsa spår för styrtapparna på golvet i den. Köper du färdiga skjutdörrar har de redan spår men eftersom vi gör dörrarna så fräser vi inte direkt i mdf-skivan utan i stället i den kraftiga listen.

1

Kantlisterna limmas och spikas fast på de två sidorna. Listen fästs med en 25 mm dyckert på var 20 cm. Samtliga dyckertar försänks en bit med en spikdrivare.

OBS! Mdf-skivan måste ligga alldeles plant när du fäster kantlisterna.

2

Hyvla ner listen (som är 22 mm tjock och skivan är 19 mm) i nivå med skivan när limmet har härdat. En liten kanthyvel är perfekt men du kan förstås även slipa ner listen.

3

Fräs spår i bottenlisten (C) innan den limmas och spikas fast under dörren med 40 mm dyckertar. Spåret kan fräsas med 4 mm notfräs, sågas med en bordscirkelsåg eller hyvlas med nothyvel.

4

Även bottenlisten hyvlas ner i nivå med mdf-skivan. Listen kapas med fintandad såg längs sidolisterna.

02
Dekoren fräses i fasta ramar 3 Steg

Om du tycker om släta dörrar så kan du redan nu grundmåla, finslipa och färdig-måla skjutdörrarna. Om du däremot tycker om spegeldörrar så är det i stället dags att dekorera dörrarna.

Det kan göras på två sätt. Antingen köper du färdiga lister och limmar och spikar fast dem, eller också fräser du dörrspeglar. Fördelen med att fräsa dörrspeglar är att det inte ökar dörrens tjocklek vilket listerna gör.

Börja med att snickra en mall att fräsa efter. Gör den som en enkel ram med två extra tvärlister. Därefter sätter du t.ex. en 18 mm hålkälfräs i handöverfrä-sen och ställer in fräsdjupet på 5 mm. För sedan handöverfräsen innanför listerna i mallen så får du automatiskt tre fyrkanter i dörren och de påminner mycket om dörrspeglar.

Vår ram gjordes av det överskott vi fick när vi sågade mdf-skivorna. Ramen är lika stor som dörren och listerna är 7 cm breda. Ramen hålls fast med tvingar medan man fräser.

1

Mallen läggs på dörren så att den ligger kant i kant med dörren. Lås den med tvingar när du fräser.

2

Handöverfräsen förs längs kanterna i de tre fälten. Här används en 18 mm hålkälfräs som ställts in på 5 mm fräsddjup. För fräsen med den avrundade kanten mot mallen. Använd dammfiltermask och anslut din hand-överfräs till en dammsugare.

3

Avrundad kant ger raka hörn. Om du vänder den avrundade kanten på frässulan mot mallen så får du skarpa hörn. Det får du inte om du vänder den plana sidan på fräsen mot mallen.

03
Först målar vi och sedan hängs dörrarna upp 8 Steg

Takskenan (H) skall bära fyra rätt tunga dörrar och ändå hänga vågrätt. I stället för att fästa den i taket sätter vi först upp en rejäl regel (D). Tack vare denna utjämnas små nivåskillnader i taket. Listen, som är 33 x 70 mm, används dessutom för att fästa den täckbräda (E) som döljer alla beslagen.

Nertill styrs dörrarna av en styrskena (J) som vi fäster på en annan regel (F) och denna monteras helt vågrätt. Vid markering för lister och golvregeln sätter vi först upp dörrarna och låter dessa hänga fritt. Då ser vi exakt var golvregeln med styrskenan skall sitta.

1

Dörrarna grundas och målas. De frästa spåren målas med pensel medan de stora ytorna målas med filtrulle. För att dörrarna inte skall slå sig målas bägge sidorna. Beslagen skruvas fast nära hörnen.

2

Mät så noga du kan innan du markerar för taklisten (D). Avståndet skall förstås vara tillräckligt stort för de garderober, hyllor eller skåp som du vill dölja med de nya skjutdörrarna.

3

Fäst taklisten (D) i taket med rejäla skruvar. Här använder vi två 5 x 70 mm skruvar på var 40 cm. De fyra skjutdörrarna är tämligen tunga så skruvarna skall sitta fast. Använd ev. kilar för att få taklisten vågrätt.

4

Takskenan (H) är av aluminium och har två spår och kallas dubbelskena. Denna modell används när man vill låta skjutdörrarna passera varandra. Du kan ev. begränsa dörrarnas rörelser med stoppklossar.

5

Takskenan fästs i takregeln med 4 x 30 mm skruvar. Eftersom det inte finns förborrade hål i skenan för du själv göra dem. Börja 10 cm från kortändarna och fäst minst en skruv på var 20-25 cm.

6

Dörrarna lyfts på plats. Dörrarna är tämligen tunga så här behövs lite hjälp. När dörrarna har hängts upp kan du markera på golvet för golvlist (E) och styrlist (J). Fäst golvlisten med 70 mm skruvar och använd kilar för att få golvlisten att ligga vågrätt.

7

De kraftiga rullarna är kullagrade och rullar därför mycket lätt. Tänk på att välja rullar som klrar vikten av dörren. De måste klara minst 20 kg. Kontrollera också att skjutdörrsbeslagen passar till de skenor du tänker köpa.

8

Styrskenorna (J) skruvas fast på golvlisten och placeras så att dörrarna hänger lodrätt. Det är också viktigt att dörrarna hänger parallellt och lodrätt precis ovanför styrskenorna. Ju bättre delarna passar ihop, desto lättare rullar dörrarna.

Material

TILL DÖRRARNA

19 mm mdf-skiva:
• 4 dörrar (A) à 79 x 218,8 cm
• Ev. till fräsmall: • 2 bitar à 7 x 221 cm • 4 bitar à 7 x 66 cm

6 x 22 mm hyvlad furu:
• 8 kantlister (B) à 218,8 cm

22 x 22 mm hyvlad furu:
• 4 bottenlister (C) à 80 cm

TILL UPPHÄNGNING

33 x 70 mm hyvlad furu:
• 1 taklist (D), 310 cm

15 x 95 mm hyvlad furu:
• 1 täckbräda (E), 310 cm

33 x 70 mm hyvlad furu:
• 1 golvlist (F), 310 cm

15 x 70 mm hyvlad furu:
• 1 täckbräda (G), 310 cm

Dubbel skjutdörrskena 20/40 kg:
• 1 takskena (H), 310 cm

20 x 20 x 2 mm T-profil eller annan styrskena:
• 2 styrskenor (J) à 310 cm

Skjutdörrsrullar 20 kg, kullagrade:
• 8 beslag (K)

Dessutom:
• 8 infällshandtag, Ø 40 mm
• 25 och 40 mm dyckertar
• 3,5 x 40 mm skruvar
• 4 x 30 mm skruvar
• 5 x 70 mm skruvar
• Trälim
• Grundfärg
• Akrylatfärg, glans 40

Tidsförbrukning

2 dagar

Pris

Mdf-skiva, lister, skruvar och färg kostar cirka 2000 kr. Skjutdörrsbeslagen kostar cirka 2000 kr

Ritning

Måtten på dörren anpassas efter utrymmet. Dörren hänger cirka 10 mm ovanför golvlisten där den styrs av styrskenan. Sätt upp skjutdörrsbeslag och rullar i taket och mät hur höga dörrarna skall vara innan du sågar till dem. Här är dörrarna 221 cm.
Aktuell takhöjd: 233 cm

Kantlister i sidor och under dörren ingår i dörrarnas totalmått så du måste dra bort listernas tjocklek när du räknar ut dörrarnas storlek. Dörrarna överlappar varandra 3-5 cm i sidled.

Multimedia

Tips & Tricks

Handtagen fälls in i dörrarna

Eftersom skjutdörrarna passerar tätt intill varandra kan man inte använda vanliga dörrhandtag utan i stället så kallade infällshandtag. Efter montering hamnar de plant med ytan på dörrarna.

Vi har redan handöverfräsen framme och fräser snabbt ett hål. I fräsen sätter vi en 12 mm notfräs och fräset styrs av en kopieringsring innanför en mall, som är lite större än de 40 mm vi måste fräsa för att trycka fast handtaget.

Det går också att borra upp ett hål men det krävs att du har ett 40 mm specialborr. Infällshandtagen placeras 5 cm från sidan på dörren och 111 cm från dörrens underkant.

Hålen för infällshandtagen fräses med 12 mm notfräs i handöverfräsen som förs i en mall och styrs av kopieringsringen. Kolla djupet på ditt handtag innan du ställer handöverfräsen. Handtagen finns med tre olika djup - 7, 9 och 10 mm.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Skjutdörrar