Så här lagar du ett hål i dörren

Även om honeycombdörren kan klara en del, så kan du lätt ha otur och slå hål i den. Lyckligtvis är det väldigt enkelt att göra en lagning och spackla igen hålet.

Så här lagar du ett hål i dörren

Hålet i dörren kan lagas lätt. Men först måste det skadade området tas bort.

Intro

Honeycombdörren är, som namnet antyder, uppbyggd av en kärna av sexkantiga bikakeliknande celler som är täckta av två tunna skivor. Fördelen är att både pris och vikt hålls nere. Nackdelen är att du kan råka slå hål i den tunna skivan.

Om du har rätt utrustning är det lyckligtvis väldigt enkelt att limma en lagning på hålets baksida och spackla så det blir snyggt. Hålet spacklas först med kemiskt trä. Det är en tvåkomponentsmassa som blir stenhård när den härdat. Så snart massan blandas börjar den härda – så du måste arbeta effektivt. Därför måste du också blanda och spackla i två omgångar. Det kan dock göras med några få minuters mellanrum.

Det är en bra idé att ta bort den överflödiga tvåkomponentsmassan innan den härdar. Då slipper du slipa så mycket. Slutligen spacklas med träspackelmassa innan du slipar och målar.

Detta behöver du

Framgångskonceptet är väldigt enkelt, men lagningen kräver en del utrustning:

  • Multiverktyg
  • Hobbykniv
  • Borr-skruvdragare
  • Sticksåg
  • Spackel
  • Slipmaskin

Instruktion

1

Såga bort den förstörda delen av dörren. Markera en fyrkant 1 cm utanför hålen. Såga efter strecket med ett multiverktyg. Dörrens fyllning bakom hålet tas också bort. Det görs lätt med en hobbykniv.

2

Såga ut en lagning med sticksåg. Lagningen görs i 3 mm masonit eller liknande och den ska vara 1 cm större än hålet i dörren på alla fyra sidor – alltså 2 cm bredare och högre.

3

Gör ett “nyckelhål” med borrmaskin och sticksåg i en hjälplist. En vanlig spånskruv skruvas i lagningen för att kunna styra den inne i dörren. Hålet i “nyckelhålet” ska vara lite större än skruvhuvudet.

4

Lagningen limmas fast på hålets baksida. Runt om längs lagningens kant läggs en sträng vanligt trälim. Lagningen läggs in i dörren och hjälplisten gör det möjligt att hålla lagningen på plats. Hjälplisten pallas upp och en kloss eller plastbit skruvas fast i lagningen, så att den hålls på plats medan limmet torkar. Det tar ett dygn.

5

Spackla igen hålet. Först med kemiskt trä i två omgångar och slutligen med träspackelmassa. Mellan varje lager jämnas massan till och överflödig massa tas bort.

6

Slipa ytan. Först med grovt sandpapper, korn 60-80. Till slut med korn 150, så att ytan blir helt slät. Nu är lagningen färdig för att målas. Du måste måla hela dörren för att få ett snyggt resultat.

Video

HÅL I INNERDÖRR

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Dörrar