Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Skjutdörrar

Skjutdörrar sparar en massa plats. På dessa sidor får du inspiration och instruktioner för hur du kan bygga och inreda med smarta skjutdörrar.

Skjutdörr och skjutluckor – och utnyttja platsen maximalt

Skjutdörrar är populära och det finns det flera orsaker till. En skjutdörr är smart bl.a. för att den är platsbesparande, eftersom den inte öppnas som en vanlig dörr. Skjutdörrar är även populära eftersom de på väldigt liten yta kan dela upp ett helt rum, oavsett om det handlar om ett barnrum eller en matplats.

Skjutdörrar - inomhus och utomhus

Det är bara fantasin som sätter gränsen för var man kan ha en skjutdörr. Det finns skjutdörrar för inomhusbruk, skjutdörrar för utomhusbruk, skjutdörrar till garderober och skjutdörrar till förråd och garage. Du kan montera skjutdörrar i badrummet eller i barnrummet, men det mest vanliga är att montera en skjutdörr i ett rum som redan har en befintlig skiljevägg.

Skjutdörr inomhus som rumsavdelare

Har du ett stort rum som du gärna vill dela upp i två mindre rum, är en skjutdörr supersmart. Eftersom en avdelning av ett rum gärna kräver att du sätter upp en skiljevägg, är det frestande att bygga in en skjutdörr redan från början. Om skjutdörren t.ex. placeras mellan ett rum och matplatsen, kan du lätt anpassa platsen efter om du har två eller tjugo personer på middag.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Se även våra artiklar om tätningslister

Skjutdörr till förråd utomhus

Ett annat populärt gör-det-självprojekt är att installera en skjutdörr i ditt förråd eller garage. Här är skjutdörren även ett platsbesparande sätt att kunna öppna och stänga av ett rum på.

Skenor till skjutdörrar

När du ska bygga en skjutdörr, ska du använda skenor till skjutdörrar och beslag till skjutdörrar. Det finns många olika system och storlekar på skenor för skjutdörrar. Du kan köpa allt på de stora eller välsorterade byggmarknaderna.

Skjutdörr – gör det själv

Att sätta in en skjutdörr är ett passande gör-det-självarbete. När du redan är igång med att bygga din nya skiljevägg, är det väldigt lockande att samtidigt bygga in en skjutdörr i väggen. På det sättet slipper du ta ställning till om dörren ska öppnas in i det ena rummet eller det andra.

Det kräver dock lite kunskap att bygga in en skjutdörr i en skiljevägg. Dörren ska sitta exakt, och väggen som omger skjutdörren ska förstärkas så att den har något att hänga i. Ett annat sätt att bygga skiljeväggen är med hjälp av stålreglar istället för de traditionella träreglarna – de är starka och helt raka. Se vår artikel: Inbyggd skjutdörr i skiljevägg

Skjutluckor - gör det själv

Skjutluckor är smart när du ska utnyttja platsen i en garderob. Du slipper besväret med att öppna garderobsdörrarna för att sedan kunna öppna en eller flera lådor i garderoben – det är praktiskt om garderoben står i ett litet trångt sovrum. Och så kan du som en bonus sätta din helt egna prägel på skjutluckorna så att de passar perfekt in i rummets stil. Du kan med rätt tapet få skjutluckorna att gå i ett med rummets övriga väggar, och på så sätt få en väldigt stilren stil.

Skjutluckor kör på skenor och det är helt upp till dig hur många skjutluckor du väljer till ditt skåp. Det kan vara fint med en lucka per skena, så du inte behöver dra en väldigt stor lucka åt sidan för att komma åt dina strumpor i den bakre skåpssektionen. En tumregel är därför att ju flera skenor, ju lättare kommer du åt dina kläder.

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Totalt pris: null kronor
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka