Bra att veta innan du sätter i en ny dörr

Det finns mycket att ta ställning till när du ska köpa ny dörr. Här får du svar på alla dina frågor - och steg-för-steg-beskrivning, så att du själv kan sätta in både innerdörrar och ytterdörrar.

Vilka innerdörrar ska jag välja?

Om du någon gång har sökt på nätet efter innerdörrar så upptäcker du att priserna varierar riktigt mycket; du kan köpa en dörr med karm för en tusenlapp och du kan köpa en annan dörr med karm i exakt samma storlek för kanske 6.000 kronor.

Skillnaden beror på kvaliteten. Men det är inte säkert att den dyraste är bäst just i ditt fall. Det beror helt på vad du vill uppnå med dörren.

De riktigt billiga dörrarna är så kallade bikakedörrar. De består av en kärna av starkt papp i bikakemönster, som omges av tunna fanerskivor. Handlar det om en slät dörr är det inte säkert att du kan se skillnad på en sådan dörr och en betydligt dyrare massiv dörr med en kärna av trä - men du kan höra det.
Den tunga dörren är mycket bättre på att stänga ute ljud, och så kan den naturligtvis tåla fler slag, sparkar och annan åverkan än den tunna bikakedörren.

Både de lätta bikakedörrarna ioch de tyngre massiva dörrarna finns i många varianter och färger, beroende på tycke och smak.

Skjutdörrar skiljer sig inte mycket från de ovan nämnda. Den största skillnaden är att en skjutdörr består av ett dörrblad utan lås eller handtag, men annars gäller generellt samma regler för kvalitet och ljuddämpande egenskaper.

Läs också:
Skapa plats med en skjutdörr
Så här får du en ljudisolerad dörr

Vilken ytterdörr ska jag välja?

Förutom utseende är isoleringsförmåga och styrka de två viktigaste faktorerna när du ska välja ytterdörr. Den ska hålla värmen inne och får inte fungera som en köldbrygga som leder in kylan. Och samtidigt ska den hålla objudna gäster ute, och därför måste den vara solid.

En ytterdörr är en större investering för de flesta, men kom ihåg att en ytterdörr kan ha en livslängd på både 20 och 30 år, så det lönar sig för det mesta att satsa på kvalitet. En massiv trädörr håller betydligt längre än en dörr som är gjord av MDF-skivor.

Titta efter U-värdet när du köper en ytterdörr. Ett lågt U-värde betyder att dörren släpper ut så lite värme som möjligt när den är stängd.

Läs mer om: Vad är u-värde?

En inbrottssäker dörr består av ett solitt dörrblad som eventuellt är förstärkt invändigt och har rejäla lås och andra säkerhetsanordningar, t ex så att det inte går att lyfta av en stängd dörr från gångjärnen. Om dörren eller ett sidoparti har glas, ska det också vara inbrottssäkert.

Ett bra trepunktslås låser dörren på flera ställen, förutom själva kolven även hakreglar som förbinder låset i dörrbladet med slutblecken i dörrkarmen. Och alla delar måste vara starka.

Slutligen finns det naturligtvis också en miljöaspekt som de flesta större tillverkare tar hänsyn till, t ex i form av FSC-märkt trä och en CO2-effektiv tillverkning.

Mätning

Innerdörr

I de allra flesta fall stämmer dina dörrar överens med några standardmått:

Vägghålet är större än karmmåttet eftersom det ska finnas plats för isolering och fog mellan vägg och karm.

Du kan naturligtvis byta till en bredare dörr. Det kräver dock att du gör vägghålet större. Vill du ha en smalare dörr får du istället minska vägghålet.

Du kan också välja att köpa en billig standarddörr och anpassa den, om den nya dörren ska vara mindre än en standarddörr.

Läs också: Få dörren att passa i hålet

Se också: Montera ny dörr på en förmiddag

Ytterdörr

Ytterdörrar följer inte riktigt lika standardiserade mått. Därför måste du alltid mäta karmens utvändiga dimensioner- I nyare hus följer de en standard och du kan förmodligen känna igen det utvändiga karmmåttet i tillverkarnas tabeller, men i äldre hus kan du inte förvänta dig samma sak. Så här måste du vara extra noggrann, så att du beställer din nya dörr i helt rätt storlek.

Kom ihåg att det alltid ska finnas plats för isolering och fog mellan vägg och karm, ca 1,5 runt om. Det betyder att du ska dra ifrån ungefär 3 cm på både höjden och bredden från vägghålets mått för att få karmens utvändiga mått. Och kom ihåg att mäta på mer än ett ställe åt varje håll, för väggarna kan mycket väl vara sneda, och du ska beställa efter det minsta måttet.

Beställning av dörr

När du beställer din nya dörr måste du naturligtvis ha koll på måtten: Skriv tydligt om du har tagit utvändigt karmmått eller om det är vägghålet som du har mätt. Vill tillverkaren bara ha ett mått, nöj dig då mer att bara ge dem det. Undvik förvirring.

Förutom storleken ska du också åt vilket håll din dörr ska öppnas: Inåt eller utåt och om den ska vara höger- eller vänsterhängd.

När du beställer innerdörrar kan de ofta vändas bara genom att vrida på kolven (den del av låset som sticker ut ur låskistan och som går in i karmen när dörren stängs). Dra ut kolven och vrid, så kan innerdörren öppnas åt andra hållet i en karm.

Montering av dörr

Innan du packar upp din nyinköpta dörr, mät så att du har fått just det som du har beställt. Och gör det INNAN du tar bort den gamla dörren. Du går några kalla nätter till mötes om du har tagit bort den gamla ytterdörren och för sent upptäcker att du eller tillverkaren har gjort fel.

Att montera en ny dörr är egentligen ganska enkelt: Sätt karmen i hålet, klossa upp tröskeln så att den är i våg, skruva fast karmen först på gångjärnssidan och därefter på låssidan.

När det ändå kan krångla beror det på att i verkligheten är väggar ofta sneda, plugg vill inte fästa och – speciellt när det handlar om ytterdörrar – tunga saker som ska hanteras. Men följer du någon av våra beskrivningar ska det nog gå bra.

Läs också: Ny dörr i fasaden

Tätningslister

Dörrar ska vara täta så att kall luft inte blåser in eller värmen släpps ut genom sprickor. Efter många års slitage kan täningslisterna mycket väl vara slut, och då måste du ersätta dem med nya, fräscha lister.

Tätningslisterna ska matcha de gamla och det finns en del olika profiler att välja mellan.

Läs mer om: Tätningslister

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Dörrar