Nu passar dörren i öppningen

Experten visar dig hur du enkelt anpassar en dörr som är för stor för dörröppningen som den ska monteras i.

Intro

Du kan naturligtvis alltid köpa både dörr och karm med specialmått om öppningen i väggen inte passar till en standarddörr. Men då blir det också dyrt. Du kan därför spara mycket pengar på att köpa en standarddörr och korta av både den och den tillhörande karmen.

Förutsättningen är att du gör det rätt för det kan lätt gå galet med tanke på att både dörr och karm kan vändas och därför monteras på olika sätt. Vägen till succé är att göra en provmontering av karmen och ställa dörren som den ska användas med handtaget ovanför låset.

Både karm och dörr kortas av nertill, för det syns inte när du ev. har bättringsmålat.

Instruktion

01
Gör så här 9 Steg

1

Lägg delarna till karmen på golvet eller arbetsbänken. Falsen ska ligga uppåt och mot dig och du ska bestämma på vilken sida du vill ha gångjärnen.

2

Både karm och dörr ska här kortas av 2 cm. Avkortningen görs nertill för då syns det nästan inte. Marker på de två sidokarmarna var du ska såga.

3

Kapa de två sidokarmarna så noga du kan. Det är en fördel att använda kap- och geringssåg men det går bra med fogsvans om du är noggrann.

4

Var säker när du sågar. Såga först lite innanför strecket för att se exakt var klingan träffar träet. Flytta sedan karmdelarna och kapa exakt mitt i strecket.

5

Lägg dörren på två bockar, som du har lagt ett par stödreglar på. Då är det ingen risk att den del som ska sågas bort ramlar loss och bryter med sig något av dörren. Den blir i stället liggande på reglarna.

6

Ställ in sågdjupet på 3 millimeter. Då ritsar sågklingan träet tillräckligt mycket för att precis bryta igenom färgen utan att skada den målade ytan.

7

Ställ nu in sågdjupet så att klingan går igenom dörren med ett par millimeter. Såga därefter bort vad som ska bort medan du styr sågen längs en sågskena.

8

Slipa den nysågade kanten lätt med slippapper korn 120 så att den fasas av. Om du inte gör det förblir kanten vass och därmed sårbar och omöjlig att måla.

9

Försegla undersidan av dörren med lack. Lackera ett par gånger så att träet inte kan suga till sig fukt och svälla. Nu kan du montera karmen och sätta dörren på plats när karmen är lod- och vågrät.

Video

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

VERKTYG: Så här använder du sänksågen

I den här videon lär du känna snickarens favoritsåg. Sänksågen förs alltid längs en styrskena som ser till att snittet blir exakt – oavsett om det ska vara rakt eller vinklat, om det ska gå igenom materialet eller inte, eller om det börjar i kanten eller mitt på materialet. Det gör sågen lämplig till allt från spår i en bräda till att såga rent längs kanten när trallbrädorna har lagts.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Dörrkarmar