Trösklar

Ska den slitna tröskeln bytas ut, behöver en ansiktslyftning eller kanske helt tas bort? Har smyglisten spruckit? Eller knarrar tröskeln varje gång du går på den? På de här sidorna hittar du beskrivningar och videos till allt det gör-det-själv-jobb som handlar om trösklar.

  Tröskel eller bottenstycke

  De flesta förknippar en tröskel med den nedre delen av dörren, som ligger i nivå med golvet. Men tröskeln är egentligen bara den nedre delen av dörrkarmen, så därför blir tröskeln ofta även kallad bottenstycke eller bottenkarm bland fackmän och på byggmarknader.

  Tröskelns funktion

  En tröskel ser till att det inte uppstår drag samt stänger ute ljud när dörren är stäng. Din tröskel utsätts för kraftigt slitage från fötter, dammsugare, radiostyrda bilar och liknande, och med tiden kommer du kanske uppleva att tröskeln blir sliten.

  Byt ut listen till tröskeln

  Om din tröskel är försedd med en tätningslist kan du ibland nöja dig med att byta denna, och slipper därmed skaffa en ny tröskel om du upplever drag under dörren. Det är en enkel reparation som inte tar många minuter. Men det krävs att du vet vilken tätningslist du ska använda.

  REDAKTIONEN REKOMMENDERAR Tätningslister till dörrar

  Nya trösklar

  Många äldre hus och byggnader har trösklar av trä. Dessa blir med tiden nerslitna och det kan vara nödvändigt att byta ut dem. Med ett grundligt för- och mätarbete är renovering av trösklar en uppgift de flesta klarar av att göra. Om du ska ta bort trösklar klarar du uppgiften bäst med ett multiverktyg.

  Knarrande tröskel

  Ett annat, vanligt problem som många upplever med sina trösklar är att tröskeln börjar knarra. Problemet uppstår när tröskeln lossnat och därför gnager mot dörrkarmens sidor. Det finns lyckligtvis en lätt lösning på problemet, hur man reparerar det och får det på plats på nytt.

  Allt om trösklar

  Oavsett vilken utmaning du har med din tröskel hittar du hjälpen här på våra sidor. Här kan du fördjupa dig i hur du reparerar knarrande trösklar, hur du tar bort en tröskel, hur du byter tröskel och mycket mycket mer.