Skydd mot regnet med snyggt skärmtak

Villan ser mer välkomnande ut om du sätter upp ett skärmtak ovanför ytterdörren så att gästerna skyddas mot regn och snö. Men det gäller att sätta fast taket så att blåsten inte river bort det.

Skruvarna ska fästas i de stadiga delarna i väggen, så att skärmtaket sitter kvar när vädergudarna sliter i det.

Det är verkligen en stor skillnad mellan en villa där det sitter ett skärmtak över ytterdörren och en där taket saknas. Det upptäcker du när du kommer hem med ett par stora påsar från ICA och dörren är låst eller när dina gäster kommer i sina fina festkläder.

Om du kan hitta ett skärmtak som passar i stil till villan så är det en liten operation att sätta upp det – och det kommer att vara en bra förnyelse.

Beskrivningar av skärmtak över dörren

På den här sidan hittar du beskrivningar till flera, mycket olika skärmtak, om du vill ge dig i kast med att bygga det själv. Men du föredrar kanske att köpa ett färdigt i glas och stål, för att det passar bättre, eller också vill du spara tid och inte arbeta för mycket med det nya taket.

Men oavsett vilket tak du väljer så har du ett mycket viktigt projekt framför dig, nämligen att fästa talet på ett säkert och stabilt sätt oavsett om det är tungt eller lätt. När snön lägger sig i ett tjockt lager så belastas de översta skruvarna tämligen mycket. Och skulle stormen riva och ruska i taket är det enorma krafter som både skruvar och beslag ska tåla.

Stadigt grepp i 4 väggtyper

Formen på ditt skärmtak betyder mycket för hur stadigt grepp som krävs. Det har också betydelse var ditt hus ligger.

Ju plattare skärmtaket är, desto mer snö kan ligga på det. Ju mer utsatt villan är för blåst, desto starkare måste infästningen vara. Ju närmare det är mellan de övre och nedre skruvarna, desto större är belastningen på dem.

Skruvarna måste ha grepp i en stark del av fasaden och ofta måste beslagen fästas på en regel eller planka.

Skärmtak till fyra olika väggtyper

1

STARK TEGELVÄGG
Skärmtaket kan fästas på en stark tegelvägg med skruvar och pluggar, med fasadskruvar eller expansionsbultar. Skruvarna ska förstås placeras i tegelstenarna och inte i fogarna.

2

LÄTTBETONG OCH LECA
Om väggen består av leca, håltegel, lättbetong eller liknande kan du inte fästa skruvarna på samma sätt som i tegel. Använd muttrar och brickor på insidan eller fäst med kemisk massa.

3

FASADPANEL PÅ REGLAR
När villan har träfasad ska du se till att skruvarna (gärna franska skruvar) fäster i reglarna i stommen. Det bästa greppet får du om du förborrar med en borr lite tunnare än skruvkärnan.

4

PUTS PÅ ISOLERING
Här krävs det extra långa skruvar som kan få ett stadigt grepp i konstruktionen bakom isoleringen. Det kan vara smart att fördela trycket från beslaget genom att fästa det på en bräda.

Om hålen sitter fel

Fästpunkterna i skärmtaket kanske inte alls passar för att skruvarna ska få grepp i en stabil del av väggen. Då gäller det att vara kreativ. Om skärmtakets beslag sitter fel eller inte passar väggen kan du lösa problemet genom att sätta en bräda eller en skiva mellan väggen och beslaget.

Först fäster du skärmtaket i brädan med genomgående skruvar och muttrar och sedan skruvar du fast brädan på väggen och ger den ett stadigt grepp.

Om du själv bygger taket kan du börja med att mäta för att se för skruvar och beslag ska sitta för att de ska få ett stadigt grepp.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Ytterdörrar