Ny dörr i sten- och träfasaden

Det spelar ingen roll om du bor i trähus eller tegelvilla, du kan mycket väl byta ut den gamla ytterdörren mot en ny. Här får du beskrivning till båda två och hjälp att välja rätt sorts dörr till ditt hus.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
10.000 kronor

Intro

Har du tänkt byta ut ytterdörren eller en annan fasaddörr, så ska du börja i tid. Inte med arbetet, men med att beställa dörren. Det är lång leveranstid om du vill ha en dörr med personligt utseende och med mått som avviker från standarddörrar.

Innan du beställer ytterdörren (för-råds- eller terrassdörren) ska du mäta dörrhålet, alltså bredden mellan tegelstenarna eller de bärande träreglarna. Du måste också mäta dörrhålets höjd. Tänk då på att tröskeln ingår i dörrkarmen. Har du tur passar de mått du fått fram med de modulmått dörrtillverkare använder, för då kan du använda en standarddörr.

Modulmått är jämnt delbara med 10, och som exempel kan nämnas att M 10x20 betyder att hålet i väggen är 1 000 mm brett och 2 000 mm högt. Karmen är däremot 12 mm mindre i bredd och höjd. Det är för att man ska kunna justera karmens läge på plats och för att få plats för isolering runt den.

Trähus vs. tegelhus

1: ny dörr i trähus

Det krävs inga investeringar i vare sig material eller verktyg för att byta en dörr i en trävilla. Är du försiktig kan du antagligen återanvända både foderlister och andra lister.

2: ny dörr i tegelhus

Ytterdörrar till trä- och tegelhus väger lika mycket, så det är inte därför det är jobbigare att byta dörr i tegelhuset. Det är arbetet med att fästa den som tar lite längre tid, och du behöver dessutom pluggar till teglet.

Instruktion

01
Ny terrassdörr i trähus 9 Steg

Du har naturligvis mätt mycket noga och beställt en dörr som passar. Men innan du tar bort den gamla dörren bör du kontrollmäta den nya. Fel kan uppstå, och det vore synd att upptäcka dem först när du har kasserat den gamla dörren. De flesta dörrtillverkare har goda råd om mätning på sina resp. hemsidor.

1

Ta först bort smyglisten. Det är den list eller panel som sitter mellan väggen och karmen. Om den är tapetserad eller målad skärs den fri med vass hobbykniv.

2

Ta bort alla utvändiga foderlister. Om de ska återanvändas skär du rent längs listerna innan du bryter loss dem. Passa också på att torka rent.

3

Nu ska karmen bort. Om den har spikats fast är det en fördel att såga av spikarna med bågfil eller bajonettsåg. Då slipper du bryta allt för hårt med kofoten för att lossa karmen från väggen.

Såga av karmen genom att hålla sågen snett neråt.

4

Palla upp tröskeln med tunna plast-eller träbitar så att den ligger vågrätt. Fördela brickorna under hela tröskeln.

5

Justera karmen så att gångjärnssidan är lodrät. Det är viktigt att kilarna, som håller fast karmen, sitter kvar. Fäst dem därför med ett par dyckertar.
VIKTIGT! Sätt inga dyckertar där du senare ska dra i skruvarna som fäster karmen.

6

Karmen sätts upp så att den kommer i nivå med fasadpanelen. Förborra med 6 mm träborr och dra fast karmen med 100 mm träskruvar om du inte använder justerbara karmskruvar. Börja på gångjärnssidan.

Kilar håller karmen på plats innan den har skruvats fast.

7

Kontrollera att dörren passar i dörrhålet. Kila fast karmen så att den nu är lodrät även på låssidan och att både tröskel och ovandel är vågräta.

Se till att kilarna sitter så långt in att du får plats för isoleringen.

8

Isolera springorna runt dörren med drevremsor och peta in dem med en spackel eller liknande. Stoppa in en bottningslist från insidan och foga sedan med akrylfogmassa invändigt. Fogmassan kan senare målas över (när den har härdat).

9

Montera foderlister och paneler. Täta med fogmassa mellan tröskeln och ev. list så att det inte tränger in vatten. De lodräta foderlisterna fästs så att de överlappar både karm och fasadpanel. Använd rostfria skruvar eller spikar.

02
Ny ytterdörr i tegelvillan 10 Steg

Montering av en ny dörr utförs i princip på samma sätt oavsett om väggen är av tegel eller trä. Men först ska den gamla, otäta dörren bort. För att slippa mura en tunn fog runt karmen väljer vi att foga med gummifogmassa - men det kommer att se ut som om den är murad när vi är klara.

1

Såga av karmen med sticksåg eller 1 fogsvans. fogsvans. Om du sågar snett uppifrån och neråt blir det lätt att pressa loss den övre delen av karmen.

2

Såga av alla spikar och skruvar mellan karmen och tegelväggen med bajonettsåg eller bågfil. Förr i tiden använde man alltid grova spikar som ofta slogs in två och två. Genom att såga av dem skadar du inte väggen.

3

Borsta rent innan du fortsätter och tvätta sedan. Det är viktigt att området blir rent, för annars kanske inte fogmassan fäster när det är dags att foga.

4

Palla upp för tröskeln så att den hamnar vågrätt när karmen ställs på plats. Förläng gärna ditt vattenpass med en rak bräda som går från sida till sida i dörröppningen.

Lite tjärpapp under klossarna skyddar mot uppstigande fukt.

5

Karmen sätts på plats i öppningen så att det blir lika mycket luft på sidorna. Håll fast karmen med kilar. Förborra i väggen för de skruvar som ska hålla karmen. Det finnas ofta hål i karmen för justerbara karmskruvar.

Kila fast karmen innan du fäster den med karmskruvar.

6

När karmen har fästs, hängs dörren på gångjärnen. Kolla att dörren sitter mitt i karmhålet och att den kan stängas och låsas utan problem.

7

Fyll fogen med isolering. Stick in drevremsan med t.ex. en tumstock eller en linjal. Glöm inte att skapa plats för bottningslisten i var sin sida.

8

Bottningslisten läggs i. Här fästs en list från insidan och senare fogar vi med akrylfogmassa mot den. Vi lägger också en bottningslist 5 mm från utsidan och mot den fogas med gummifogmassa.

9

Nu skapar vi en "murad" fog med hjälp av en gummifogmassa, som tar lång tid på sig att härda. Det utnyttjar vi till att kasta fin sand på fogen. Det är lättare att arbeta med elektrisk fogpistol, som den på bilden, än en manuell.

Släta till fogen med fogpinne som stått i blöt i vatten.

10

Gummifogen är mer elastisk än en murad fog som ofta spricker av belastningen från dörren. Genom att kasta ugnstorkad sand på fogen (nerifrån och upp), förvandlar vi gummifogen till en snygg, ”murad” fog av cement.

Tidsförbrukning

Arbetet tar cirka en dag, men beställ dörren i god tid!

Pris

En ytterdörr kostar mellan 5000 och 10 000 kr beroende på stil och utförande.

Svårighetsgrad

Var noggrann när du mäter så är det relativt enkelt. Arbetet är lättare i en trävägg.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Ytterdörrar