Byggbeskrivningar
Lätt
Svår
En standarddörr som passar i en skjutdörrskassett. Det är genialt!

En standarddörr som passar i en skjutdörrskassett. Det är genialt!

Bygg i stål

Det är lite dyrare att bygga en skiljevägg med stål skelett än med trä, men om väggen ska fylla så lite som möjligt är det stålskelett du ska ha. Det är styvt, starkt och helt rakt, så du får inga problem med skeva reglar eller liknande.

Inbyggd skjutdörr kräver lite kunskap

Det är ganska lätt att bygga en skiljevägg. När du samtidigt ska bygga in en skjutdörr i väggen blir det genast svårare. Dörren ska sitta helt rakt, och väggen omkring den ska förstärkas, så att dörren har någonting att hänga i.

Skjutdörr i vägg som standard

Hos flera dörrtillverkare kan du köpa allt du behöver till en skjutdörr som du själv ska bygga in i väggen. Och det är här du måste starta ditt projekt – för allt det andra ska ju byggas upp runt, och passa till skjutdörren. Det ger dig också möjlighet att köpa precis den dörr du vill ha. Den ska bara vara “naken” alltså utan lås och handtag.

Pass på skruvarna

Följer du vår guide och har lite gör det själv-erfarenhet, får du lätt byggt både skiljevägg och skjutdörr.

En viktig detalj som kan ställa till det även för de mest erfarna är gipsskruvarnas längd: Du ska använda flera längder under arbetet, och under normala omständigheter spelar det inte så stor roll om du skruvar i en lite för lång skruv i en gipsskiva. Men det gör det här! En skruv som sticker in i hålrummet i väggen kan repa din fina, nya skjutdörr första gången du öppnar den. Så håll koll på dina skruvar.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Allt om skjutdörrar