När du tröttnat på handtaget så byt det - det är lätt

Det är en ny ytterdörr, men det gamla handtaget följde med från den gamla dörren. Nu ska det bytas ut till ett som passar i stil med den moderna dörren.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 timme
Pris
200 kronor

Intro

Det gamla dörrhandtaget flyttades över från den gamla dörren till den nya, men det var ingen riktigt lyckad lösning. Mässing med krumelurer passar inte i stil till rena linjer, glas och stål. Ett nytt handtag har köpts tillsammans med rosett och skruvar.

Handtag till en ytterdörr, terrass- eller balkongdörr ska vara av god kvalitet. Det beror främst på att dessa dörrar är ganska tunga och det resulterar ofta i att man omedvetet använder mer kraft när dörren ska öppnas. Och det ska handtaget förstås tåla.

Tidsförbrukning

Cirka 1 timme.

Pris

Handtag finns i alla möjliga prisklasser från 200 kr.

Svårighetsgrad

Det är faktiskt hur lätt som helst att byta ett handtag.

Instruktion

1

Ta bort det gamla handtaget. Mässingsskruvar är relativt mjuka och bör helst dras för hand. Använder du maskin är det stor risk att du skadar spåret i skruven. Så ta det lugnt och försiktigt.

2

Kolla om fyrkantsstången på det nya handtaget passar i längd genom att sticka in det i dörren. Är den för lång måste du kapa den med bågfil, men det är sällan nödvändigt.

3

Kolla om de nya skruvarna passar i längd. Är de för långa - och det brukar de vara - ska de klippas av. Det är lätt gjort utan att skada gängorna eftersom skruven är uppdelad i 5 mm gängade områden för att passa olika tjocka dörrar.

4

Skruvarna ska stickas in genom en guide av plast. Tack vare den (finns ej till alla handtag) är det ingen risk att handtaget monteras fel.

5

Dra fast skruvarna för hand med skruvmejsel. Då har du bättre koll på hur hårt du drar. Skruvarna dras i från insidan eftersom rosetten på utsidan inte har några skruvhål. Kolla att handtaget kan tryckas ner och att det går upp igen.

6

Dra fast den lilla skruven som sitter på sidan av handtaget. Det är en insexskruv och det bör medfölja nyckel. Annars får du hämta en på verkstan. När skruven har dragits åt låser den handtaget på fyrkantsstången.

7

Tryck fast täckbrickan över rosetten. Du ska först trä brickan över handtaget. Det finns ett litet jack i brickan så att du kan vricka loss den. Vänd jacket neråt så att det inte syns.

Video

TEKNIK: Montering av dörrhandtag

Moderna trycken anpassas lätt till flera dörrdimensioner

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Ytterdörrar