Rosetten till handtaget har skruvats fast så många gånger på samma plats att träet blivit så poröst, att skruven inte längre kan fästa.

Rosetten till handtaget har skruvats fast så många gånger på samma plats att träet blivit så poröst, att skruven inte längre kan fästa.

Det finns ingen anledning till att dagligen bli irriterad över att dörrhandtaget och rosetten sitter löst på den gamla dörren. Det tar nämligen bara en timma att reparera det, när du använder en snabbtorkande filler, så handlar det bara om att få det gjort.

Flera olika producenter har snabbtorkande fillers, och de kan köpas på de flesta byggvaruhus. Oftast består fillern av en tvåkomponentsmassa, som börjar härda först när den blandas. Den torkar snabbt, så behöver inte vänta allt för länge med att komma vidare i processen.

Fillern lämnar sedan en ny, stark yta, som rosettens skruvar kan göras fast i. Det är effektivt, men den korta torktiden innebär också att du måste arbeta ganska snabbt när du väl har blandat tvåkomponentsmassan.

Här använder vi tvåkomponentsfiller Fill & Fix från Fischer. En tub kostar ca. 150 kronor.

Därför går det galet

  • Träet blir förstört. Om skruvarna placeras på samma plats om och om igen kan de till slut inte fästa ordentligt, då träet förstörs av de många hålen på samma plats.
  • Handtaget belastas. När rosetten sitter löst blir det mer belastning på själva handtaget. Rosetten hjälper till att stötta handtaget så att det sitter som det ska, och minskar risken för att det ska gå sönder.
Verktyg
GÖR SÅ HÄR
Reparere dørhåndtag 1. Rengör området som ska fyllas med fillern. Det är viktigt att all lös färg, flisor och smuts avlägsnas, så att du har ett rent underlag. Det säkerställer god vidhäftning. En hobbykniv är perfekt för uppgiften.
Afmontér låsekasse fra dør2. Montera loss låskistan, så att den inte limmas fast i fillern, som ska ersätta det förstörda träet.
Fyld dør med filler3. Fyll hålet i dörren med fillern. Montera blandröret på tuben, så att de båda komponenterna blandas samman. Håll en bit kraftigt papper på baksidan av hålet, så att du inte råkar få in filler på baksidan där låskistan ska sitta. Du måste arbeta snabbt, då fillern annars torkar i blandröret, och så måste du byta till ett nytt.
Lad filleren tørre på dørhåndtag4. Låt fillern torka lite, när du har fyllt hålet. Massan ska vara helt fast innan du fortsätter arbetet. Det tar bara ett par minuter.
Skær overskydende filler af dør5. Skrapa bort överskottet av filler, så att du får en yta som är i nivå med dörren. Gör det försiktigt, i små stycken, så att du inte riskerar att massan spricker. Här använder vi stämjärn, men multisåg fungerar också.
Montér dørhåndtaget igen6. Montera handtaget igen. Sätt först i låskistan igen, och förborra för skruvarna till rosetten med ett litet borr innan du skruvar fast den.