Laga det lösa dörrhandtaget

Det är superirriterande när rosetten och dörrhandtaget sitter löst. Och när rosetten inte längre kan skruvas fast, för att det bakomliggande träet har blivit för poröst av alla reparationsförsök, får du här en smart lösning.

Intro

Det finns ingen anledning till att dagligen bli irriterad över att dörrhandtaget och rosetten sitter löst på den gamla dörren. Det tar nämligen bara en timma att reparera det, när du använder en snabbtorkande filler, så handlar det bara om att få det gjort.

Flera olika producenter har snabbtorkande fillers, och de kan köpas på de flesta byggvaruhus. Oftast består fillern av en tvåkomponentsmassa, som börjar härda först när den blandas. Den torkar snabbt, så behöver inte vänta allt för länge med att komma vidare i processen.

Läs också: 3 sätt att ljudisolera din dörr

Fillern lämnar sedan en ny, stark yta, som rosettens skruvar kan göras fast i. Det är effektivt, men den korta torktiden innebär också att du måste arbeta ganska snabbt när du väl har blandat tvåkomponentsmassan.

Här använder vi tvåkomponentsfiller Fill & Fix från Fischer. En tub kostar ca. 150 kronor.

DETTA BEHÖVER DU

När du ska sätta fast rosett och dörrhandtag,
har du behov av dessa verktyg:

  • HOBBYKNIV
  • STÄMJÄRN
  • FILLER
  • SKRUVMEJSEL

Instruktion

1

Rengör området som ska fyllas med fillern. Det är viktigt att all lös färg, flisor och smuts avlägsnas, så att du har ett rent underlag. Det säkerställer god vidhäftning. En hobbykniv är perfekt för uppgiften.

2

Montera loss låskistan, så att den inte limmas fast i fillern, som ska ersätta det förstörda träet.

3

Fyll hålet i dörren med fillern. Montera blandröret på tuben, så att de båda komponenterna blandas samman. Håll en bit kraftigt papper på baksidan av hålet, så att du inte råkar få in filler på baksidan där låskistan ska sitta. Du måste arbeta snabbt, då fillern annars torkar i blandröret, och så måste du byta till ett nytt.

4

Låt fillern torka lite, när du har fyllt hålet. Massan ska vara helt fast innan du fortsätter arbetet. Det tar bara ett par minuter.

5

Skrapa bort överskottet av filler, så att du får en yta som är i nivå med dörren. Gör det försiktigt, i små stycken, så att du inte riskerar att massan spricker. Här använder vi stämjärn, men multisåg fungerar också.

6

Montera handtaget igen. Sätt först i låskistan igen, och förborra för skruvarna till rosetten med ett litet borr innan du skruvar fast den.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Dörrar