Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Laga det lösa dörrhandtaget

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Det är superirriterande när rosetten och dörrhandtaget sitter löst. Och när rosetten inte längre kan skruvas fast, för att det bakomliggande träet har blivit för poröst av alla reparationsförsök, får du här en smart lösning.

Handtaget sitter löst

Intro

Det finns ingen anledning till att dagligen bli irriterad över att dörrhandtaget och rosetten sitter löst på den gamla dörren. Det tar nämligen bara en timma att reparera det, när du använder en snabbtorkande filler, så handlar det bara om att få det gjort.

Flera olika producenter har snabbtorkande fillers, och de kan köpas på de flesta byggvaruhus. Oftast består fillern av en tvåkomponentsmassa, som börjar härda först när den blandas. Den torkar snabbt, så behöver inte vänta allt för länge med att komma vidare i processen.

Läs också: 3 sätt att ljudisolera din dörr

Fillern lämnar sedan en ny, stark yta, som rosettens skruvar kan göras fast i. Det är effektivt, men den korta torktiden innebär också att du måste arbeta ganska snabbt när du väl har blandat tvåkomponentsmassan.

Här använder vi tvåkomponentsfiller Fill & Fix från Fischer. En tub kostar ca. 150 kronor.

Därför går det galet

  • Träet blir förstört. Om skruvarna placeras på samma plats om och om igen kan de till slut inte fästa ordentligt, då träet förstörs av de många hålen på samma plats.
  • Handtaget belastas. När rosetten sitter löst blir det mer belastning på själva handtaget. Rosetten hjälper till att stötta handtaget så att det sitter som det ska, och minskar risken för att det ska gå sönder.

Instruktion

Gör så här

Låst innehåll

logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

1

Rengör området som ska fyllas med fillern. Det är viktigt att all lös färg, flisor och smuts avlägsnas, så att du har ett rent underlag. Det säkerställer god vidhäftning. En hobbykniv är perfekt för uppgiften.

2

Montera loss låskistan, så att den inte limmas fast i fillern, som ska ersätta det förstörda träet.

3

Fyll hålet i dörren med fillern. Montera blandröret på tuben, så att de båda komponenterna blandas samman. Håll en bit kraftigt papper på baksidan av hålet, så att du inte råkar få in filler på baksidan där låskistan ska sitta. Du måste arbeta snabbt, då fillern annars torkar i blandröret, och så måste du byta till ett nytt.

4

Låt fillern torka lite, när du har fyllt hålet. Massan ska vara helt fast innan du fortsätter arbetet. Det tar bara ett par minuter.

5

Skrapa bort överskottet av filler, så att du får en yta som är i nivå med dörren. Gör det försiktigt, i små stycken, så att du inte riskerar att massan spricker. Här använder vi stämjärn, men multisåg fungerar också.

6

Montera handtaget igen. Sätt först i låskistan igen, och förborra för skruvarna till rosetten med ett litet borr innan du skruvar fast den.

Material

När du ska sätta fast rosett och dörrhandtag, har du behov av dessa verktyg:

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka