Rosetten till handtaget har skruvats fast så många gånger på samma plats att träet blivit så poröst, att skruven inte längre kan fästa.

Rosetten till handtaget har skruvats fast så många gånger på samma plats att träet blivit så poröst, att skruven inte längre kan fästa.

Det finns ingen anledning till att dagligen bli irriterad över att dörrhandtaget och rosetten sitter löst på den gamla dörren. Det tar nämligen bara en timma att reparera det, när du använder en snabbtorkande filler, så handlar det bara om att få det gjort.

Flera olika producenter har snabbtorkande fillers, och de kan köpas på de flesta byggvaruhus. Oftast består fillern av en tvåkomponentsmassa, som börjar härda först när den blandas. Den torkar snabbt, så behöver inte vänta allt för länge med att komma vidare i processen.

Läs också: 3 sätt att ljudisolera din dörr

Fillern lämnar sedan en ny, stark yta, som rosettens skruvar kan göras fast i. Det är effektivt, men den korta torktiden innebär också att du måste arbeta ganska snabbt när du väl har blandat tvåkomponentsmassan.

Här använder vi tvåkomponentsfiller Fill & Fix från Fischer. En tub kostar ca. 150 kronor.

Därför går det galet

  • Träet blir förstört. Om skruvarna placeras på samma plats om och om igen kan de till slut inte fästa ordentligt, då träet förstörs av de många hålen på samma plats.
  • Handtaget belastas. När rosetten sitter löst blir det mer belastning på själva handtaget. Rosetten hjälper till att stötta handtaget så att det sitter som det ska, och minskar risken för att det ska gå sönder.
Verktyg